Τοπικές Ειδήσεις

Βαρύ και ασήκωτο το κατηγορητήριο για την διαχείριση της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ

Προθεσμία για την προσεχή Παρασκευή και την προσεχή Τρίτη ζήτησαν χθες και έλαβαν 6 πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ, που κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυμων δημοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για κακουργηματική απιστία.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, όπως έγραψε η «δημοκρατική», είχαν υποβάλει ένσταση για ακυρότητα της προδικασίας που προηγήθηκε και συγκεκριμένα ακυρότητας της εκθέσεως δικαστικού πραγματογνώμονα και ακολούθησε η έκδοση βουλεύματος που την κήρυξε άκυρη.
Νέα πραγματογνωμοσύνη ούτε παραγγέλθηκε και ούτε πρόκειται να παραγγελθεί και οι κατηγορούμενοι βρίσκονται πλέον με δύο εκθέσεις μια προσωρινή και μια οριστική του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που εκδόθηκαν το έτος 2010 μετά από έλεγχο των φορολογικών περιόδων 2007, 2008, 2009 και 2010.
Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο, που καλούνται να αντικρούσουν οι κατηγορούμενοι στην Κρεμαστή Ρόδου, κατά το χρονικό διάστημα από 27.12.2006 έως 31.12.2010 έξι εξ’ αυτών ενεργώντας από κοινού, φέρονται να ζημίωσαν την περιουσία της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ για να ωφεληθούν οι ίδιοι με ποσό που προσδιορίζεται στα 854.264,78 ευρώ! Το συγκεκριμένο ποσό κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατά την έννοια του άρθρου 1 παρ. 1 ν. 1608/1950, περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Ειδικότερα με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, χρησιμοποιώντας τη θέση τους και τις αρμοδιότητες που αυτή τους παρείχε κατόπιν συναπόφασης κατά τον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση οποιωνδήποτε εσόδων, φέρονται να ελάττωσαν προκειμένου να ωφεληθούν οι ίδιοι την περιουσία της παραπάνω Ανώνυμης Δημοτικής Εταιρίας, με εικονικές εγγραφές επιταγών στα οικεία βιβλία της. Φέρονται συγκεκριμένα να καταχώρησαν ποσά σε χρέωση λογαριασμού προμηθευτών και ειδικότερα επιταγές σε πίστωση λογαριασμών οι οποίες κρίθηκαν εικονικές, καθώς οι προμηθευτές δεν εισέπραξαν τα ποσά των επιταγών από την «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ», αλλά είτε από το Δήμο Ρόδου πολύ μεταγενέστερα είτε ορισμένες παραμένουν ακόμη ανείσπρακτες.
Οι εικονικές εγγραφές φέρονται μάλιστα να έγιναν προκειμένου να δικαιολογηθεί η μείωση του υπολοίπου του λογαριασμού της εταιρείας και η εκταμίευση του ποσού αυτού από τον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό.
Επιπλέον φέρονται σε μη δυνάμενο να προσδιορισθεί επακριβώς χρόνο μεταξύ 27.12.2006 και 31.12.2010, ενεργώντας από κοινού να μείωσαν την περιουσία της «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ» κατά το συνολικό ποσό των 452.000 €, ήτοι κατά το ποσό τιμολογίων παροχής υπηρεσιών που αφορούν προγραμματικές συμβάσεις της κοιλάδας των Πεταλούδων, τα οποία (τιμολόγια), μολονότι εμφανίζονται ανεξόφλητα, δεν μεταφέρθηκαν στον ενιαίο Δήμο Ρόδου, που συστάθηκε με βάση το Ν. 3852/2010, ως οφειλή του Δήμου Πεταλούδων προς την Ανώνυμη Δημοτική Εταιρία «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ», καθώς στην πραγματικότητα τα τιμολόγια αυτα έχουν εξοφληθεί με καταβολή χρημάτων από ταμεία του Δήμου προς την εταιρεία αλλά δεν εισέρρευσαν στα ταμεία της. Από πραγματογνωμοσύνη που ακυρώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε προκύψει ότι στα βιβλία της εταιρείας καταχωρήθηκαν εικονικές πληρωμές επιταγών με συνέπεια, να μειωθεί αδικαιολόγητα το υπόλοιπο του λογαριασμού «Ταμείον» και να εκταμιευθεί ποσό 402.270,68 ευρώ για σκοπούς άλλους εκτός των πραγματικών. Από την έρευνα του Ορκωτού Λογιστή είχαν προκύψει συνοπτικά τα εξής:
-Στα βιβλία της εταιρείας καταχωρήθηκαν εικονικές πληρωμές επιταγών με συνέπεια, να μειωθεί αδικαιολόγητα το υπόλοιπο του λογαριασμού «Ταμείον» και να εκταμιευθεί ποσό Ευρώ 402.270,68 ευρώ για σκοπούς άλλους εκτός των σκοπών της.
-Προέκυψε υποχρέωση του Δήμου Πεταλούδων προς την ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε., από ανεξόφλητα τιμολόγια προγραμματικών συμβάσεων της Κοιλάδας Πεταλούδων της χρήσεως 2006, ύψους 452.000 ευρώ που δεν μεταφέρθηκε, όπως θα έπρεπε, ως υποχρέωση, προς την εταιρεία, του ενιαίου Δήμου Ρόδου μετά την ενοποίηση των Δήμων.
-Διαπιστώθηκε ακόμη ότι στις δαπάνες της χρήσεως 2010 καταχωρήθηκαν αμοιβές Διοικητικού Συμβουλίου προηγουμένων χρήσεων 68.500 ευρώ, χωρίς να προσκομισθούν παραστατικά καταβολής του αναλογούντος φόρου εισοδήματος.
-Διαπιστώθηκε ότι σε βάρος των τραπεζικών λογαριασμών όψεως της ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε. εκδόθηκαν επιταγές για δοσοληψίες του Δήμου Πεταλούδων με τρίτους.
Οι επιταγές αυτές, όπως διαπίστωσε ο πραγματογνώμονας, δεν καταχωρήθηκαν στα βιβλία της ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε..
-Κρίθηκε από τον πραγματογνώμονα ακόμη ότι οι συσσωρευμένες ζημίες στην εταιρεία οφείλονται στο υπερβολικό ύψος της μισθοδοσίας του προσωπικού, των ετών 2007-2010, το οποίο κυμάνθηκε σε ποσοστά επί του κύκλου εργασιών 104,62% – 97,96% – 94,51% και 84,55% αντίστοιχα.
-Τέλος κρίθηκε ότι ο εσωτερικός έλεγχος της ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε., κατά τις χρήσεις 2003-2010 ήταν ανύπαρκτος με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα στους αρμοδίους του λογιστηρίου να διενεργούν τον απαραίτητο έλεγχο για την αποφυγή, εκτός των άλλων, παράτυπων και παράνομων ενεργειών.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Ν. Γιαννάς, Βασίλης Καταβενάκης, Φ. Κωστόπουλος. Στ. Κιουρτζής, Δήμος Μουτάφης και Νικηφόρος Παπανικόλας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου