Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων της Νότιας Ρόδου για τις ελλείψεις υγειονομικής κάλυψης

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Συνεδρίασε την Τρίτη 09/6 η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, με κύριο θέμα την νέα δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην δημόσια υγεία λόγω του COVID-19 και του επικείμενου ανοίγματος της τουριστικής σεζόν.

Οι υποδομές υγείας τόσο στην δημοτική μας ενότητα την Νότια Ρόδο , όσο και στο υπόλοιπο νησί δεν βελτιώθηκαν στο ελάχιστο. Η κυβέρνηση αντί να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο, διαφημίζοντας στα ΜΜΕ ότι αναβάθμισε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Απαντάμε με συγκεκριμένα αδιάσειστα στοιχεία, για το τι έγινε και δεν έγινε από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Στο Π.Ι. Γενναδίου δεν έγινε ούτε μια προκήρυξη θέσης νοσηλευτή η γιατρού, παραμένει ένα ιατρείο χωρίς ούτε έναν μόνιμο εργαζόμενο. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα κέντρα υγείας, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία του νησιού. Ταυτόχρονα σταθμός ΕΚΑΒ στην Νότια Ρόδο , την πιο απομακρυσμένη δημοτική ενότητα του νησιού δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα. Από τα οχτώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που υπάρχουν στο νησί το προσωπικό επαρκεί μόνο για τέσσερα. Το υγειονομικό προσωπικό που έχει προσληφθεί στο νοσοκομείο, είναι μόνο έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις για ένα ή δύο χρόνια. Ο αριθμός δε αυτών των προσλήψεων δεν αρκεί να καλύψει καν το προσωπικό που ανήκει σε ευπαθής ομάδες και παίρνει άδειες ειδικού σκοπού. Οι ΜΕΘ στο νοσοκομείο μας συνεχίζουν να είναι μόνο έξι. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτουμε αποδεικνύεται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στο νησί δυστυχώς χειροτέρευσε εν μέσω πανδημίας.

Όσον αφορά τα περιβόητα υγειονομικά πρωτόκολλα που θεσπίστηκαν για τον τουρισμό, θέτουμε δύο ανοικτά ερωτήματα. Πρώτο αν ο συνωστισμός όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες και ο ΕΟΔΥ αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα μετάδοσης του ιού, τότε πως υπάρχει προστασία από τον ιό όταν αεροπλάνα, καράβια και τουριστικά λεωφορεία θα είναι γεμάτα; Δεύτερον, εφόσον τα τεστ βοηθούν στο να εντοπίζεται ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων, ποιος ο λόγος που θα επιτρέπονται να εισέρχονται στην χώρα, τουρίστες χωρίς να έχουν κάνει το τεστ;

Η δική μας άποψη ως επιτροπή είναι ότι εφόσον δεν τηρείται η αποφυγή συνωστισμού και δεν γίνονται υποχρεωτικά τεστ σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας τότε η αποφυγή μετάδοσης του ιού είναι αδύνατη.

Με βάση όλα τα παραπάνω κατανοούμε ότι πλέον διαμορφώνεται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή και την υγεία της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού. Επομένως αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τα αιτήματα μας με βάση τις νέες εξελίξεις αλλά και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένο

πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων τους επόμενους μήνες, όπου θα το ανακοινώσουμε σύντομα.

Το δίλλημα που επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση προστασία της υγείας ή άνοιγμα της οικονομίας για να έχει ο λαός εισόδημα είναι παραπλανητικό. Ζητάμε άμεσα την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας στην χώρα αλλά και στο νησί μας, με κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων σε νοσοκομεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης ζητάμε σοβαρά υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων που να διασφαλίζουν το περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού. Να αναλάβει δηλαδή η κυβέρνηση την δική της ευθύνη για την προστασία της υγείας των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών.

Στα πάγια αιτήματα μας για πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο Π.Ι. Γενναδίου – σταθμό ΕΚΑΒ στο Γεννάδι – αναβάθμιση του Π.Ι. Γενναδίου σε κέντρο υγείας, προσθέτουμε τα εξής:

· Να γίνονται υποχρεωτικά τεστ σε όσους τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Έτσι μόνο θα μπορούν οι κάτοικοι των νησιών, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αλλά και οι ίδιοι οι επισκέπτες να αισθάνονται πιο ασφαλής.

· Άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας για τα κέντρα υγείας, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία της Ρόδου από τη 2η ΔΥΠΕ που εδρεύει στον Πειραιά, στην διοίκηση του νοσοκομείου Ρόδου, ή σε νέα κατάλληλη υπηρεσία που θα στελεχωθεί στο νησί με ανάλογο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Αύριο Τρίτη 16/06 συμμετέχουμε σε ένδειξη συμπαράστασης στην κινητοποίηση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ, στις 12μμ στην είσοδο του νοσοκομείου, η οποία γίνεται στα πλαίσια της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Τα αιτήματα που θέτουν οι υγειονομικοί, για προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας μας αφορούν όλους, γι’ αυτό και καλούμε όλους τους νοτιοροδίτες να συμμετέχουν καθώς νιώθουν στο πετσί τους στην πράξη τόσα χρόνια τι σημαίνει υποστελέχωση της δημόσιας υγείας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 15/06/2020

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου