Τοπικές Ειδήσεις

Λέρος: Εθελοντική «ασπίδα» κατά του κορωνοϊού από πρόσφυγες (pics)

Μια ομάδα νέων Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας δημιούργησε την Ομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Κορονοϊό στο ΚΥΤ της Λέρου. Πρώτη τους δράση ο εθελοντικός καθαρισμός της δομής

Πρόσφυγες αυτοοργανώνονται στα ΚΥΤ των νησιών και αναλαμβάνουν εθελοντική δράση, στήνοντας τη δική τους «ασπίδα» για την προστασία τους από τον κορονοϊό.

Έπειτα από τις Αφγανές μοδίστρες της Μόριας, που έστησαν ένα μικρό εργοστάσιο μάσκας για τους διαμένοντες στο μεγαλύτερο καταυλισμό της χώρας, νεαροί Παλαιστίνιοι αιτούντες άσυλο στη Λέρο συνέστησαν ομάδα δράσης για τον κορονοϊό.

Η Leros Coronovirus Awareness Team (Ομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Κορονοϊό στη Λέρο) δημιουργήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσφυγικού πληθυσμού για την πανδημία και ήδη έφερε σε πέρας την πρώτη της εθελοντική δράση, που αφορούσε τον καθαρισμό της δομής από τα σκουπίδια.

3.jpg

«Πριν από την εμφάνιση του ιού σκοπεύαμε να οργανώσουμε μια εκστρατεία καθαρισμού του στρατοπέδου από τα απορρίμματα, αλλά οι περισσότεροι ήταν απρόθυμοι να συνεισφέρουν. Η πανδημία ήρθε να αφυπνίσει πολλούς απ΄αυτούς και να τους κάνει να προσέξουν για τη ζωή τους που βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε στο ethnos.gr ο Μοχάμεντ Ρασίντ από τη Λωρίδα της Γάζας, ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, μαζί με τους ομοεθνείς του, Μοχάμεντ Ταλούλι και Χαντέρ Μοστάχα. Και οι τρεις βρίσκονται στη Λέρο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και περιμένουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Πολλοί αιτούντες άσυλο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας και βοήθησαν στο να συγκεντρωθούν δεκάδες σακούλες με απορρίμματα, που αποτελούσαν εστία μόλυνσης, ενώ η σελίδα που δημιουργήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη εκατοντάδες υποστηρικτές.

2.jpg

«Μην περιμένουμε να μας βοηθήσει κανένας, αν δεν βοηθηθούμε μεταξύ μας», «Προστάτεψε την οικογένειά σου» και «Ευχαριστούμε όλους τους γιατρούς του κόσμου», είναι ορισμένα από τα μηνύματα που περνούν μέσα από αυτή την πρωτοβουλία.

Για τις επόμενες μέρες η ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει την εθελοντική της δράση. «Παράλληλα με τις δράσεις καθαρισμού, ετοιμάζουμε μια σειρά από δράσεις, αλλά για να υλοποιηθούν χρειάζεται η ευαισθητοποίηση περισσότερων. Επειδή ορισμένοι εξακολουθούν να αδιαφορούν, χρειαζόμαστε τα μέσα για να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Γι΄ αυτό ζητήσαμε σήμερα από την Υπηρεσία Ασύλου να μας διαθέσει τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να απευθύνουμε μηνύματα από τα ηχεία που θα ενημερώνουν για τις πρωτοβουλίες μας και θα καλούν τους πρόσφυγες να συμμετέχουν για το καλό όλων μας», ανέφερε ο Μοχάμεντ Ρασίντ.

4.jpg
πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου