Πολιτιστικά

Παρουσιάστηκε στην πόλη της Ρόδου «το Γεννάδι της Ρόδου: Ιστορία και Πολιτισμός»

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – ΔΟΠΑΡ και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου παρουσίασαν το ιστορικό και λαογραφικό βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη «Το Γεννάδι της Ρόδου: Ιστορία και Πολιτισμός»,  το απόγευμα της Τετάρτης  5 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Το βιβλίο αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας, μελέτης, καταγραφής και αποδελτίωσης πλήθους στοιχείων που πραγματοποίησε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Ιστορικά γεγονότα, αυθεντικά τεκμήρια, προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφικά ντοκουμέντα, βιογραφίες σημαντικών προσώπων, τοπογραφικές και γεωγραφικές πληροφορίες, αλλά και πλήθος λαογραφικών και γλωσσολογικών στοιχείων συνθέτουν μια πλήρη λαογραφική και ιστορική μελέτη που απευθύνεται σε όσους αγαπούν αυτή την περιοχή του νησιού, συνολικά τη Ρόδο, αλλά και ενδιαφέρονται να την γνωρίσουν καλύτερα.

Για το ιδιαίτερο αυτό έργο μίλησαν ο κ. Μανόλης Μακρής,  πρόεδρος της Σ.Γ.Τ.Δ., ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο περιεχόμενο και τη δομή του πονήματος και η κ. Ειρήνη Δ. Ευθυμίου, οικονομολόγος, η οποία έδωσε έμφαση στην αυθεντικότητα των πηγών και των καταγεγραμμένων πληροφοριών και μαρτυριών, με παραπομπές σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Διαβάστηκε επίσης η ομιλία του κ.  Μανώλη Π. Θεουλάκη, πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Ρόδου, άρχοντος υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και εκπαιδευτικού, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω προσωπικού κωλύματος.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, επιστήθιος φίλος και στενός συνεργάτης του Κώστα Σκανδαλίδη, με ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπικότητα του συγγραφέα και το πολυσχιδές έργο του, καθώς και ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Ζαχαριάδης, επίσης μακροχρόνιος φίλος του συγγραφέα, ο οποίος στάθηκε σε κοινά βιώματα και γεγονότα ενδεικτικά του ζήλου και της αγάπης του Κώστα Σκανδαλίδη για τον τόπο την ιστορία και τον πολιτισμό.

Παράλληλα προβλήθηκε βίντεο με φωτογραφικό υλικό που περιέχεται στο βιβλίο με μουσική επένδυση του Στάθη Σκανδαλίδη σε συνθέσεις του Μιχάλη Κουμπιού και διασκευές δωδεκανησιακών τραγουδιών στην κλασική κιθάρα.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία στην εκδήλωση του κ. Γρηγόρη Παλλά, επιφανούς χειρουργού οφθαλμιάτρου εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ο οποίος και χρηματοδότησε την έκδοση. Ο κ. Παλλάς δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται ξανά στον τόπο καταγωγής του και έχει την ευκαιρία να συμβάλει σε δράσεις που προάγουν το πολιτιστικό μας επίπεδο.

Την βραδιά χαιρέτησαν με μηνύματά τους: ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Μητροπολίτης Λέρου  Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, η καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ελπινίκη Νικολουδάκη και η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σκανδαλίδη «Το Γεννάδι της Ρόδου: Ιστορία και Πολιτισμός» παρευρέθηκαν: ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εκ μέρους του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσοπανάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιάννης Γιαννακάκης και η κ. Ευαγγελία Παναή, ο κ. Θωμάς Παντσιόπουλος  Επίλαρχος, εκπρόσωπος 95 ΑΔΤΕ, ο τέως Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο τέως Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο πρώην Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Τσιγάρος, καθώς και μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρόδου με τους καθηγητές τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου