Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης 39χρονου Τούρκου διακινητή μεταναστών

Με την υπ’ αρίθμ. 965/2019 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο I. H. του A. 39 ετών για την ακύρωση της υπ’ αρίθμ. 139/2017 αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 136 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 156.500 ευρώ για απο κοινού, κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας μεταφορά μεταναστών με τον I. F. του Μ. 29 ετών, στον οποίο επιβλήθηκε η ίδια ποινή.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επέβαλε επίσης ποινή κάθειρξης 31 ετών και 6 μηνών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως στην συγκατηγορούμενη ομοεθνή τους H. M. του M. T. 38 ετών.
Την 2α Σεπτεμβρίου 2014 και περί ώρα 11:50, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών του Γραφείου Ασφαλείας Υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Πάτμου, απέπλευσε το περιπολικό σκάφος προς διερεύνηση ύποπτης θαλαμηγού.
Περί ώρα 12:00, εντόπισε την θαλαμηγό «Footloose and Fancy free», σημαίας Βρετανίας, η οποία βρισκόταν ανατολικά της Πάτμου με επιβαίνοντες τους ανωτέρω τρεις αλλοδαπούς.
Ο πρώτος χειριζόταν το εν λόγω σκάφος, ενώ πλησίον του βρίσκονταν και οι υπόλοιποι δύο. Κατόπιν επιτόπιου ελέγχου εν πλω, οι επιβαίνοντες ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν μηχανικό πρόβλημα, ενώ δεν επέδειξαν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα όταν ζητήθηκαν από το πλήρωμα του λιμενικού σκάφους στο πλαίσιο του ελέγχου.

Περί ώρα 14:00, η θαλαμηγός κατέπλευσε στο λιμένα της Σκάλας Πάτμου, όπου οι επιβαίνοντες προσήχθησαν στο λιμενικό κατάστημα, προς περαιτέρω διερεύνηση.
Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι εστερούντο νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα το λιμενικό ενημερώθηκε από κάτοικο της Πάτμου ότι υπάρχει ικανός αριθμός αλλοδαπών επί της ξηράς, σε υψώματα βορειοανατολικά του νησιού.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης και περί ώρα 22:00, οι δύο πρώτοι, ανέφεραν ότι ξεκίνησαν από τα επέναντι τουρκικά παράλια, την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και περί ώρα 23:00 με προορισμό την Πάτμο, με επιβαίνοντες περί τους 40 με 50 Σύρους υπηκόους, τους οποίους αποβίβασαν σε τρεις διαφορετικές – περιοχές του νησιού.
Από τις έρευνες εντοπίστηκαν 64 αλλοδαποί.
Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι Ιρακινός υπήκοος, φερόμενος ως ο αρχηγός της οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, τους κατέβαλε αμοιβή προκειμένου μεταφέρουν του Σύρους μετανάστες.
Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης προέκυψε ότι ο I. F. του Μ. είχε μεταφέρει Σύρους μετανάστες άλλες τρεις φορές από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, συμμετείχε, σε μεταφορά μεταναστών στην Τήλο με ιστιοπλοϊκό σκάφος με το όνομα «Bonter», όπου αποβίβασαν περίπου 25-30 άτομα και έλαβε ως αμοιβή 2000 ευρώ. Επιπροσθέτως συμμετείχε σε μεταφορά μεταναστών στην Κάλυμνο, όπου αποβίβασε πάλι με ιστιοπλοϊκό σκάφος περίπου 28 με 30 άτομα και έλαβε ως αμοιβή το ποσό των 1500 ευρώ, ενώ σε κοντινό νησί από την Πάτμο, πάλι με ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 35 μετανάστες δεν κατόρθωσαν να τους αποβιβάσουν σε ελληνικό νησί, διότι τους μάζεψε τουρκικό σκάφος.
Σε όλες τις ανωτέρω μεταφορές η τρίτη έπαιζε τον ρόλο της τουρίστριας για να μην κινούν υποψίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου