Ρεπορτάζ

Στο εδώλιο η δήμαρχος και αντιδήμαρχος της Κάσου για κακοποίηση ζώων από κοινού

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα καθίσουν την 25η Μαΐου 2018 η δήμαρχος Κάσου κ. Μαρία Τσανάκη και ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Νικολάου κατηγορούμενοι για κακοποίηση ζώων από κοινού, κατ’ εξακολούθηση!
Φέρονται συγκεκριμένα ότι στην Κάσο στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2015 – Μαΐου 2017 από κοινού ως ιδιοκτήτες ζώων και αρμόδιοι του Δήμου Κάσου για την ευζωία ζώων που βρίσκονται στην κατοχή τους σε ζωολογικό πάρκο του Δήμου, με πρόθεση να κακοποίησαν ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών καθώς δεν ετύγχαναν εκ μέρους τους της δέουσας στοργής και μεταχείρισης με την χορήγηση κατάλληλου και επαρκούς για το είδος τους, τροφής και ύδατος, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβιώσεώς τους, καταλύματος και την χορήγηση κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας παρακολούθησης αλλά αντίθετα με παραλείψεις τους μεταχειρίστηκαν βάναυσα τα ζώα.
Ο ζωολογικός κήπος του Δήμου Κάσου λειτουργούσε δε χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο αδειοδότηση και χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την λειτουργία ζωολογικού πάρκου, τις ανάγκες του οποίου δεν παρακολουθούσαν παρότι διατηρούσαν 9 πόνυ, δύο άλογα, δύο γαϊδουράκια, μια στρουθοκάμηλο, ένα παπαγάλο και πλήθος πτηνών.
Για την λειτουργία του συγκεκριμένου ζωολογικού πάρκου, υπήρξαν διαμαρτυρίες από φιλοζωϊκές οργανώσεις ενώ ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη θα παραστεί ο πρόεδρος της φιλοζωικής Ρόδου, δικηγόρος κ. Γιώργος Κυπραίος.
Έκκληση για να μπει λουκέτο στον παράνομο δημοτικό ζωολογικό κήπο είχε απευθύνει και η κ. Άννα Σταματίου, πρόεδρος της ANIMAL ACTION υποστηρίζοντας ότι τα ζώα κακοποιούνται συστηματικά εξαιτίας εγκλεισμού τους, της απουσίας κτηνιατρικής περίθαλψης, των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και συχνά εξαιτίας της έλλειψης τροφής!
Η κα Σταματίου, που μίλησε στο www.zoosos.gr, εξήγησε ότι πριν από μερικά χρόνια Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και κατάγονται από αυτό το νησί δώρισαν στρουθοκαμήλους, ελάφια και πόνυ τα οποία εγκλωβίστηκαν σ’ έναν περιφραγμένο χώρο που ούτε αυτός δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον Δήμο Κάσου.
Σταδιακά στην «συλλογή» προστέθηκαν και πτηνά τα οποία ζούσαν κι αυτά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες αλλά και γαϊδούρια και άλογα που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους είτε επειδή γέρασαν είτε επειδή έπαψαν να τους είναι χρήσιμα.
Στο ακριτικό νησί δεν υπήρχε ούτε κτηνίατρος!
Σύμφωνα με την κα Σταματίου ακόμα και ο υπάλληλος, που είχε επωμιστεί την φροντίδα των ζώων ήταν για μήνες απλήρωτος. Ο χώρος «φιλοξενίας» των θηλαστικών και των πουλιών δεν λειτουργούσε με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος γι’ αυτό και το κόστος λειτουργείας του δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιο κονδύλι του προϋπολογισμού του Δήμου Κάσου. Έτσι για να επιβιώσουν τα ζώα συνδράμουν οικονομικά ιδιώτες και η Φιλοζωική Κάσου η οποία πασχίζει για να μπει λουκέτο σε αυτό το αίσχος που ντροπιάζει την τοπική κοινωνία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου