Τοπικές Ειδήσεις

Απάντησε με σκληρή γλώσσα και με στοιχεία στην προσπάθεια σπίλωσης του προσώπου του

Με πολύ σκληρή γλώσσα απάντησε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, «στην προσπάθεια σπίλωσης και απονομής ευθυνών στο πρόσωπό του» από τον δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλλια και «όσους του δίνουν «φωνή» όντες συστηματικοί επικριτές του».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λέρου σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την εν γένει στάση που τηρεί ο δήμαρχος του νησιού, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε πως «η προσπάθεια του κ. Κόλλια είναι να πλήξει κυρίως την Ρόδο, με την πρότασή του να αναλάβει περίπου το 65% των προσφύγων και μεταναστών (!)».
Τόνισε μάλιστα, πως κάποιοι «κύκλοι» προκειμένου να πλήξουν τον περιφερειάρχη, δίνουν «φωνή» στον κ. Κόλλια ενώ ουσιαστικά, ο ίδιος στρέφεται εναντίον της Ρόδου –την στιγμή που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχτεί την λειτουργία της δομής του Hot Spot στο νησί.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής:
«Ο δήμαρχος Λέρου και η κατσίκα του γείτονα. Αυτή είναι η λογική της μυωπικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Λέρου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αγνοεί την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών με την κατανομή των μεταναστών σε όλη τη χώρα. Αντί να πιέσει για τη συνολική λύση του προβλήματος, νοιάζεται μόνο για τη μεταφορά τους και σε άλλα νησιά της Περιφέρειας και κυρίως στη Ρόδο. Πολιτική με κίνητρο την εκδίκηση, που παρασύρει και στιγματίζει το δημοτικό συμβούλιο Λέρου, με μια πρωτοφανούς επιπολαιότητας και ανευθυνότητας απόφαση. Με πεισμώνει, η μάχη με τις νοοτροπίες, με τις αντιλήψεις μιας ‘γκρίζας’ Ελλάδας, όπου ο λαϊκισμός, το ψέμα ή η απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δόλια τεχνάσματα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής. Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο θέμα από το 2015 που ξέσπασε και ήταν πολύ δύσκολο στην διαχείρισή του. Είναι αναμενόμενο ότι σε αυτή την συζήτηση δεν μπορούμε να έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Και με τον δήμαρχο της Κω διαφωνούμε για τις δομές –εάν θα είναι ανοικτές ή κλειστές- αλλά τουλάχιστον κάνουμε διάλογο, ο καθένας με τα επιχειρήματά του. Είδε κανείς καμία οξεία αντιπαράθεση με τον δήμαρχο της Κω; Σε ποια δημοκρατία μπορεί κάποιος να υβρίζεται και να συκοφαντείται για την άποψή του; Πιο ‘φασίστας’ πεθαίνεις! Σε αυτή την φαυλότητα δεν πρόκειται να απαντήσω ποτέ. Η ασυλία που έχουν δώσει κάποια ΜΜΕ σε κάποιους, αυτά προκαλεί. Δώστε στον δήμαρχο Λέρου, όση ασυλία θέλετε. Αυτό ικανοποιεί τους ‘χορηγούς’ σας. Αυτό που προτείνει ο δήμαρχος Λέρου να πάρει το κάθε νησί ένα ποσοστό της τάξης του 10% δηλαδή η Ρόδος να πάρει το 65%! Η δημοκρατία του δημάρχου είναι πλέον, ‘εμμονή’. Ακόμη δεν είδαμε στην πράξη την πρόταση της κυβέρνησης. Θα τη δούμε και θα την κρίνουμε. Το λέει και με πολύ ‘διχαστικό’ τρόπο: να τους πάρετε στην Ρόδο! Ε, όχι λοιπόν αυτό δεν θα γίνει!»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ LED
Ερωτηθείς ο περιφερειάρχης σχετικά με την πρόταση την οποία είχε κάνει σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, να διενεργήθει, δηλαδή έρευνα από ανεξάρτητη αρχή για τους διαγωνισμούς της ΠΝΑι και του Δήμου Ρόδου για την προμήθεια φωτιστικών λαμπτήρων LED, δήλωσε: «Τι περιμένατε να γίνει; Είναι πολύ επιλεκτική η ευαισθησία σε ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χρήμα σ’ αυτόν τον τόπο. 3εκ. ευρώ διαγωνισμός LED στην ΠΝΑι –σκόνη, πόλεμος. 22εκ. ευρώ διαγωνισμός για LED στον Δήμο Ρόδου… ησυχία, σιωπή. Τι έγινε; Εγώ είπα συγκεκριμένα πράγματα: ότι τα 22εκ. ευρώ για τον διαγωνισμό LED εάν τον κάναμε εμείς, θα ήταν 8,5εκ. ευρώ. Αλλά… ησυχία. Προσέξτε, τα συγκεκριμένα ΜΜΕ που ‘πενθούν’ και για τις επιδόσεις στον τουρισμό, θα σας τιμωρήσουν οι εντολείς σας!»

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ
ΤΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ακόμη τα «καλά» νέα όσον αφορά την υπόθεση με τα υδατοδρόμια αφού μετά από σειρά επαφών στα υπουργεία «κλείνουν οι φάκελοι για να πάρουν άδειες ίδρυσης, οκτώ υδατοδρόμια: Καλύμνου, Νάξου, Λειψών, Πάρου, Σύρου, Λέρου, Αμοργού και Μήλου. Μπορεί και μέχρι το τέλος του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να πάρουμε τις αδειοδοτήσεις για να λειτουργήσουν στα νησιά μας», ανέφερε.

ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ
ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ο κ. Χατζημάρκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ‘ρεκόρ» που κατέγραψε η ΠΝΑι και το 2019 στον τουρισμό και παρέθεσε αναλυτικά τους αριθμούς και τα στοιχεία, που ομιλούν από μόνα τους:
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες που αφορούν στις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις και κυρίως στα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίπαλος του Νοτίου Αιγαίου στα τελευταία χρόνια – από το 2016 και μετά – είναι μόνο ο εαυτός του, αφού συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δικά του ετήσια ρεκόρ, αφήνοντας πίσω Περιφέρειες, που παραδοσιακά κρατούσαν τα σκήπτρα του ελληνικού τουρισμού, παγιώνει την θέση του πρωταθλητή και αναγνωρίζεται πλέον ως ατμομηχανή της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, με μερίδιο 40% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας.
Το γεγονός ότι οι επιδόσεις αυτές έρχονται μετά το 2015, τη χρονιά της κορύφωσης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και μάλιστα στην πιο υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, αποτελεί την πλήρη δικαίωση της Περιφερειακής Αρχής να επενδύσει όχι μόνο μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων της, αλλά και σε επίπεδο στρατηγικών επιλογών, με σχέδιο και συνεργασίες, στον τομέα που αντιστοιχεί στο 96% του τοπικού ΑΕΠ.
Η Έρευνα Συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδος, διενεργείται στα κυριότερα σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας με σκοπό τη συλλογή των αναγκαίων πληροφοριών για την εκτίμηση των ταξιδιωτικών δαπανών. Για το Νότιο Αιγαίο αφορά στις κυριότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών και συγκεκριμένα στις χώρες Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία και Πολωνία.
Όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, «το 2019 ήταν μια χρονιά που από τουριστικής άποψης, εμείς δεν την φοβηθήκαμε. Βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη και καταφέραμε να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη του κόσμου» τονίζοντας πως όλα έγιναν με ίδιους πόρους της ΠΝΑι αφού το κράτος δεν έβαλε ούτε ένα… ευρώ.
Επιπλέον, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος ενόψει του BREXIT (κάτι που ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους για την πορεία του τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο) και ανακοίνωσε πως η προβολή των νησιών της ΠΝΑι θα ενισχυθεί με μια καμπάνια η οποία θα είναι στο πλαίσιο του τριετούς πλάνου που έχει η ΠΝΑι και θα διατεθεί κονδύλι άνω του 1εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα, είναι πολύ ενθαρρυντικά τόσο για τις αφίξεις όσο και για τις κρατήσεις (σε θέσεις αεροπορικές και σλοτς).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανεβάζουν για μια ακόμη χρονιά το Νότιο Αιγαίο στο βάθρο του πρωταθλητή του ελληνικού τουρισμού, είναι τα εξής:

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά Περιφέρεια
Στο Νότιο Αιγαίο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 ανήλθαν σε 4.697,5 εκατ. €, σημαντικά αυξημένες έναντι του αντίστοιχου 9μηνου του 2018 (3.993,5 εκατ €) και του 2017 (3.286,8 εκατ.€).
Χαρακτηριστικό της δυναμικής ανόδου των εισπράξεων στο Νότιο Αιγαίο είναι το γεγονός ότι οι εισπράξεις του 9μηνου 2019, είναι αισθητά υψηλότερες και από αυτό ακόμη από το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018, όπου το κλείσιμο της χρονιάς έγινε στα 4.414,1 εκατ. €.
Αυτό σημαίνει, ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για ολόκληρο το 2019, τα οποία αναμένονται, θα φέρουν το Νότιο Αιγαίο και πάλι στην κορυφή, για τέταρτη συνεχή χρονιά, με νέο ιστορικό ρεκόρ εισπράξεων.
Όσον αφορά στις εισπράξεις του 9μηνου 2019, το Νότιο Αιγαίο ακολουθούν η Κρήτη με 3.194,7 εκατ. € , η Κεντρική Μακεδονία, με 2.048,9 εκατ. €, η Αττική, με 2.039,8 εκατ. €, τα Ιόνια Νησιά με 1.839,7 εκατ. € και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας με μικρότερα ποσοστά.

Αφίξεις ανά Περιφέρεια
Στο Νότιο Αιγαίο οι αφίξεις επισκεπτών από τις κυριότερες χώρες προέλευσης που προαναφέρθηκαν, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, ανήλθαν σε 6,025 εκατ, έναντι 5,816 εκατ, επισκέπτες το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και 5,083 εκατ, το 2017. Το Νότιο Αιγαίο ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 5,903 εκατ. επισκέπτες το 9μηνο, η Αττική με 4,654 εκατ, η Κρήτη με 4,584 εκατ. η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 3,216 εκατ, τα Ιόνια Νησιά με 2,853 εκατ και ακολουθούν οι υπόλοιπες Περιφέρειες με μικρότερο αριθμό επισκεπτών.

Διανυκτερεύσεις ανά Περιφέρεια
Στο Νότιο Αιγαίο οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών από τις κυριότερες χώρες προέλευσης, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, ανήλθαν σε 47,990 εκατ., έναντι 41,214 εκατ, του αντίστοιχου διαστήματος του 2018 και 36,102 εκατ, του 2017. Το Νότιο Αιγαίο ακολουθούν η Κρήτη με 38,273 εκατ διανυκτερεύσεις στο 9μηνο, η Κεντρική Μακεδονία με 37,289 εκατ., η Αττική με 26,597 εκατ, τα Ιόνια Νησιά με 22,568 εκατ και ακολουθούν οι υπόλοιπες Περιφέρειες με μικρότερο αριθμό διανυκτερεύσεων.

Δαπάνη ανά επίσκεψη
Στο Νότιο Αιγαίο η δαπάνη ανά επίσκεψη, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ανήλθε σε 779,6 ευρώ, έναντι 686,7 ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2018 και 646,6 ευρώ, του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση δαπάνη στο Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2018, ανήλθε σε 599,4 ευρώ.
Το Νότιο Αιγαίο ακολουθούν η Κρήτη με 696,9 ευρώ, τα Ιόνια Νησιά με 644,7 ευρώ, η Πελοπόννησος με 483,7 ευρώ, το Βόρειο Αιγαίο με 459,5 ευρώ, η Αττική, με 438,2 ευρώ, η Θεσσαλία με 474,7 ευρώ, η Κεντρική Μακεδονία με 347,1 ευρώ και ακολουθούν οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας με χαμηλότερη δαπάνη ανά επισκέπτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου