Ειδήσεις

Golden visa: Στο ραντάρ ξένων επενδυτών ακινήτων τα ελληνικά νησιά

 

Μπορεί η Αττική να πρωταγωνιστεί και με διαφορά όσον αφορά τις αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ σε αγοραστές εκτός Ε.Ε. που θέλουν να αποκτήσουν άδειες διαμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, στις προτιμήσεις ωστόσο των επενδυτών φαίνεται ότι ανεβαίνουν σταδιακά και τα ελληνικά νησιά. Με βάση τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου του 2018, στις 10 τοπ υπηρεσίες υποδοχής αιτημάτων χορήγησης αδειών διαμονής σε επενδυτές- αγοραστές ακινήτων ψηλά στην κατάταξη, βρίσκονται τα Χανιά, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη ζήτηση που καταγράφουν οι μεσίτες στην Κρήτη, η Ερμούπολη, με δεδομένο το ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στις Κυκλάδες, ενώ έχει ανέβει και το Ιόνιο, η Κέρκυρα και η Λευκάδα, ένα ακόμη δείγμα της κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

top10αδειών.PNG

Συνολικά, όσον αφορά τις χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από την αρχή του προγράμματος, το 2013 έως και το Νοέμβριο του 2011 είχαν χορηγηθεί 3.620 άδειες και συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογενείας τους, ο αριθμός ανεβαίνει στις 9.756. Η Αττική συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος, αν ληφθεί υπόψη ότι οι υπηρεσίες σε Αθήνα, Πειραιά και Παλλήνη έχουν δεχθεί 2.755 αιτήματα χορήγησης αδειών διαμονής σε επενδυτές και ακολουθεί ο Πολύγυρος Χαλκιδικής με 198 αιτήματα, τα Χανιά με 139, η Θεσσαλονίκη με 120, η Ερμούπολη, η Κέρκυρα, η Κόρινθος και η Λευκάδα.

Σημειωτέον ότι πριν από ένα χρόνο, στο τέλος του 2017, οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από την αρχή του προγράμματος εν έτει 2013, ήταν στις 2.493 (1.532 στο τέλος του 2016) και μαζί με τα μέλη των οικογενειών στις 6.205 (3.695 το 2016).

Το τοπ 10 των χωρών και η… ανατροπή στο Νο2

Πρώτη χώρα παραμένει διαχρονικά, από την αρχή του προγράμματος η Κίνα με 1.945 άδειες σε επενδυτές (5.637 συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογενείας τους). Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η …ανατροπή στη δεύτερη θέση, όπου οι Ρώσοι παραμένουν μεν με 423 άδειες, μπροστά από τους Τούρκους με 384 άδειες, ωστόσο πέφτουν στην τρίτη θέση αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν χορηγηθεί και στα μέλη των οικογενειών τους: Ενδεικτικά οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε Τούρκους επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη οικογένειας τους ανέρχονται σε 1.028 συνολικά, ενώ σε Ρώσους 1.012. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι επενδυτές από το Λίβανο και την Αίγυπτο που… ισοβαθμούν με 119 άδειες (336 και 285 αντίστοιχα μαζί με τα μέλη της οικογενείας τους). Το τοπ 10 των χωρών συμπληρώνουν η Ουκρανία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ιορδανία και η Συρία.

πηγή newmoney.gr

Της Στεφανίας Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου