Τοπικές Ειδήσεις

Από τη Ρόδο άρχισε τις περιοδείες της η κ. Τώνια Μοροπούλου

Η Ρόδος ήταν ο πρώτος σταθμός για την συμπατριώτισσά μας, υποψήφια βουλευτή με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα κα Τώνια Μοροπούλου.
Χτες το μεσημέρι, είχε συνάντηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ρόδου κ. Ειρήνη Μαρτίνη.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Διακογεωργίου εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά του καθώς η κα Μοροπούλου ξεκίνησε την περιοδεία της από την Ρόδο, συνεχίζοντας προς την ιστορική Κάσο: «Μας δίνει δύναμη και κουράγιο να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα για την Ρόδο και για τα νησιά μας. Η κα Μοροπούλου είναι μια προσωπικότητα και η δουλειά της στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου ήταν μια διεθνής διάκριση. Είναι ένας άνθρωπος – ταγός του Πολιτισμού» όπως είπε, ευχόμενος καλή επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές.
Η κα Μοροπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία της στην Ρόδο και την περιοδεία της στα Δωδεκάνησα, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Είναι και για μένα μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ γιατί ο Πολιτισμός είναι η αιχμή της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορεί να συνδεθεί με την τουριστική ανάπτυξη και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και απασχόληση στις τοπικές οικονομίες, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην προστασία της ίδιας της κληρονομιάς για να μπορεί να διατηρείται η ταυτότητά μας, ανά τους αιώνες. Η συμβολή μου μέσα από την τεχνογνωσία και την καινοτομία στον τομέα αυτό, στην Αγιά Σοφιά, στον Πανάγιο Τάφο και σε πολλά σημαντικά μνημεία της Μεσογείου, δεν μπορεί παρά να φτάσει και στην πατρίδα μου, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στα μικρά και στα μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου όπου ο Πολιτισμός είναι ο νέος πόλος ανάπτυξης για να στηρίξει μια κυκλική οικονομία και την ελπίδα των ανθρώπων μας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να λέμε ότι ‘θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη του δημοσίου’ -και κατ’ επέκταση του φορολογούμενου- αλλά θα στηρίξουμε την ανάπτυξη, την πολιτιστική δημιουργία και έκφραση, τους συλλόγους μας κ.λπ. Χαίρομαι που οι άνθρωποι του Πολιτισμού δίνουν το παρών και ως πολίτες και ως παράγοντες. Συνεπώς, δηλώνω ‘παρούσα’ στην μεγάλη μάχη που δίνουν οι πολίτες της Πατρίδας μου και θέλω να προσφέρω τις δυνάμεις μου στην μάχη αυτή» όπως ανέφερε.
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους εξέφρασαν αμφότεροι οι κ.κ. Εγγλέζος και Μαρτίνη ενώ η κα Μοροπούλου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Κοινή πρόταση με την ΠΝΑΙ για την ανάπτυξη
των μικρών νησιών
«Μπορώ να ανακοινώσω ότι ήδη υπέβαλα από το Πολυτεχνείο στο ΕΣΠΑ με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, των δημάρχων Σύμης –Λευτέρη Παπακαλοδούκα και Χάλκης –Μιχάλη Πατρού, αλλά και της δημάρχου Κάσου για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών (συν το Καστελλόριζο) καθώς θα είναι ‘πιλότοι’ για την επόμενη μέρα στην απομονωμένη Ελλάδα. Αυτή η επόμενη μέρα με βάση τον Πολιτισμό θα στηρίξει στην ανάπτυξή της σε υψηλή τεχνολογία (διαδραστική, ψηφιακή κ.λπ.) και θα πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας. Ας ελπίσουμε ότι η μέρα του Ολοκαυτώματος της Κάσου θα ξημερώσει και τη νέα εποχή για τα νησιά. Το εγχείρημα αυτό συνδέεται με την Τ.Α. (δήμους και ΠΝΑΙ) καθώς και με την παρουσία των μηχανικών με το ΤΕΕ Δ/σου διότι πρέπει να υπάρχει έμπρακτη παρουσία στην οργάνωση».
Σε ερώτηση της «δ» για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η κα Μοροπούλου απάντησε τα εξής: «Έχω καταθέσει μία πρόταση που αφορά στην επανάχρηση των 340 ιστορικών κτηρίων που ανήκουν στο δημόσιο με διαφορετικούς σκοπούς: για τουριστική χρήση, για εμπορική, για διεθνή προβολή και για κοινωνική κατοικία –ισορροπημένα. Έτσι διατηρείται οι διεθνής και κοινωνικός χαρακτήρας αλλά δίδεται και ένα έναυσμα ανάπτυξης, που μας επιτρέπει να προστατέψουμε το Μνημείο, χωρίς εκμετάλλευση. Χρειάζεται μια σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσει σε προστασία αλλά και ανάπτυξη, δημιουργώντας συνθήκες κυκλικής οικονομίας. Υπήρξε μια διαφορετική αντιμετώπιση με το ΥΠΠΟ και πιστεύω ότι σήμερα είναι απολύτως αναγκαία μια άλλη πολιτική.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα μας πει τις απόψεις του γι αυτό το ζήτημα και δεν είναι τυχαία η δική μου η μάχη στα Δωδεκάνησα που δίδεται με τη Ν.Δ. Βεβαίως, η επιλογή μου έχει γενικότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, δεν είναι μόνο τοπική, καθώς η επόμενη μέρα για τον ελληνικό λαό πρέπει να είναι μια μέρα ‘χωρίς μνημόνια’. Κι επομένως, πρέπει να διασφαλιστεί απόλυτα, στο βάθρο της ανάπτυξης, των ΣΔΙΤ και των επενδύσεων ώστε να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος. Δεν αφίσταμαι των κοινωνικών αριστερών μου οραμάτων. Αλλά αυτή την στιγμή η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την βάση, για μια βιώσιμη οικονομία είναι η μόνη αξιόπιστη. Κι επομένως, συμμετέχω σε μια μεγάλη πρόκληση. Εάν την αγκαλιάσει ο δωδεκανησιακός λαός και μου δώσει την ευκαιρία να είμαι στην Βουλή θα είναι ένα βήμα για να έχουμε μια δυνατή φωνή που θα λέει ότι θέλουμε μια άλλη ενότητα, ότι οι πολίτες της Δωδεκανήσου θέλουν μια δυνατή φωνή».

Το ΕΜΠ κατέθεσε πρόταση στο ΕΣΠΑ για τα μικρά νησιά της Δωδ/σου

Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Δήμων Σύμης Χάλκης και Καστελόριζου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με υπεύθυνη την καθηγήτρια Α. Μοροπούλου κατέθεσε πρόταση στο ΕΣΠΑ για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου με τον πρόεδρο κο Αντώνη Γιαννικουρή.
Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που η ανάπτυξή τους μπορεί να έχει πιλοτικό χαρακτήρα διότι είναι βιώσιμα, μεταφέρσιμα και χαρακτηριστικά είναι τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, την Χάλκη, την Σύμη, το Καστελόριζο και την Κάσο, που σήμερα βρίσκονται στην στενή ή την ευρύτερη περιφέρεια της Ρόδου.
Τα νησιά αυτά, με την κατάλληλη ανάπτυξη νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω της αναβάθμισης του μοναδικού αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τους αποθέματος, δύνανται να προσανατολίσουν τοπικά εξειδικευμένα μέρη του τουριστικού ρεύματος της Ρόδου. Δημιουργείται, με αυτόν τον τρόπο, νέα τουριστική δραστηριότητα ή/και προστιθέμενη αξία στον τουρισμό αλλά και την τοπική οικονομία με αύξηση της παραμονής πέρα του ημερήσιου ή ολιγοήμερου τουρισμού.

Οι στόχοι του έργου της πρότασης συνοψίζονται στα εξής:
Στόχος 1: Ο σχεδιασμός της αειφόρου ανάπτυξης αντιπροσωπευτικών περιοχών, από τις λιγότερο αναπτυγμένες, σε γειτνίαση με πύλες εισόδου στην χώρα ή με τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, ώστε να προσανατολιστεί σε αυτές το υπάρχον τουριστικό ρεύμα με πόλους έλξης νέους τουριστικούς πόρους και προϊόντα που θα προκύψουν από την αναβάθμιση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος και από την ανάπτυξη και αξιοποίησή του.
Στόχος 2: Η καινοτόμος ανάπτυξη νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων από την αναβάθμιση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος απομονωμένων ώστε να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία και στην τουριστική ανάπτυξη.
Στόχος 3: Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και η επίτευξη κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο της πρότασης σε τοπικό επίπεδο, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις αειφορίας στην εισαγωγή νέων πόρων και προϊόντων στις τοπικές οικονομίες καθώς και στην παραγωγή νέων καινοτόμων υπηρεσιών.
Στόχος 4: Η αειφορία του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος το οποίο αξιοποιείται για την παραγωγή νέων πόρων και προϊόντων με την αποτίμηση των κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αποθέματος μέσω της εγκατάστασης συστημάτων ελέγχου ποιότητας και την διαχείρισή τους.
Στόχος 5: Οι τοπικές εφαρμογές της πρότασης προσβλέπουν στην δημιουργία πιλότου αειφόρου ανάπτυξης σε αντιπροσωπευτικές περιοχές όπως στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου (Κάσος, Καστελόριζο, Χάλκη Σύμη) ώστε τα αποτελέσματα να είναι γενικότερα βιώσιμα και μεταφέρσιμα.
Το έργο αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες. Οι τρεις πρώτοι αναφέρονται στον τρόπο υλοποίησης του έργου ενώ ο τέταρτος αφορά στην απήχηση των νέων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών στην αειφορία, στην κυκλική οικονομία και στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής.
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει ενέργειες για την αποτίμηση της αξίας (valorization) του ΠΠΑ και αναβάθμισής του με χρήση νέων τουριστικών προϊόντων, πόρων, και αποτίμηση της ανθεκτικότητας του ΠΠΑ.
Η ανάλυση, τεκμηρίωση, μοντελοποίηση και διαχείριση του ΠΠΑ γίνεται με επικοινωνία σε απλούς μεμονωμένους χρήστες μέσου χρήσης δυναμικού ιστοτόπου που επιτρέπει εξατομικευμένη παρουσίαση/πρόταση τουριστικών προϊόντων βάσει του προφίλ του κάθε χρήστη και διαχειρίζεται από οργανωμένους φορείς με προώθηση τουριστικών πακέτων και ενεργειών που βοηθούν τη διοχέτευση του τουριστικού ρεύματος από τις αναπτυγμένες στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές. Ως υποδείγματα εφαρμογής μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιηθούν τα μικρά απομονωμένα νησιά της Δωδεκανήσου όπως η Σύμη, η Χάλκη, η Κάσος και το Καστελόριζο.
Ο δεύτερος άξονας αξιοποιεί τα αποτελέσματα της ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης και διαχείρισης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος με την χρήση καινοτόμων εφαρμογών μέσω της χρήσης πλατφόρμας λογισμικού και ολοκληρωμένης χωρικής ανάλυσης και διαχείρισης δεδομένων.
Το εργαλείο αναπτύσσεται μέσω πλατφόρμας λογισμικού, που χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και σημασιολογικής ανάλυσης. Επίσης, τα προϊόντα και οι νέοι τουριστικοί πόροι προσαρμόζονται ως προς τον χώρο και την διαχείρισή τους.
Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει την ένταξη του σχεδιασμού για την υλοποίησή του στην τοπική ανάπτυξη. Περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση υποδομών, έργων και μέτρων για την εφαρμογή της πρότασης σε τοπικό επίπεδο.
Τέλος, ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει τις επενδύσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία, που απαιτούνται για την δημιουργία των νέων πόρων και προϊόντων της πρότασης, την προστιθέμενη αξία που επιφέρουν αυτά στην τουριστική οικονομία καθώς τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις που έχουν στην τοπική οικονομία και στην κοινωνική συνοχή.
Τα μέτρα και οι ενέργειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος με την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου της ποιότητας και της διαχείρισης για την αξιοποίηση του, είναι απαραίτητο στοιχείο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού αξιοποίησης-διατήρησης του αποθέματος ώστε να διασφαλίζεται και στο επίπεδο των περιβαλλοντικών πολιτιστικών πόρων η αειφορία.
Τα ανωτέρω πρόκειται να υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και εκτιμάται ότι είναι το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη των μικρών νησιών.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου