Πολιτιστικά

«Σινεμά υπό το σεληνόφως» στη Λέρο – Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο

Σε συνδιοργάνωση του Ελληνο-Ιταλικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΙΑΛ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας & Ανάπτυξης Λέρου «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Ο Πολιτικός Σύλλογος ΑΙΑΛ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνει στη Λέρο ένα αφιέρωμα στο ιταλικό κινηματογράφο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2019 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, στον αίθριο χώρο του ΚΕ.Π.Ε.Α.Λέρου «Άρτεμις» στο Πλάτανο.

Η εκδήλωση προσφέρει μια σειρά προβολών και διαλέξεων από σκηνοθέτες και ειδικούς του θέματος της συγκεκριμένης ταινίας, που θα γίνουν σε επτά βραδιές. Οι ταινίες προέρχονται από τρεις πρωτοβουλίες του ΑΙΑΛ, δύο από αυτές διοργανωμένες σε εθνικό επίπεδο μέσω του Δικτύου Ελληνο-ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

• 4th ITALIAN SHORT FILM FEST 2019: Το τέταρτο φεστιβάλ ταινιών μ.μ. 10 Corti in giro per il mondo (10 Μικροί τριγυρίζουν στο κόσμο), πρωτοβουλία του ιταλικού C.N.C. (Εθνικού Κέντρο Κινηματογράφου μικρού μήκους) με την συνεργασία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, προσφέρει και φέτος σε Πρεσβείες και πολιτιστικούς φορείς του κόσμου μια επιλογή δέκα πρόσφατων ταινιών που θα προβληθούν σε δύο μέρες. Στην Ελλάδα, συντονισμένο από τον ΑΙΑΛ, αυτό το φεστιβάλ θα περιληφθεί στο Ημερολόγιο του Tempo Forte – Italy & Greece 2019 της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

8 Ιουλίου: Πρώτη βραδιά προβολής 5 ταινιών μ.μ. – συνολικά 72’

13 Ιουλίου: Δεύτερη βραδιά προβολής 5 ταινιών μ.μ. – συνολικά 70’

• ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ : Πρωτοβουλία του ΑΙΑΛ υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, το αφιέρωμα στον Mario Brenta παρουσιάζει μια επιλογή των έργων του διάσημου σκηνοθέτη, τα πιο πρόσφατα έργα του οποίου δημιουργήθηκαν με την συνεργασία της σκηνοθέτη Karine De Villers. Στην διάρκεια τεσσάρων βραδιών, θα παραγματοποιηθούν στην Λέρο:

_ 23 Ιουλίου: μια Συνάντηση με τον δημιουργό, που θα βάλουν μέρος και οι δύο σκηνοθέτες, στο

τέλος της οποίας θα προβληθεί ως πρεμιέρα στην Ελλάδα το τελευταίο ντοκιμαντέρ των σκηνοθετών, Il sorriso del gatto (Το χαμόγελο του γάτου),

_ 29 Ιουλίου: προβολή της πιο γνωστής από τις δικές του ταινίες, Barnabo delle montagne (Μπάρναμπο των βουνών), από το ομώνυμο μυθιστόρημα του διάσημου συγγραφέα Dino Buzzati,

_ 17 Αυγούστου: προβολή του ντοκιμαντέρ Corpo a Corpo (Σώμα σε σώμα), τραβηγμένου στην διάρκεια των προβών της παράστασης αβάν γκαρντ θεάτρου Orchidee (Ορχιδέες) του Pippo Delbono, με την παρουσίαση από τον Λευτέρη Διαμαντάρα, θεατρικό σκηνοθέτη και Πρόεδρο της Θ.Ο.Λ.

_ 24 Αυγούστου: προβολή του καλλιτεχνικού ντοκιμαντέρ Calle de la pietà (Σοκάκι ελέους), με θέμα την τελευταία μέρα του Βενετού ζωγράφου Tiziano, θα προηγηθεί ένας πρόλογος για την ζωή και τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη από τον Αντώνη Ράλλη, καθηγητή ιστορίας της τέχνης στο ΑΚΤΟ της Αθήνας.

• ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ: Μια συνάντηση με τον Ιταλό-Έλληνα σκηνοθέτη Αλεσάντρο Σπηλιωτόπουλο, στην διάρκεια της οποίας θα προβληθούν τα πια πρόσφατα έργα του στα ελληνικά, καθώς και την ταινία Το κουτί της γενιάς, στην Grεκάνικη γλώσσα της Καλαβρίας.

– 31 Αυγούστου: Συνάντηση με τον δημιουργό, και προβολή των ταινιών Μέρες Βροχής, Οι Κόρες του Χάους και La scatola della stirpe – To Fukàri ti Jenìa.

http://www.aial.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=620:cinema-al-chiaro-di-luna-&Itemid=491&lang=el

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου