Συνεντεύξεις

Συνδυασμός: «Αφάντου είσαι». Μια πρωτοβουλία πολιτών

Συνέντευξη στον  Δ. Γκαρτζώνη

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου, εξηγεί με συνέντευξή του σήμερα στην «δημοκρατική»  ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «#Αφάντου_είσαι» κ. Γιώργος Μπακίρης.

Ο κ. Γ. Μπακίρης αναφέρεται στους στόχους του, στον σχεδιασμό του και στο όραμά του για την εξέλιξη και ανάπτυξη της περιοχής και δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, αν οι κάτοικοι τον εκλέξουν ως τον επόμενο πρόεδρο Αφάντου.

  • Κύριε Μπακίρη, μιας και ο συνδυασμός σας ονομάζεται «#Αφάντου_είσαι», ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη συνέντευξη ρωτώντας σας ποιοι απαρτίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

Πολύ σωστά το αναφέρετε, ο συνδυασμός μας αποτελεί μια πρωτοβουλία πολιτών με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη μας για τον τόπο που ζούμε και την αγωνία μας για το μέλλον του. Προερχόμαστε από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, το μόνο που δεν εξετάσαμε ήταν οι κομματικές καταβολές του καθενός μας.

Πρόθεσή μας είναι με λογική και σύνεση να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τ’ Αφάντου ώστε να δώσουμε επιτέλους μία  αναπτυξιακή πορεία σε αυτόν τον τόπο, γιατί τ’ Αφάντου δεν είναι μόνο μια περιοχή γεωγραφικά προσδιορισμένη στο χάρτη. Τ’ Αφάντου, είμαστε εμείς που ζούμε, που εργαζόμαστε, που παράγουμε εδώ, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, που περνάμε στιγμές με τις οικογένειές μας, με τους φίλους μας… Όλοι εμείς είμαστε τ΄Αφάντου κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση, δηλαδή ότι η ανάπτυξη μάς αφορά όλους και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας, παρά μόνο να κερδίσουμε ενωμένοι.

  • Εσείς λοιπόν είστε επικεφαλής μιας ομάδας νέων ουσιαστικά ανθρώπων, που αποφάσισαν να βγουν μπροστά.

Είμαι επικεφαλής, αλλά σημασία έχει η δυναμική της ομάδας μας, και σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για μια ομάδα με όραμα και αποφασιστικότητα, που μοναδικό κίνητρό μας είναι να υπηρετήσουμε τις αξίες και το συμφέρον του τόπου μας και των συμπολιτών μας. Η στρατηγική θέση της πόλης μας, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι στοιχεία που θα πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε.

  • Παρ’ ό,τι θα μπορούσε ο συνδυασμός να «προσαρτιστεί» σε κάποια δημοτική παράταξη, επιλέξατε να μην το πράξετε.

Ναι, και πρόκειται για μία απολύτως συνειδητή επιλογή. Η ανεξαρτησία μας δεν είναι προσχηματική αλλά ουσιαστική. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την οικονομική αυτοτέλεια που αποκτούν πλέον οι κοινότητες, διαθέτοντας τα χρήματα για μικρής κλίμακας έργα και παρεμβάσεις και που όμως μέχρι σήμερα, παρά το ότι είναι αυτονόητα, δεν ήταν υλοποιήσιμα. Το γεγονός ότι τα τοπικά συμβούλια δεν είχαν μέχρι σήμερα ούτε τη δυνατότητα ούτε την αρμοδιότητα να αλλάξουν μια λάμπα, ή να κλείσουν μια λακκούβα, δεν είναι υπερβολή. Εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πόλης μας και του Δήμου, μεταξύ των συμπολιτών μας και των μελών της νέας δημοτικής αρχής. Θα έχουμε άποψη ως τοπικό συμβούλιο, θα γνωμοδοτούμε, θα διεκδικούμε, θα προγραμματίζουμε και θα υλοποιούμε σε συνεργασία με την αυριανή δημοτική αρχή. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες ότι ο ρόλος μας δεν θα είναι διακοσμητικός αλλά ουσιαστικός και διεκδικητικός. Θα δώσουμε πραγματική υπόσταση στην έννοια του Συμβουλίου της Κοινότητας, μέσα από τη σύνθεση και τη συνεργασία.

  • Είναι πάντως ελπιδοφόρο σε μια περίοδο που η πολιτική έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό στη συνείδηση των πολιτών, να βγαίνουν μπροστά νέοι άνθρωποι.

Και η πολιτική και οι πολιτικοί, εμείς είμαστε… Αν δεν μας αρέσει η σημερινή εικόνα της πολιτικής, εμείς οι πολίτες θα την αλλάξουμε, είναι στο χέρι μας. Υπάρχει και η άλλη πλευρά της πολιτικής κι αυτήν θέλουμε εμείς να αναδείξουμε, την πλευρά της προσφοράς, της εργασίας, της πίστης και της ελπίδας. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής και ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε. Προτεραιότητά μας δεν είναι η προσωπική μας προβολή αλλά η ανάπτυξη, η ποιοτική αναβάθμιση και η ευημερία της πόλης μας, με όραμα, στόχο, σχεδιασμό και με τη συμμετοχή ικανών και αξιόλογων συμπολιτών μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στον πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό τομέα. Ο τόπος μας έχει φυσική ομορφιά, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ικανούς επιχειρηματίες, αξιόλογους επιστήμονες και δυναμικούς πολίτες, που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Και ήρθε επιτέλους η ώρα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του Αφάντου προς όφελος όλων μας.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Η πόλη μας είναι μια από τις πιο δυναμικές και ζωντανές πόλεις του νησιού μας. Στόχος μας είναι η πόλη μας να έχει μία ταυτότητα συμβατή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, να είναι μια πόλη που να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές της, να ακολουθεί αλλά και να διαμορφώνει  νέες τάσεις και εξελίξεις, ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών της. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος για όλους τους δημότες Αφάντου, που θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωή τους. Ειδικότερα, ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η καθαριότητα και η υγιεινή στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, το αποχετευτικό, οι θέσεις στάθμευσης οχημάτων, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η συντήρηση και βελτίωση του κοινοτικού οδικού δικτύου, η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες. Δεν θα περιοριστούμε όμως μόνο σ’ αυτά αλλά θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση:

  • Στην ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας της κοινότητάς μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
  • Στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης, με τη συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής, ιδιωτών, συλλόγων και επιχειρήσεων και την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.
  • Στον σχεδιασμό νέων υποδομών, ειδικά μελετημένων για την περιοχή μας, χωρίς αποσπασματικές, ευκαιριακές και άστοχες παρεμβάσεις, αλλά ιεραρχημένες ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους, ώστε να υπάρχει αξιόλογο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
  • Στη χρηστή οικονομική διαχείριση και την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, με κανόνες νομιμότητας, αξιοκρατίας και απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση των υποθέσεων και των διαδικασιών της κοινότητας.
  • Στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
  • Στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους κατοίκους αλλά και τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων πολιτών, με τη διεύρυνση του δικτύου κοινωνικής φροντίδας, με νέες υποδομές και προγράμματα αλλά και καινοτόμες υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου.
  • Στην επίλυση των προβλημάτων με καινοτόμες λύσεις που σχετίζονται με την έννοια της έξυπνης πόλης (smartcity), υιοθετώντας πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της έξυπνης διακυβέρνησης και διαβίωσης με τη βοήθεια διαχειριστικών εργαλείων που μας δίνουν οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών στη βάση μιας συμμετοχικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχουν και οι πολίτες.
  • Στον πολιτισμό και τον αθλητισμό μέσα από πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, όπως πολιτιστικά φεστιβάλ, παραστάσεις και άλλα καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβίωση τοπικών παραδόσεων και εθίμων τα οποία έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναδειχθούν και πάλι.

H πόλη μας μεγαλώνει, ο πληθυσμός της αυξάνεται συνεχώς και είναι σίγουρο ότι οι προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα θα είναι πολλές και μεγάλες. Για το λόγο αυτό τ’ Αφάντου χρειάζεται ένα Συμβούλιο Κοινότητας ικανό να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σ’ αυτές.

Εμείς μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις γιατί έχουμε αποφασιστικότητα, σχέδιο και όραμα. Ήρθε λοιπόν η ώρα η πόλη μας να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει.

Γι’ αυτό ζητούμε από τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους και να συμβάλλουν με τις προτάσεις, τις ιδέες και τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και συμμετοχικού τοπικού μοντέλου δημοκρατίας και διοίκησης.

Γιατί τ’ Αφάντου είμαστε όλοι εμείς!

#Αφάντου_είσαι λοιπόν, για ένα καλύτερο μέλλον, για το μέλλον που μας αξίζει!

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου