Τοπικές Ειδήσεις

Η Εθνική Τράπεζα κλείνει και το υποκατάστημα Αφάντου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος να κλείσει το υποκατάστημα Αφάντου, με καταληκτική μάλιστα ημερομηνία για τη διεξαγωγή συναλλαγών την 19η Ιουνίου 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» το ΑΤΜ θα παραμείνει για την διευκόλυνση των πελατών της Τράπεζας, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που ικανοποιεί τους κατοίκους οι οποίοι θεωρούν ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει προβλήματα στις συναλλαγές ιδίως των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «δ», παράλληλα με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Αφάντου, στο σχεδιασμό της διοίκησης είναι να ενισχυθεί το υποκατάστημα Αρχαγγέλου με επιπλέον δύο υπαλλήλους (από δύο που διαθέτει σήμερα) προκειμένου να εξυπηρετεί και πελάτες της ευρύτερης περιοχής Αφάντου.
Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Αφάντου, έρχεται λίγους μήνες μόλις μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Κρεμαστής, για το οποίο επίσης είχαν σημειωθεί αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους τοπικούς φορείς, ωστόσο αυτό δεν έκανε την Τράπεζα να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της.
Να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα κλείνουν με διαδικασίες «fast track» δεκάδες τραπεζικά υποκαταστήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας των τραπεζών να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά και να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου τους.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η Εθνική Τράπεζα θα κλείσει 80 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα προκειμένου να φτάσει τα 400 από τα 480.
Αντιστοίχως στην ίδια διαδικασία βρίσκονται όλες οι συστημικές Τράπεζες.
Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε περισσότερα υποκαταστήματα την τελευταία διετία (μεταξύ των οποίων και στη Ρόδο), ενώ με μικρότερους ρυθμούς προχωρούν τα σχέδια συρρίκνωσης του δικτύου από την Alpha Bank, ενώ σε μείωση προσωπικού -μέσω εθελούσιας εξόδου- αλλά χωρίς κλείσιμο καταστημάτων στοχεύει η Eurobank για φέτος.
Ο ανασχεδιασμός του δικτύου των Τραπεζών, σύμφωνα τραπεζικά στελέχη κρίνεται επιβεβληµένος, και εντάσσεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει ο SSM.
Η μείωση καταστημάτων και προσωπικού είναι απόρροια τόσο των δεσμεύσεων των πλάνων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM και τα οποία προβλέπουν μείωση του κόστους κατά 25% – 30%, αλλά και συνέπεια των τεχνολογικών εξελίξεων.
Για την πληρωμή λογαριασμών και τη μεταφορά χρημάτων, οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το internet και το mobile banking, γι αυτό και εκτιμάται ότι ο αριθμός των πελατών που επηρεάζονται είναι μικρός, χωρίς όμως να έχουν την ίδια άποψη και οι τοπικές κοινωνίες που θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν από τις Τράπεζες οι κοινωνικές επιπτώσεις τις οποίες «αγνοούν» στον βωμό του κέρδους.

Ανοικτή επιστολή προς την Εθνική Τράπεζα

Αξιότιμοι κύριοι της διοίκησης της ΕΤΕ
Όπως ήδη γνωρίζετε, στην Δημοτική ενότητα Αφάντου της Ρόδου, λειτουργεί ένα γραφείο συναλλαγών της Τράπεζας σας το οποίο σημειωτέον, λειτουργεί μονοπωλιακά λόγω του ότι δεν υπάρχει κανένα υποκατάστημα άλλης τράπεζας.
Για λόγους τους οποίους αδυνατούμε να κατανοήσουμε ως τοπική κοινωνία έχετε ήδη αποφασίσει στο κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος.
Εκφράζουμε την οργή, την αντίθεση και την αγανάκτηση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Η συγκεκριμένη απόφασή σας είναι αψυχολόγητη, άδικη, επιζήμια τόσο για την τράπεζα σας όσο και για τον τόπο μας για τους παρακάτω λόγους:
1) Στα Αφάντου κατοικούν περίπου 7.000 κάτοικοι και η πόλη μας λειτουργεί ως δορυφόρος των γύρω χωριών, τα οποία εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο κατάστημα.
Τα Αφάντου μαζί με τα Κολύμπια κατατάσσονται στις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές ολόκληρου του νησιού με επενδύσεις από τουριστικούς κολοσσούς αξίας δισεκατομμυρίων.
Σημειώστε δε και τη μεγάλη επένδυση του γκόλφ Αφάντου η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα υλοποιηθεί σύντομα.
2) Η απόφασή σας προσβάλλει, υποβαθμίζει και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν της τον άνθρωπο και το δικαίωμά του να έχει πρόσβαση στο Τραπεζικό Σύστημα ειδικά δε για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Το μόνο κριτήριο που φαίνεται να σας απασχολεί είναι το οικονομικό, βάζοντας το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανάγκη.
3) Για να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας θα πρέπει να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να μεταβούν στο πλησιέστερο υποκατάστημά σας.
4) Η ευρύτερη τοπική κοινωνία στήριξε την Τράπεζα σας εδώ και αρκετά χρόνια, το δε κόστος συνέχισης της λειτουργίας του συγκεκριμένου γραφείου είναι για την Τράπεζά σας ένα ποσό ασήμαντο.
5) Με την ενέργειά σας αυτή καταδικάζετε τα Αφάντου και την ευρύτερη περιοχή σε Τραπεζική απομόνωση και οι καταθέτες να γνωρίζετε ότι θα ενεργήσουν ανάλογα.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας επιβραβεύσουν για αυτή σας την απόφαση.
Αξιότιμοι κύριοι, εκφράζοντας τις απόψεις και την ισχυρή θέληση της τοπικής μας κοινωνίας να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος, σας καλούμε να εξετάσετε εκ νέου το αίτημά μας. Να αναθεωρήσετε την λανθασμένη απόφασή σας σεβόμενοι τον ανθρώπινο παράγοντα, τις ανάγκες του και την μακροχρόνια ιστορία της Εθνικής Τράπεζας την οποία πλήττετε με αυτή σας την ενέργεια.

Με εκτίμηση
Αναστάσιος Σπανός
Δημοτικός Σύμβουλος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • K GROMITSARHS    17.08.2020 12:14

    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ!ΝΑ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΩΝΙΑ!

Σχολιασμός άρθρου