Τοπικές Ειδήσεις

Κηρύχθηκε ματαιωθείσα η συζήτηση της προσφυγής της Περιφέρειας για την λύση της εταιρείας «Ρόδος 2021»

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας κρίθηκε ματαιωθείσα η προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά της εταιρείας με την επωνυμία «Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ρόδου» και τον διακριτικό τίτλο «Ρόδος 2021» με την οποία ζητείται η λύση της.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε με αποκλειστικό σκοπό τη λειτουργία γραφείου υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού για το έτος 2021 από τον Δήμο Ρόδου, για χρονικό διάστημα έξι ετών και με ιδρυτικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ, κατανεμημένο σε ισάριθμες μετοχές ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η κάθε μία, το οποίο θα καταβάλλονταν στο σύνολό του από τον Δήμο Ρόδου εντός προθεσμίας δύο ετών από την υποβολή του ιδρυτικού καταστατικού στο μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών.
Ωστόσο, παρά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας το ιδρυτικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρείας δεν καταβλήθηκε από τον ιδρυτή μέτοχό του και ως εκ τούτου συντρέχει νόμιμη περίπτωση εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εάν κατά τη σύστασή της δεν καταβλήθηκε το κεφάλαιο που ήταν καταβλητέο, ολικά ή μερικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση λύσης της εταιρείας με δικαστική απόφαση, ο εκκαθαριστής ορίζεται από το δικαστήριο με την απόφασή που κηρύσσει τη λύση της και αναμένεται να οριστούν για τον σκοπό αυτό ως εκκαθαριστές τρεις διοικητικοί υπάλληλοι του κλάδου οικονομικών του μετόχου της εταιρείας Δήμου Ρόδου.
Η «δημοκρατική» σε δημοσίευμά της έχει επισημάνει ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής να εκδώσει ένταλμα πληρωμής ύψους 100.000 ευρώ την 17η Απριλίου 2018 για την συμμετοχή του Δήμου Ρόδου στην σύσταση ανώνυμης εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση και υλοποίηση της δράσης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του έτους 2021 προκάλεσε έκπληξη.
Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι η εταιρεία, που όφειλε να διαλυθεί και να τεθεί σε εκκαθάριση, με την απώλεια του τίτλου το Νοέμβριο του 2016 και το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία, όχι μόνο εξακολουθεί να διατηρείται τυπικά ζωντανή αλλά προβαίνει σε πράξεις διαχείρισης μεταχρονολογημένα προκειμένου να ρυθμίσει τις πάσης φύσεως οικονομικές της εκκρεμότητες.
Οι ανώνυμες εταιρείες των δήμων που δεν επιλέγονται να φιλοξενήσουν το θεσμό λύονται υποχρεωτικά και τίθενται σε εκκαθάριση, αμέσως μετά την ανακήρυξη της πόλης που θα φέρει τον τίτλο της «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».
Η απώλεια του τίτλου στην διαγωνιστική διαδικασία, που ολοκληρώθηκε την 11η Νοεμβρίου 2016 θα έπρεπε να την οδηγήσει αυτόματα σε λύση και εκκαθάριση.
Η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν επιθυμεί την έκδοση απόφασης μετά τη συζήτηση της υπόθεσης την 17η Ιανουαρίου 2019, γεγονός που αποτελεί παραίτηση από τη διαδικαστική πράξη της επίσπευσης της συζήτησης, η οποία όμως, αν γίνει μετά την προφορική συζήτηση της υπόθεσης, για να είναι έγκυρη απαιτείται να μην αντιλέγει ο αντίδικος.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι η απελθούσα δημοτική αρχή έχει ορίσει ήδη εκπρόσωπο στη γενική συνέλευση για το διορισμό εκκαθαριστών στη “Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ρόδου”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου