Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντικά έργα εκτελούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Μια σειρά από σημαντικά έργα τα οποία εκτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο νησί της Ρόδου, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον ειδικό συνεργάτη του περιφερειάρχη σε θέματα έργων κ. Στέργο Στάγκα, ήδη ολοκληρώθηκαν έργα πνοής για το νησί που αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις ή οδοποιία ενώ προχωρεί η αντικατάσταση των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED, σχεδιάζεται η κατασκευή νέων πεζοδρομίων και οι διαγραμμίσεις στα δίκτυο περιοχής ευθύνης της ΠΝΑΙ σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Αναλυτικότερα:
Η αντικατάσταση των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο με λάμπες τύπου LED
Με πολύ καλούς ρυθμούς προχωρεί και το έργο του ηλεκτροφωτισμού και της αντικατάστασης των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ανάδοχο εταιρεία Dastery Systems Α.Ε. παρόντος του εκπροσώπου της ΚΑΠΕ που είναι και ο φορέας που θα παραλάβει το έργο. Η αντικατάσταση ολοκληρώθηκε στο τμήμα της Εθνικής Οδού από αεροδρόμιο προς Τσαϊρι, από Ρόδο έως Λίνδο κι ένα τμήμα στα Κρητικά. Ήδη παρελήφθησαν δύο ακόμη μεγάλες ποσότητες και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εκ νέου στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τα επόμενα σημεία θα είναι: Πυλώνα – Λάρδος, Ρόδος – Καλλιθέα, Φαληράκι, Κοσκινού – Euromedica, Καλυθιές, Κρεμαστή – Παστίδα, Κρητικά – Καλαβάρδα κι ένα τμήμα της Προφύλιας.
Θυμίζουμε ότι περίπου 5.200 φωτιστικά σημεία σε όλο το νησί της Ρόδου, θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες τύπου LED.
Η αποκατάσταση των δικτύων φωτισμού
Η ΠΝΑι ετοιμάζει ένα ακόμη μεγαλεπίβολο έργο για την αποκατάσταση των δικτύων φωτισμού (σε περιοχές όπου δεν θα τοποθετηθούν οι λάμπες LED). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6,5εκ. ευρώ (2,8εκ. ευρώ με την έκπτωση) από ίδιους πόρους και αφορά εργασίες που θα γίνουν με σκαψίματα και τοποθέτηση υπογείων καλωδίων, ιστών φωτισμού, 52 πίλαρ (κιβώτια ηλεκτρικής διανομής) και 20.000 μέτρων στηθαίων.
Η τοποθέτηση θα γίνει σε περιοχές στην Ρόδου – Λίνδου, στα Κολύμπια προς την Λίνδο, στην Ρόδου – Καλλιθέας, στην Πυλώνα – Λάρδο, στο Φαληράκι, από τα φανάρια Κοσκινού έως την Ρόδο, στις Καλυθιές προς λεωφόρο Καλλιθέας, στην Ιαλυσό, στα Καλαβάρδα, ένα κομμάτι στην περιοχή Ίστριο – Προφύλια και σε κάποιες περιοχές στην Παστίδα και στην Κρεμαστή. Η εγκατάσταση του εργολάβου αναμένεται να γίνει στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Νέα πεζοδρόμια
Η Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Στάγκα θα προχωρήσει στην κατασκευή νέων πεζοδρομίων στις περιοχές: Φανερωμένη – Κρητικά, Μιραμάρε – Ιξιά και από Αστυνομία Ιαλυσού – Κρεμαστή. «Το σύνολο των έργων μαζί με το δίκτυο ομβρίων στις αντίστοιχες περιοχές θα είναι της τάξης των 6,5εκ. ευρώ περίπου και οι εργασίες ξεκινούν από αυτό τον μήνα», δήλωσε ο κ. Στάγκας.
Οι διαγραμμίσεις
σε όλα τα νησιά
Για πρώτη φορά γίνεται στο σύνολο των νησιών της περιοχής Δωδεκανήσου στα δίκτυα περιοχής ευθύνης της ΠΝΑΙ (1000 χλμ εκ των οποίων τα 600χλμ στο νησί της Ρόδου) με θερμοπλαστικό ή ψυχροπλαστικό στα κεντρικά σημεία του νησιού για να έχει 4-5 έτη χρόνο ζωής είναι η πρώτη φορά που εφαρόζεται αυτή η τεχνολογία. Ήδη έχουν γίνει αντίστοιχες εργασίες στην Λέρο, στην Κάρπαθο, στην Κάλυμνο, στην Κω και στα υπόλοιπα νησιά.
Όπως επισήμανε ο κ. Στάγκας: «Όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια έκταση και με τόσους υψηλούς προϋπολογισμούς, με σημείο αιχμής την ασφάλεια του οδικού δικτύου. Η ΠΝΑι επέδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για περιοχές όπως η Κατταβιά, το Κιοτάρι, η Ψίνθος, οι Φάνες, ο Μεσαναγρός κ.λπ. Ειδικά για τη Νότια Ρόδο ολοκληρώθηκε η εργολαβία και η συντήρηση της οδοποιίας του επαρχιακού οδικού δικτύου, Λίνδου – Νότιας Ρόδου που περιλαμβάνει τις εξής περιοχές: Λίνδος, Πυλώνα, Λάρδος -συν το τεχνικό έργο στην περιοχή Γυψάδικα- Ασκληπιό, Γεννάδι, Αρνίθα, Καταραμένος. Αυτό το έργο αφορούσε ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, δίκτυα ομβρίων και στηθαία ασφαλείας. Αυτό από μόνο του, αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΠΝΑι ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές στο νησί της Ρόδου».
Τέλος, να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την συντήρηση του επαρχιακού δικτύου από Ιαλυσό έως Μονόλιθο μαζί με τα κεντρικά επιμέρους σημεία πρ/μού 900.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου