Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της ποινής ενός 67χρονου – Πολυδαίδαλη 67μελής εγκληματική οργάνωση έδρασε και στην Κω

Με απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της ποινής κάθειρξης 47 ετών (εκτιτέα τα 25) του Ι. Χ. του Γ. 67 ετών, κατοίκου Κω, που ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών στην Κω.
Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων είχε εξετάσει συγκεκριμένα μια πτυχή υπόθεσης που αφορά την δράση μιας πολυδαίδαλης 67μελούς εγκληματικής οργάνωσης, που έδρασε και στην Κω.
Το κακουργιοδικείο επέβαλε συγκεκριμένα:
– Ποινή κάθειρξης 54 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 260.000 ευρώ στον Π. Κ. του Μ. 59 ετών, κάτοικο Κω.
– Ποινή κάθειρξης 49 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 232.000 ευρώ στον Α. Χ. του Χ., 49 ετών, κάτοικο Κω.
– Ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα στον Κ. Μ. του Γ. 47 ετών, κάτοικο Κω.
– Ποινή κάθειρξης 47 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 250.000 ευρώ στον Ι. Χ. του Γ. 67 ετών, κάτοικο Κω.
– Εκρινε αθώο τον Α. T. του Ι. 28 ετών υπήκοο Αλβανίας.
– Ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στην Μ. Τ. του Μ. 29 ετών υπήκοο Βουλγαρίας.
– Ποινή κάθειρξης 49 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 240.000 ευρώ στον Ν. S. του N. 39 ετών, υπήκοο Αλβανίας.
Εμπλέκονται ακόμη στην συγκεκριμένη υπόθεση και 3 αλλοδαποί, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Μάιο του 2017 σε Αθήνα και Κω, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους 44 από τους 67 κατηγορούμενους, ενώ 7 βρίσκονται ή διαμένουν στο εξωτερικό, 8 δεν ταυτοποιήθηκαν, 4 δεν εντοπίστηκαν εντός των ορίων του αυτοφώρου, 7 άτομα συνελήφθησαν στην Αττική και 34 στην Κω.
Οι έρευνες των αστυνομικών ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στην Κω το οποίο, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2015, δραστηριοποιείται στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου αλλοδαπών υπηκόων προς και από τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη είσοδο των αλλοδαπών υπηκόων από τα παράλια της Τουρκίας στη νήσο Κω και στη συνέχεια από την Κω στην Αττική, απ’ όπου ξεκινούσε η περαιτέρω διακίνησή τους προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ των μελών του κυκλώματος και τις παρακολουθήσεις προέκυψε, η ύπαρξη ενός “δαιδαλώδους” εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενου από τρεις εγκληματικές οργανώσεις με κάθετη ιεραρχία, δομημένες με διαρκή δράση, αποτελούμενων από περισσότερα των τριών πρόσωπα (με έδρα στην Αττική και στην Κω).
Η πρώτη εγκληματική ομάδα συγκροτήθηκε από 28 άτομα εκ των οποίων οι 8 διαμένουν στην Αττική και οι υπόλοιποι στην Κω.
H εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο και στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης τόσο στην Αττική, όσο και στην Κω.
Οι ποσότητες των ναρκωτικών αρχικά ετοποθετούντο σε καβάτζες στην Αττική και στη συνέχεια, είτε διακινούντο εντός Αττικής, είτε μεταφέροντο στην Κω, που τα εκεί διαμένοντα μέλη τις αποθήκευσαν προσωρινά και τις διακινούσαν σταδιακά στους χρήστες.
Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, τον οποίο οι συγκατηγορούμενοί του προσφωνούσαν “καράφλα”, “αφεντικό” ή “εργοστάσιο”, ήταν ένας 35χρονος Αλβανός, ο οποίος φέρεται να διαχειριζόταν το σύνολο των ποσοτήτων των ναρκωτικών (κοκαΐνης και κάνναβης).
Ενδεικτικό του ρόλου του είναι το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των επικοινωνιών του με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, χρησιμοποιούσε διαδικτυακές εφαρμογές (viber, what’s up, facebook).
Βασικοί συνεργάτες του φέρονται ομοεθνείς του στην Αθήνα.
Ο ανωτέρω Αλβανός, χρησιμοποιούσε δύο διαφορετικές διαδρομές, με κεντρικά πρόσωπα έναν 32χρονο για την κοκαΐνη και έναν 41χρονο για την κάνναβη, ομοεθνείς του.
Η διακίνηση της κοκαΐνης προς τους χρήστες του νησιού ελάμβανε χώρα μέσω τριών διαφορετικών “καναλιών” που είχαν δημιουργήσει ένας 31χρονος Αλβανός, ένας 34χρονος Αλβανός και ένας 63χρονος ημεδαπός, κοινή συνισταμένη των οποίων φέρεται να ήταν ένας 32χρονος Αλβανός ο οποίος είχε και το ρόλο του προμηθευτή.
Συνολικά η εγκληματική οργάνωση, από τις 22/03/2017 έως τις 31/05/2017, φέρεται να διακίνησε στην Κω τουλάχιστον 660 γραμμάρια κοκαΐνης.
Έτερη υποομάδα με ημεδαπούς και αλλοδαπούς είχε αναλάβει την διακίνηση της κάνναβης και συνολικά η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται από την 12/04/2017 έως την 29/05/2017, να διακίνησε τουλάχιστον 2.650 γραμμάρια κάνναβης.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από 11 άτομα εκ των οποίων οι δύο διέμεναν στην Αττική, ένας στην Ολλανδία και οι υπόλοιποι στην Κω.
Επικεφαλής φέρονται ένας 31χρονος και ένας 27χρονος, υπήκοοι Αλβανίας, που προμηθεύονταν κοκαΐνη από τρεις ομοεθνείς τους και έναν 50χρονο κάτοικο Κω και Ολλανδίας.
Η οργάνωση χρησιμοποιούσε κυρίως γυναίκες για την μεταφορά των ναρκωτικών στην Κω και της αποδίδεται ότι διακίνησε συνολικά στο διάστημα από 03/04/2017, έως 31/05/2017 600 γραμμάρια κοκαΐνη.
Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από 11 άτομα εκ των οποίων οι δύο διέμεναν στην Αττική και οι υπόλοιποι στην Κω.
Επικεφαλής φέρεται ένας παλαιός γνώριμος των αρχών της Ρόδου, 35 ετών, υπήκοος Αλβανίας, η δε σπείρα διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη.
Του αποδίδεται ότι συντόνιζε τις πωλήσεις μέσω 8 ατόμων που ενεργούσαν ως “βαποράκια”.
Η οργάνωση αυτή από την 03/04/2017 έως την 31/05/2017 φέρεται να διακίνησε (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, διάθεση κ.λπ.) τουλάχιστον εξακόσια 600 γραμμάρια κοκαΐνης.
Η τρίτη οργάνωση με 11 μέλη διακινούσε μετανάστες, ενώ έχει προκύψει η μεταφορά τουλάχιστον 24 αλλοδαπών μέσω των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων με τη χρήση πλωτών μέσων.
Σε 13 διαφορετικές περιστάσεις έγινε εξάλλου προώθηση από την Κω προς την Αττική, τουλάχιστον 33 αλλοδαπών με τη χρήση των πλοίων της γραμμής Κως-Πειραιά.
Ο Ι.Χ. επικαλέστηκε στην αίτηση αναστολής της ποινής του σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου