Συνεντεύξεις

«Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι ο άνθρωπος των λύσεων και όχι των υποσχέσεων»

Ο κ. Μιχάλης Σοκορέλος, γεννήθηκε στη Ρόδο το 1957. Είναι παντρεμένος με την Ζωή Λούπη και έχουν τρεις γιους, τον Βλάση, τον Σωτήρη και τον Αλέξανδρο.
Αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από τους πρώτους, το 1975.
Εξέτισε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία ως έφεδρος Αξιωματικός, από το 1982 έως το 1984, στο 251 ΓΝΑ, και στην 117 ΠΜ στη Μοίρα 339 Αναχαίτισης ως προϊστάμενος της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε στο Νοσοκομείο ατυχημάτων ΚΑΤ, όπου και έλαβε την ειδικότητα του χειρουργού ορθοπεδικού.
Υπηρέτησε ως επιμελητής από το 1990, και από το 2009 έως σήμερα ως Διευθυντής, στην Ορθοπεδική Κλινική του ΓΝ Ρόδου.
Έχει διατελέσει εκπρόσωπος των Ιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου για δύο θητείες, και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου. Επίσης έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών.
Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος από το 2006 έως το 2010. Γνωστός στους Ροδίτες και στον ιατρικό κόσμο, εκλέχθηκε με την δημοτική παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του κ. Αντώνη Καμπουράκη και στις πρόσφατες δημαιρεσίες, αναδείχθηκε σχεδόν παμψηφεί, πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Σήμερα, μιλάει στην «δημοκρατική» για τα νέα του καθήκοντα, για την απόφασή του να συστρατευτεί με τον νέο δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, για την εκλογή του ως πρόεδρος του νέου δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, για τον ‘Κλεισθένη’ αλλά και για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρόδου, εκφράζοντας την πικρία του για την εγκατάλειψή του…
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Σοκορέλο, συστρατευτήκατε με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη. Νιώθετε δικαιωμένος και πώς το αποφασίσατε ύστερα από πολλά χρόνια, αφού σας θυμόμαστε ότι και παλαιότερα ήσασταν αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση –τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου;
Αυτή την φορά, αποφάσισα ύστερα από πολλή και ώριμη σκέψη. Την προηγούμενη φορά, το θυμάστε κι εσείς, ήμουν υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία –στην οποία ανήκω- για να βοηθήσω την προσπάθεια που έγινε για τη Νομαρχία Δωδεκανήσου. Τότε, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, κέρδιζε με πολύ υψηλά ποσοστά, Ωστόσο, παρά τα προβλήματα με την υποψηφιότητα του κ. Κώστα Σαρή, την τελευταία ώρα συστρατευτήκαμε με τον Βασίλη Υψηλάντη, ο οποίος έλαβε ένα πολύ καλό ποσοστό. Βέβαια, τότε ήταν η πρώτη μου επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήταν για μένα μια μεγάλη εμπειρία. Υπήρξε μια άλλη κατάσταση στην χώρα, ήρθε η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και βρεθήκαμε να κινδυνεύουμε να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης. Όλα αυτά δημιούργησαν μια μεγάλη απαξία των πολιτών απέναντι στην πολιτική και στους πολιτικούς. Με τέτοιο κλίμα, δεν ήθελα να δραστηριοποιηθώ στα κοινά. Οι καιροί αλλάζουν. Τα προβλήματα στην Ρόδο συσσωρεύτηκαν και ο κόσμος ήθελε αλλαγή –ειδικά για τον Δήμο Ρόδου. Στην δεδομένη στιγμή, πίστεψα πως μπορούσα να αναλάβω κι εγώ την ευθύνη που μου αναλογεί. Δεν είχα ποτέ ξανά την εμπειρία του πρώτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πιστεύω ότι ο Αντώνης Καμπουράκης είναι ο μόνος που μπορεί να αξιοποιήσει όλες αυτές τις δυνατότητες της Ρόδου. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις επαφές και τις σχέσεις που απαιτούν οι καιροί από έναν σύγχρονο δήμαρχο. Το γεγονός και μόνο, ότι βγήκε μπροστά να το τολμήσει, να βρει τους καλύτερους που μπορούν να βοηθήσουν το νησί μας να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά, με έπεισε να πω το ναι! Είναι ένας άνθρωπος των λύσεων και όχι των υποσχέσεων. Από αυτές έχουμε χορτάσει. Έργα χρειαζόμαστε και μάλιστα άμεσα. Χωρίς καμία υπερβολή, πιστεύω ότι ο Αντώνης Καμπουράκης είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ρόδου, η ευκαιρία που χρειάζεται το σμαραγδένιο μας νησί για να λάμψει ξανά στα μάτια όλου του κόσμου. Προπάντων είναι άφθαρτος και έχει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του κόσμου.
• Στις πρόσφατες δημαιρεσίες, αναδειχθήκατε σχεδόν παμψηφεί, πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Θα έλεγα σχεδόν ομόφωνα αφού δεν υπήρχαν άκυρα. Μόνον τα δύο λευκά της παράταξης του κ. Καλετού Πότσου. Αυτό το γεγονός από μόνο του, με συγκινεί και με γεμίζει με ευθύνη για τα νέα μου καθήκοντα ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, να είμαι αντικειμενικός που θα απευθύνομαι σε όλο το Σώμα, ανεξαρτήτως από πού προέρχομαι.

• Πώς είδατε το κλίμα στις δημαιρεσίες –αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς;
Για πρώτη εμπειρία ήταν εξαιρετική. Αν λάβουμε υπόψη το προεκλογικό κλίμα που δεν μπορώ να πω ότι ήταν και ό,τι καλύτερο αφού υπήρξαν πάρα πολλές ίντριγκες, επιθέσεις κ.λπ. Προσπαθώ και θέλω να είμαι αντικειμενικός και να μην ξεκινήσω κατηγορώντας τους προκατόχους μας και μηδενίζοντας ό,τι έχουν κάνει ή δεν έκαναν. Αυτό που είχα δηλώσει και προεκλογικά είναι ότι ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, προσπαθεί να προσφέρει από την πλευρά του.

• Οι αλλαγές στον ‘Κλεισθένη’ εκτιμάτε πως θα λειτουργήσουν προς την θετική κατεύθυνση για το νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου;
Μόνο θετικό είναι. Είδαμε τον προηγούμενο νόμο στην πράξη. Ο ‘Κλεισθένης’ μάς δίνει την δυνατότητα για συνεργασίες και σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε με την σύμπραξή μας με την παράταξη του κ. Στράτου Καρίκη. Βέβαια, ίσως σε άλλες περιοχές να υπάρξει ακυβερνησία, στην Ρόδο όμως, δεν θα το επιτρέψουμε. Άλλωστε όλοι μας για το καλό του τόπου θέλουμε να δουλέψουμε.
• Ποια προβλήματα βλέπετε στην Ρόδο;
Κοιτάξτε, το έχω ξαναπεί. Η Ρόδος μας, είναι ένας ευλογημένος τόπος, ένα νησί προικισμένο από τη φύση, με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό. Οι Ροδίτες είναι άνθρωποι εργατικοί και φιλότιμοι, με ανοιχτά μυαλά και ανοιχτούς ορίζοντες. Ξέρουν να δημιουργούν και να προοδεύουν. Ζούμε σε ένα νησί που διαχρονικά αποτελεί διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό και είναι το χαμόγελο στο καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας. Είναι ένα νησί παγκόσμιας ακτινοβολίας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς. Έχει προσφέρει τόσα στη χώρα, αλλά έχει πάρει πίσω πολύ λιγότερα από όσα δικαιούται, και της αναλογούν. Δυστυχώς, το νησί μας δεν έχει καταφέρει να επιλύσει βασικά ζητήματα καθημερινότητας, τα οποία θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να παραμένουν μεγάλα ζητούμενα θέματα, όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η ενεργειακή επάρκεια, η ύδρευση, το οδικό δίκτυο και συνολικότερα, οι υποδομές κ.λπ. Η Ρόδος, έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όλα αυτά που στερήθηκε και στερείται, παρά τη μεγάλη προσφορά της στον τουρισμό και στην εθνική οικονομία. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
• Να μιλήσουμε και για το Νοσοκομείο Ρόδου. Έχετε την προσωπική εμπειρία για την κατάσταση της Υγείας στο νησί και κατ’ επέκταση στα Δωδεκάνησα. Τελικά, τι σας πικραίνει μετά από τόσα χρόνια;
Τα προβλήματα της Υγείας, δεν έχουν αρχή ούτε και τέλος. Προσπαθούμε τόσα χρόνια και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είναι το παράπονό μου: αυτό το Νοσοκομείο είναι εγκαταλελειμμένο από όλους. Δυστυχώς, όλοι κατά καιρούς το εκμεταλλεύονται προεκλογικά για πολιτικούς και ίδιους λόγους αλλά μετεκλογικά… όλοι το ξεχνάνε. Ελπίζω να μην συμβεί το ίδιο και τώρα. Με την συγκυρία αυτή, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τον Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξέλεξε τέσσερις βουλευτές κι έναν υπουργό στην κυβέρνηση. Ελπίζω να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όλοι αφού ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά. Πρέπει να αποδείξουν ότι θα βοηθήσουν τον τόπο και θα κάνουν σοβαρά και σημαντικά έργα με λύσεις στα καυτά ζητήματα που μας απασχολούν όλους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου