Τοπικές Ειδήσεις

Γιορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια ο πολιούχος της Ρόδου Kων/νος ο Yδραίος

Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι Ροδίτες συμμετείχαν χτες στους εορτασμούς για την μνήμη του πολιούχου της πόλης μας, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.
Νωρίς το πρωί, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Ρόδου κ. Κυρίλλου, Λέρου κ. Παϊσίου και Νουβίας κ. Σάββα και των Θεοφ. Επισκόπων Στρατονικείας κ. Στεφάνου, Ολύμπου κ. Κυρίλλου και Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρου.
Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών Λειψάνων και της Εικόνας του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου αλλά φέτος, η διαδρομή άλλαξε λόγω της έντονης βροχόπτωσης και η άφιξη της πομπής στο Δημοτικό Μέγαρο, έγινε ενωρίτερα.


Στην είσοδο του Δημαρχείου, τελέσθηκε, όπως κάθε χρόνο, αρτοκλασία και ακολούθησε δεξίωση στο δημαρχιακό μέγαρο, όπου ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Ρόδου Αντ. Καμπουράκης υποδέχτηκε τις αρχές, τους ιεράρχες και τον κόσμο (που ήταν περιορισμένος σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω των καιρικών συνθηκών).
Παρόντες ήταν πέραν του δημάρχου και της παράταξης της πλειοψηφίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου και Γιάννης Φλεβάρης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παντελής… απουσία των επικεφαλής και των μελών από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, τόσο του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου όσο και του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου πέραν του πρώην δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου (που βρέθηκε στην πρωινή λειτουργία) και του κ. Μιλτιάδη Παγκά, ενώ δεν εμφανίσθηκε ούτε ένας από τους βουλευτές!

 Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με αφορμή την εορτή του πολιούχου της πόλεως Ρόδου, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, αφού εξέφρασε τα χρόνια πολλά στους δημότες, υπογράμμισε τα εξής: «Ο βίος και το μαρτύριο του νεομάρτυρα της Ορθοδοξίας Κωνσταντίνου του Υδραίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της Ρόδου μας και διαχρονικό σύμβολο του αγώνα της πίστης μας. Ο νεομάρτυρας Άγιός μας με το παράδειγμά του δείχνει μια μεγάλη αλήθεια: Είναι ανθρώπινο κανείς να πέφτει αλλά το σημαντικό είναι να βρίσκει τη δύναμη για να σηκωθεί. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ροδίτισσες και όλους τους Ροδίτες. Η χάρη του νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου, να σκεπάζει πάντα το νησί μας, να φωτίζει το δρόμο της ζωής όλων μας και να εμπνέει στα παιδιά μας την αγάπη σε γνήσια πρότυπα, αξίες και ιδανικά».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αφού τόνισε την σημασία της ημέρας, υπογράμμισε τα εξής: «Ο κάθε τόπος γιορτάζει την ιστορία του και είναι σημαντικό αυτό γιατί θυμίζει σε όλους μας τις ρίζες μας, το παρελθόν μας. Όπως έχω ξαναπεί οι απαντήσεις στις αγωνίες μας, βρίσκονται στην ιστορία μας. Είναι πολύ πλούσια, πολύ δύσκολη ανά περιόδους και σε άλλες περιόδους, εξαιρετικά σημαντική. Μελετώντας την κανείς προσεκτικά μπορεί να βρει τις απαντήσεις. Απέναντι στον πολιούχο της Ρόδου, τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο, όλοι οι Ροδίτες έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση: κάποτε να τον ‘στεγάσουμε’! Η Ρόδος, επειδή αυτές τις μέρες αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, έχει ανάγκη την προστασία του».

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, αφού εξέφρασε τις ευχές του και την ευλογία του στο ποίμνιο, αναφέρθηκε στον Νεομάρτυρα: «Να ευχηθούμε η χάρη των πρεσβειών του πολιούχου μας προς τον Θεό, να μας επιστηρίζουν και να μας ανοίγουν δρόμους ως τοπική κοινωνία. Το έχουμε όλοι ανάγκη, αφού ο Άγιος, εξέφρασε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, την αυτοσυνειδησία του ορθοδόξου Έλληνα χριστιανού και του Γένους μας. Είναι και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε, το μέτρο της δικής μας αυτοσυνειδησίας και να αναβαπτισμούμε».

 Ο «ΑΣΤΕΓΟΣ» ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον «Άστεγο» πολιούχο, ο Μητροπολίτης Ρόδου ήταν κατηγορηματικός και τόνισε χαρακτηριστικά: «Το έχουμε διευκρινίσει και άλλη χρονιά, ότι αυτό που λένε πως είναι ο μοναδικός πολιούχος που δεν έχει εκκλησία, δεν είναι αληθές. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Πάντα ο πολιούχος μιας πόλης σχετίζεται με έναν χώρο και αυτός ο χώρος, για εμάς είναι ο Ιερός Ναός Νεοχωρίου. Ακόμη κι αν έχουμε ναό του πολιούχου, δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε αυτό. Απλώς πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός. Μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός με την ανέγερση ενός ναού στην ακτίνα που συνήθως γίνεται η λιτανεία κάθε χρόνο. Ο χώρος υπάρχει –τα θεμέλια έχουν τεθεί στον χώρο του Πανορθοδόξου, αλλά δυστυχώς, κάποιοι συμπολίτες μας έχουν μπλοκάρει αυτό το έργο. Και δεν εξαρτάται μόνο από την Εκκλησία. Εξαρτάται από όλους τους φορείς, να παρθεί μια γενναία απόφαση να τελειώσει αυτό το έργο το οποίο έχει μείνει στην μέση! Δεν μπορεί, κάποια ‘συμφέροντα’ όποια κι αν είναι αυτά, να δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία της πόλεώς μας. Και στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα! Τα προσωπικά συμφέροντα ‘κάποιων’ δεν μπορούν τελικά να είναι εις βάρος της θρησκευτικής ή της κοινωνικής ζωής αυτής της πόλεως!!!».

 ΤΟ «ΣΧΙΣΜΑ» ΜΕ ΤΗΝ
ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που έχει προκύψει με το «Σχίσμα» ανάμεσα στα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως και τις επιπτώσεις που θα έχει στον προσκηνυματικό τουρισμό, ο Μητροπολίτης Ρόδου ήταν και πάλι κατηγορηματικός: «Εμείς δεν ξεκινήσαμε κανένα Σχίσμα! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημονεύει τον Μόσχας.
Αυτοί να αναλογιστούν πού βρίσκονται αυτή την στιγμή και γιατί τα κάνουν αυτά! Λυπούμαι που οι αδελφοί μας Ομόδοξοι, κατέβασαν την Εκκλησία του Χριστού, σε επίπεδο τουριστικού γραφείου!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου