Τοπικές Ειδήσεις

Εγιναν τα εγκαίνια της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κρεμαστής

Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τα εγκαίνια της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου με 110 εκθέτες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όλη την Ελλάδα, ενώ θα διοργανώνονται και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για το μακροβιότερο κοινωνικό-οικονομικό γεγονός στο νησί της Ρόδου. Η ιστορία της ξεκινά το 1965, οπότε και εγκαινιάσθηκε η 1η Πανελλήνια Έκθεση Κρεμαστής από τον τότε υπουργό Βιομηχανίας Ιωάννη Ζίγδη. Από τότε και μέχρι σήμερα διεξάγεται κάθε χρόνο τις ίδιες περίπου ημερομηνίες, ώστε να συμπίπτει χρονικά με τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία γιορτάζει και ο τοπικός Ιερός Ναός της Παναγίας της Καθολικής.
Η λειτουργία και η δράση της έκθεσης γίνεται παράλληλα με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου και αναδεικνύει τις δυνατότητες της ελληνικής Περιφέρειας που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη, και αποτελεί παράδειγμα για το πώς η συνεργασία του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Συνδιοργανώτρια στο μακροβιότερο πολιτιστικό γεγονός είναι εκτός τον Δήμο Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τη στήριξή τους προσφέρουν η Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής, και ο Πολιτιστικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος ” Παναγία η Ελεημονήτρια” .
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, η βουλευτής της ΝΔ, Μίκα Ιατρίδη, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο, ενώ τον δήμαρχο Φ. Χατζηδιάκο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης, Γιώργος Πόκκιας. Συμμετείχαν επίσης ο Τούρκος πρόξενος στη Ρόδο, Atif Sekercioglou, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των τοπικών αρχών και φορέων.
Ο κ. Κόνσολας αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της διοργάνωσης, δήλωσε ότι την επόμενη φορά η Έκθεση της Κρεμαστής θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού με στόχο να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα.
«Αυτή η έκθεση στην Κρεμαστή έχει εθνικό χαρακτήρα. Θεωρώ ότι όλοι μπορούμε να δουλέψουμε για να αναδείξουμε ακόμη πιο πολύ τη λαϊκή παράδοση και την αγροδιατροφή, τα τοπικά μας προϊόντα. Τα 55α γενέθλια αυτής της έκθεσης θα πρέπει να συνοδεύονται από μία άλλη αφήγηση για τα ζητήματα που αφορούν στον πολιτισμό, στην αγροτική οικονομία και συνεπώς στην έκθεση. Δεσμεύομαι από αυτό το βήμα, την επόμενη φορά, να θέσει το Υπουργείο Τουρισμού την έκθεση υπό την αιγίδα του έτσι ώστε σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση να της δώσουμε μια διεθνή διάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσολας.
Στη σημασία της έκθεσης αλλά και στην προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στην πρωτογενή παραγωγή και σε ό,τι έχει να κάνει με τη νησιωτικότητα, τη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό, αναφέρθηκε η κα Μίκα Ιατρίδη.
Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Φ. Ζαννετίδης δήλωσε τα εξής: «Μέσα από τη συνεργασία του πρώτου και δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, επιτυγχάνεται η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης. Με πείσμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες συνεχίζεται η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στα νησιά μας. Η Περιφέρεια συμμετέχει με 18 περίπτερα παραγωγών στην έκθεση, οι οποίοι με κόπο και με μεράκι συνεχίζουν να παράγουν. Εύχομαι αυτός ο θεσμός να ενισχύεται κάθε χρόνο και να γίνεται ακόμη καλύτερος».
Τέλος, ο κ. Πόκκιας δήλωσε τα εξής: «Η Έκθεση Κρεμαστής έχει διατηρηθεί στο χρόνο και κάθε φορά ενισχύεται περισσότερο ως θεσμός. Αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό, οικονομικό και αναπτυξιακό γεγονός που αφορά όλη την Ελλάδα και που μπορεί να αποκτήσει και διεθνή χαρακτήρα. Σε αυτά τα πέντε χρόνια της θητείας περάσαμε πολλές δυσκολίες, καταφέραμε όμως να αναβαθμιστεί η διοργάνωση και να αποκτήσει προοπτική. Αυτό αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη…» .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου