Τοπικές Ειδήσεις

ΓΕΛ Αρχαγγέλου-Δίνω αίμα -Σώζω ζωές

 

Την Παρασκευή στις 29 Νοεμβρίου 2019 τελέσθηκε η 4η εθελοντική αιμοδοσία στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου με μεγάλη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών. Σε χαρμόσυνο κλίμα κατέφθαναν εθελοντές αιμοδότες – κάτοικοι του Αρχαγγέλου και συγγενείς των μαθητών για να προσφέρουν αίμα, ενώ σημαντικός αριθμός μαθητών της Γ’ Λυκείου χάρισαν για πρώτη φορά αίμα.

Την προσπάθεια στήριξαν έμπρακτα προσφέροντας αίμα ο διοικητής του Α.Τ. Αρχαγγέλου Κωνσταντίνος Πανταζής μαζί με μέλη του προσωπικού του αστυνομικού τμήματος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου και εκπαιδευτικός του σχολείου Νικόλαος Διμέλης και άλλοι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξορμήσεις του Σταθμού Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ρόδου τα τελευταία χρόνια στα σχολεία έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα αναφορικά με την συλλογή μονάδων αίματος και την καλλιέργεια της νοοτροπίας της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας. Αξιέπαινοι σε αυτή την προσπάθεια ήταν η γιατρός μικροβιολόγος Γκουιντάλια Μαίρη, η νοσηλεύτρια Λαμπριανού Χαρούλα, ο τεχνολόγος αιματολογικού Δεμερτζής Πέτρος καθώς και οι γιατροί από το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου Θανασιάς Αθανάσιος και Χριστοφόρου Ανδρέας.

Ο στόχος της αιμοδοσίας στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου είναι αφενός η θεσμοθέτηση της εθελοντικής αιμοδοσίας στο χώρο του σχολείου δύο φορές το χρόνο, αφετέρου η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και η ενεργοποίηση όσο τα δυνατόν περισσότερων μελών της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας των όμορων σχολικών μονάδων και της ανταλλαγής καλών πρακτικών, αντιπροσωπεία από το ΓΕΛ Αφάντου με καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση της δικής τους αιμοδοσίας επισκέφθηκαν το χώρο της αιμοδοσίας. Παράλληλα, τις ώρες που στο χώρο του Λυκείου εξελισσόταν η αιμοδοσία, μαθητές της Β΄Λυκείου οργανωμένοι σε ομάδες είχαν αναλάβει να ενημερώσουν τους μαθητές του Γυμνασίου σχετικά με τα οφέλη και την αναγκαιότητα της αιμοδοσίας. Επίσης, άλλη ομάδα μαθητών της Β΄Λυκείου είχε μεταβεί στο γειτονικό 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου και με παιγνιώδη τρόπο (ανάγνωση παραμυθιού και εικαστικές δημιουργίες) ενέπλεξε τους μικρούς μαθητές στην έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό που χρησιμοποίησαν οι μαθητές για αυτές τις δράσεις το αναζήτησαν και το συνδιαμόρφωσαν οι ίδιοι.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί η ουσιαστική συμβολή των μαθητών στην διοργάνωση της εκδήλωσης και την κινητοποίηση του κόσμου. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες ομάδα μαθητών είχε διεξοδικά αναλάβει την ενημέρωση παλαιότερων αιμοδοτών και κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου, ενώ όλοι οι μαθητές προσπάθησαν να πείσουν συγγενικά τους πρόσωπα να έρθουν στην αιμοδοσία. Παράλληλα, κλιμάκιο μαθητών παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί η αμέριστη ικανοποίηση και περηφάνια του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή του σχολείου Παναγιώτη Ευαγγελίδη για την εξαιρετική προσπάθεια των μαθητών και την επίδειξη αισθημάτων εθελοντισμού και αλληλεγγύης. Και, όπως χαρακτηριστικά έγραψε σε άρθρο του για την αιμοδοσία μαθητής του ΓΕΛ Αρχαγγέλου,

« Το πνεύμα του εθελοντισμού καλλιεργείται σταδιακά, και στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου τα παιδιά παραδίδουν μαθήματα αλληλεγγύης δείχνοντας πως η νέα γενιά διακατέχεται από όμορφα συναισθήματα. Αν κάποιος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, τότε σίγουρα τα παιδιά είναι αυτά που μπορούν. Ας τα χειροκροτήσουμε και ας σταθούμε δίπλα τους! Το αξίζουν και με το παραπάνω!»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου