Τοπικές Ειδήσεις

Oδεύει στη Bουλή το θέμα της “ομηρίας” των ασθενών στα Δωδ/σα εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων

Το δρόμο για την Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου και τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ κ. Μάνου Κόνσολα, παίρνει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που ανέδειξε η «δ», για την ασυδοσία των φαρμακευτικών εταιρειών, που κρατούν «ομήρους» γυναίκες οι οποίες έχουν μπει σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθυστερώντας την αποστολή των απαραίτητων σκευασμάτων, προτάσσοντας το κέρδος.
Μάλιστα, για το θέμα θα ενημερωθεί αναλυτικά κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου ο οποίος αναμένεται μεθαύριο Παρασκευή 19 Απριλίου, προκειμένου να γίνει παρέμβαση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Η ανάδειξη του θέματος από την «δημοκρατική» προκάλεσε εξελίξεις, μετά τον πανελλήνιο σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση του εξωδίκου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, σε φαρμακευτική εταιρεία που αναιτιολόγητα καθυστερεί την αποστολή των απαραίτητων σκευασμάτων για την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μέσω της «δημοκρατικής» ενημερώθηκε ο ΕΟΦ αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών, όπως επίσης και το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη» προκειμένου να μπει τέλος στην ασυδοσία των φαρμακευτικών εταιρειών, που επιλέγουν τις εξαγωγές σε βάρος της δημόσιας υγείας, με μοναδικό σκοπό το κέρδος.
Η ιστοσελίδα «dailypharmanews.gr» που ασχολείται με νέα από τον κλάδο της υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου, ανέδειξε το θέμα σε μείζον, μέσω του δημοσιογράφου Χαράλαμπου Πετρόχειλου ο οποίος, επί σειράν ετών, είναι μάχιμος δημοσιογράφος στον τομέα του φαρμάκου και μάλιστα πρόσφατα βραβεύθηκε για την προσφορά του στο Φαρμακευτικό Συνέδριο Hellas Pharm κατά τη διάρκεια της απονομής των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2019.
Όπως έγραψε η «δ», η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και είναι πλέον καιρός να αντιμετωπιστεί ευθέως το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ασθενείς, ιδίως της νησιωτικής χώρας.
Η πολιτική των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπερνά κάθε λογική, καθώς αντί να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, ακόμα και την ζωή τους και ως φαίνεται κανένα από τα αρμόδια όργανα δεν μπορούν ούτε να τις ελέγξουν ούτε να τους επιβληθούν.
Ανάμεσα στους εκατοντάδες ασθενείς στα Δωδεκάνησα που περιμένουν εναγωνίως τα φάρμακά τους, ανοίγει ακόμα ένα νέο κεφάλαιο που αφορά στα φάρμακα για τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις όπου τα χρονικά περιθώρια είναι αυστηρά και τους τελευταίους μήνες οι ιατρικές πράξεις καθυστερούν εξοργιστικά εξαιτίας της άρνησης των φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με τα σκευάσματα!
Είναι πραγματικά αδιανόητο, οι φαρμακευτικές εταιρείες να παίζουν με την αγωνία των ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και κλονίζοντας την ψυχολογία τους σε βαθμό που καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου.
Το ακόμα πιο ακραίο είναι ότι πολλοί Δωδεκανήσιοι οδηγούνται πλέον στην… μαύρη αγορά όπου οι επιτήδειοι κάνουν πάρτι, για να βρουν τα σκευάσματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, για την πορεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και για την τσέπη τους! Πολλά ζευγάρια στην απελπισία τους να βρουν τα σκευάσματα τα αναζητούν στην μαύρη αγορά πληρώνοντας πολλές φορές ακόμα και το διπλάσιο της αξίας τους, χωρίς κανείς να τους διασφαλίζει ότι ακολουθήθηκε ο σωστός τρόπος συντήρησης και ότι πράγματι έχουν στα χέρια τους το γνήσιο σκεύασμα.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις καταγγελίες συμπολίτισσάς μας η οποία προτίθεται να ακολουθήσει τη δικαστική οδό εναντίον της εταιρείας για την καθυστέρηση που έχει επιφέρει η αναλγησία της εταιρείας στην διαδικασία των ιατρικών της πράξεων, όπως συμβαίνει και σε άλλες γυναίκες που περιμένουν τα ίδια σκευάσματα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου προέβη σε εξώδικη καταγγελία εναντίον Φαρμακευτικής Εταιρείας, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποστολή των αναντικατάστατων σκευασμάτων.
«Η άμεση εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου – ασθενή είναι κυρίαρχο και επείγον ζήτημα διότι αφενός ο φαρμακοποιός έχει καθήκον να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διάθεση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αφετέρου η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου ασθενή έχει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για την υγεία του, με κίνδυνο να συμβεί ακόμα και το μοιραίο. Εξάλλου, το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την ύπαρξη αποθεμάτων στα φαρμακεία για την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας. Με την πρακτική αυτή των εταιρειών, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα που μας παρεμποδίζει στην σωστή, σύμφωνα με τον νόμο και τα χρηστά ήθη, άσκηση του καθήκοντός μας, εφόσον εμείς επωμιζόμαστε το βάρος και τις συνέπειες της μη άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη – ασθενή, με αποτέλεσμα να προκαλείται εσφαλμένη αντίληψη στον ασφαλισμένο ότι ο φαρμακοποιός δεν θέλει η αδιαφορεί να τον εξυπηρετήσει. Περαιτέρω, παραβιάζονται ευθέως οι διατάξεις που αφορούν στην προστασία των φυσικών προσώπων (ασφαλισμένων) έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθώς και το ιατρικό απόρρητό τους. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να συμμορφώνεται προς τους ισχύοντες κανόνες προστασίας των δεδομένων ανάλογα με τους σκοπούς της επεξεργασίας. Η κατάσταση πήγε ένα βήμα παρακάτω, αφού υπάρχει εταιρεία που όχι μόνο δεν σέβεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασφαλισμένων και μάλιστα τα προσωπικά δεδομένα που αναφέρονται στην υγεία τους (αφού η συνταγή περιλαμβάνει άκρως προσωπικά και ιατρικά στοιχεία) που θεωρούνται ευαίσθητα και προστατεύονται από τον Νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις, αλλά παρανόμως απαιτεί την επεξεργασία τους και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεσή των ίδιων!», λέει στη «δ» ο κ. Ν. Φουτούλης ο οποίος ευχαρίστησε την «δ» για την ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος, ευελπιστώντας να βρεθεί λύση τώρα που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή και να μπει τέλος στην «ομηρία» των ασθενών, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών.

Ωστόσο, επειδή το ζήτημα είναι σαφώς γενικότερο οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στη «δημοκρατική», είναι πως η ανάδειξη του ζητήματος θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί λύση σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, στο βωμό του κέρδους των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου