Ρεπορτάζ

Νέα διετής προθεσμία στον πρώην πρόεδρο της ΕΑΣΔ για την αποπληρωμή πολύμηνης ποινής φυλάκισης

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε δεκτή η αίτηση του πρώην προέδρου της ΕΑΣΔ κ. Εμμανουήλ Πιτροπάκη για χορήγηση προθεσμίας δύο ετών προκειμένου με την ολοκλήρωση της ένταξης της γεωργοένωσης στον ν. 4469/2019, να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τόσο οι δικοί του, όσο και του υποχρέου συνεταιρισμού, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν την υποχρέωσή τους για την εξόφληση ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αριθ. 3768/2016 απόφαση του αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου του επιβλήθηκε (μετά από συγχώνευση) συνολική ποινή φυλάκισης 96 μηνών και συνολική χρηματική ποινή ποσού 17.500 € και δυνάμει της υπ’ αριθ. 5689/2016 απόφασης του ως άνω Δικαστηρίου του χορηγήθηκε προθεσμία δύο (2) ετών για την εξόφληση της ποινής, αρχομένη από 25.11.2016, η οποία πέρασε άπρακτη.
Οι ποινές που απαρτίζουν την άνω συνολική ποινή προέρχονται από οφειλές ασφαλιστικών εισφορών της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, στην οποία υπηρέτησε (αμισθί).
Μετά την έκδοση της υπ’ αρ. 5689/2016 απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, με την οποία χορηγήθηκε προθεσμία δύο ετών για την εξόφληση της ποινής, μεσολάβησαν γεγονότα που ουσιωδώς άλλαξαν την οικονομική κατάσταση τόσο την δική του, όσο και της ΕΑΣΔ και συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν (με επιδόσεις άυλων κατασχετηρίων, χωρίς καν να επιδοθούν σε εκείνους κατά τις νέες διατάξεις του ΚΕΔΕ) κατασχέσεις, εις χείρας όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία, τόσο ο ίδιος, όσο και η πραγματική υπόχρεος ΕΑΣΔ.
Με την υπ’ αρ. 113.560/12.10.2018 αίτησή της η υπόχρεος ΕΑΣΔ υπήχθη στις διατάξεις του ν.4469/2017, η οποία ήδη σήμερα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αφού έχει λάβει βεβαίωση πληρότητας του φακέλου της, έγινε οριστικοποιηση οφειλών, προτάθηκε από το ΚΕΑΟ εμπειρογνώμονας, ο οποίος κατόπιν ψήφισης των πιστωτών διορίστηκε και υπέβαλε μελέτη βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών.
Το σχέδιο που υπέβαλε συμφωνεί με την πρόταση της ΕΑΣΔ.
Ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο στάδιο αποδοχής απο τα μέρη του σχεδίου του εμπειρογνώμονα. Απάντησε το ΚΕΑΟ θετικά και αναμένει να απαντήσει και η ΑΑΔΕ. Το ΚΕΑΟ που συμφώνησε είναι ο πιστωτής με την πλειοψηφία των απαιτήσεων άρα αναμένεται η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε επιτυχία.
Ωστόσο επειδή η πρόταση περιλαμβάνει παραχώρηση ακινήτων, η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών θέλει χρόνο για να συναφθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ αναμένεται ότι θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί το αργότερο μετά την πάροδο 2ετίας όπως προκύπτει μετά από σχετικές ηλεκτρονικές επιστολές της ορισθείσας από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, συντονίστριας, κ. Δέσποινα Ζιώγα.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου