Ρεπορτάζ

Από το κακό στο χειρότερο “πάει” ο τουρισμός στη Λίνδο

Σημαντικές απώλειες στην τουριστική κίνηση, καταγράφει και φέτος η Λίνδος, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Παρά τα αυξημένα ποσοστά που καταγράφονται στις αφίξεις τουριστών, φαίνεται ότι αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε σε εισπράξεις αλλά ούτε και στην κίνηση.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λίνδου κ. Γιώργος Ελευθερίου δήλωσε ότι μείωση φέτος καταγράφεται τόσο στην κίνηση όσο και στις εισπράξεις, η οποία εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της σεζόν θα αγγίξει ακόμα και το 20%, δίνοντας συνέχεια στην εξίσου κακή περσινή χρονιά η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έκλεισε με μείωση που έφτασε το 30%.
Η μείωση στην κίνηση και στις εισπράξεις προκαλούν προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, που βλέπει χρόνο με το χρόνο τις εισπράξεις, στην πολυδιαφημισμένη Λίνδο, όχι μόνο να μην ανακάμπτουν αλλά να βαίνουν συνεχώς μειούμενες.
Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λίνδου, επιχειρηματίας και ο ίδιος, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την φετινή σεζόν αλλά και τον προβληματισμό του για την επόμενη, αφού όπως φαίνεται ισχύει το ρητό «κάθε πέρσι και καλύτερα».
«Στα εστιατόρια η κατάσταση είναι δραματική, μοιράζουν δυο άτομα μια μερίδα κι ένα νερό των 50 λεπτών στη μέση. Οι ομπρέλες στις παραλίες είναι άδειες και πολλά καταστήματα, ειδικά όσα είναι μισθωμένα και όχι ιδιόκτητα και απασχολούν υπαλλήλους, δεν πρόκειται να καταφέρουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις του χειμώνα. Περιμένω πολλά λουκέτα φέτος. Δεν ξοδεύουν χρήματα οι τουρίστες και δυστυχώς η κατάσταση κάθε χρόνο είναι και χειρότερη. Ο τουρισμός πάει κατά διαόλου. Ο περσινός Αύγουστος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 20 ετών και όπως φαίνεται, ο φετινός θα σπάσει το ρεκόρ. Ολοι κυκλοφορούν με πακέτα που παίρνουν μαζί από το μπουφέ πρωινού του ξενοδοχείου και μπορεί με αυτά να τη βγάλουν όλη μέρα, μέχρι να ξαναγυρίσουν πίσω. Τι να σας πω; Να σας πω ότι λυπούνται να δώσουν ακόμα και 50 λεπτά για την ιδιωτική τουαλέτα και πάνε στη θάλασσα να κάνουν την ανάγκη τους;
Ο ιδιώτης που τις εκμεταλλεύεται, κι αυτός πάει κατά διαόλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τουρισμό της Λίνδου. Περνούν καθημερινά από τη Λίνδο 5.000 με 6.000 τουρίστες και δεν δίνουν 50 λεπτά ούτε για την ανάγκη τους στην τουαλέτα. Η αποτίμηση της σεζόν όμως δεν γίνεται με βάση τις αφίξεις, γίνεται με βάση τις εισπράξεις κι εκεί πιάσαμε πάτο», λέει ο κ. Ελευθερίου.
Να σημειωθεί ότι η μείωση του 20% στις φετινές εισπράξεις, έρχεται να προστεθεί στο -30% που καταγράφηκε πέρυσι και -40% το 2016, δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις για μεγάλη μερίδα των καταστηματαρχών της ευρύτερης περιοχής.
Κλείνοντας, ο απερχόμενος της Τ.Κ. Λίνδου, κ. Γιώργος Ελευθερίου μετά από 25 χρόνια που υπηρέτησε την περιοχή, ευχαριστεί μέσω της «δ» όσους τον στήριξαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όλους εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκε και εύχεται καλή δύναμη και καλή θητεία στο νέο συμβούλιο της κοινότητας, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα είναι στη διάθεση των νέων μελών αν κρίνουν ότι χρειάζονται τη συνδρομή του ή την εμπειρία του για την δρομολόγηση ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ZAMPETAS VASILIS    24.08.2019 11:01

    Γεια σου μεγάλε Πρόεδρε, έχεις συνεισφέρει τα μέγιστα στην αγαπημένη Λίνδο, οι νεότεροι να κοιτάξουν να μάθουν από αυτον. Οσο για τα προβληματα πάντα θα υπάρχουν ,όλα έχουν λύση.Με υπομονη,σχέδιο και συνεργασία όλα θα πάνε καλά

  • Γαβριηλ    20.08.2019 18:14

    Ας μειώσουν λίγο τις τιμές να γίνουν λίγο πιο φτηνά όλα που είναι Φωτιά και λαυρα….

  • X    20.08.2019 17:30

    Για τα άτομα που έχουν σχολιάσει γιατί δεν είναι που λένε όλα αυτά θα μπορούν να καταλάβουν ότι η Λίνδος στηρίζεται στον τουρισμό γιατί τρέχεις με αυτό τον τρόπο τρέφονται οι οικογένειες από τη λίνδο για τα άτομα που κράζουν τους γαδαρους δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πίσω από όλα είναι άτομα και τρέφονται και τρέφουν την οικογένειά τους άμα είναι ο άλλος είναι μαλακας και δεν καταλαβαίνει δικό του πρόβλημα εγώ αυτό έχω να πω δεν κραζω σέβομαι τα θέλω των άλλων

  • X    20.08.2019 17:26

    Εντάξει είναι λογικό

  • Λιλα    20.08.2019 16:25

    Ειδικά στην Λίνδο δεν πρέπει να παραπονιέστε….ο τουρίστας φεύγει τρέχοντας από την μυρωδιά και την αηδία! Πώς περιμένετε έσοδα και τουρισμό όταν καλοκαίρι μήνα όλη η Λίνδος βρωμάει από τα καημένα τα γαϊδουράκια που ταλαιπωρούνται και κανένα “γαϊδούρι” δεν καθαρίζει ούτε τους δρόμους ούτε και και τα ίδια τα ζωντανά?

    -Δεν έχουν κίνηση τα μαγαζια και οι τουρίστες παιρνουν 2 άτομα μια μερίδα..? Λογικό μου ακούγεται όταν η χαμηλότερη τιμή σε μερίδα που έχει η Λίνδος είναι στα 12€ και αυτό για μπιφτεκι!

    – Ένα μπουκαλάκι 0.5€ για 2 άτομα…
    750ml 1.5€ θέλετε να πείτε… Γτ πιο φτηνά δεν πάει…

    – Άδειες οι ομπρέλες…
    Σκεφτήκατε από 5€ η ξαπλώστρα να την πάτε στα 3.5€ ή και πιο κάτω από την στιγμή που βλέπετε μείωση? Πώς περιμένετε να μια οικογένεια με 2 παιδιά να πληρώνει κάθε φορά 20€ για να κάνει μπάνιο?

  • Ιάκωβος μυσιρλακης    20.08.2019 16:06

    Δυστυχώς ο κόσμος φεύγει και πηγαινει σε ποιο καθαρές χώρες και παραλίες και συτη είναι η πραγματικότητα που δεν θέλωμε να αντιμετοπίσουμε..δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα, αλλά εγω έχω προσωπικα επικοινωνία με τους τουρίστες . Ένας ιταλός μου είπε;, είμαι εδώ μια εβδομάδα σε αυτό το ωραίο μέρος και έκανα μόνο ένα μπάνιο. Τι είναι αυτό το πράσινο χρώμα στην θαλασα.? Δεν ξέρω του είπα τι να πω. Αλλος ενγκλεζος οικογενιαρχεις μου ειπε sorry my friend του χρονου θα παω αλλου δεν επιτρεπω στα παιδια μου να μπουν στην θαλασσα διοτι δεν ειναι καθαρη. Διωχνουμε τον κοσμο εμεις και περιμενουμε τα θαλασια ρευματα να παρει τις βρωμιες. πρεπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας στην θάλασσα και στους δρόμους με τα σκουπίδια . Τον τουρίστα πλέον δεν τον ξεγελάς η περισοτερη γυρνουν τον κοσμο και βλεπουν και ξέρουν από σέρβις και καθαριοτητα. Εξάλλου η περισοτερη τουριστες δεν λένε τίποτα αλλά δεν ξανάρχονται. Πρέπει να αγαπήσουμε τον τόπο μας και να σεβαστούμε τους τουρίστες διότι θα μείνουμε ολομόναχη και θα ψαχνουμε να βρούμε τι φταιει οταν το πουλάκι εχει πετάξει μακριά. Η λινδος υπαρχει λογο τις Ακρόπολης και θάλασσας και επίσης στουςανθρώπους που σεβωντε τον ανθρωπο και φιλο τουριστα.Εγω πρωσοπικα πιστευω οτι πρεπει να γινετε κάθε χρόνο Ένας ερανός όπου θα συμβάλουν όλοι και τα χρήματα να πηγαινουν σε αναγκαια έργα στο χωριό και στην καθαριότητα..Ευχαριστώ.

  • Vasilis    20.08.2019 14:55

    50 λεπτά το νερό;; οχι. Το νερό το μικρό το πουλούν 1 ευρο. Το μεγάλο 3 ευρο. Ζευγάρι τουριστών μου είπε πως έκλεισε το δωμάτιο με πακέτο και ήρθε εδώ, ήθελε να ανοίξει το κλιματιστικό, και τους ζήτησαν 14 ευρο για 2 βδομάδες. 2 άλλες κοπέλες μου είπαν πως πλήρωσαν για 2 φρεντο εσπρέσο 18 ευρο. 9 ευρο ο ένας. Κλείνετε μουσική στη 1 τη νύχτα. Εκεί που η νύχτα ξεκινάει σε όλη την Ελλάδα εσείς πάτε για υπνο. Και μετά αναρωτιέστε γτ (θα) πάει κατά διαόλου η σεζόν σας. Τούτο να σας μείνει μόνο αν δε σας αρέσει ότι έγραψα: όπως στρώνεις θα κοιμηθεις. Τόσο απλά.

  • takis    20.08.2019 12:31

    με την συμπεριφορα που εχετε (οχι ολοι) αλλα δυστυχως πολλοι θα ελεγα σας αξιζει η κατασταση
    και με την επιθετικη σας συμπεριφορα στους υπαλληλους σας αλλα και σε ανθρωπους οπως δασκαλοι πυροσβεστες στρατιωτικοι αστυνομοι καταφερατε να δημιουργησετε ενα αρνητικο κλιμα
    και αυτοι σας αφηνουν χρηματα ολο το χρονο (σας αφηναν)

    παρτε στην μαπα τουριστες που τους τα παιρνουν τα all inclusive και σας αφηνουν ψιχουλα
    φατε και πορτα απο τους ελληνες γιατι τα χειροτερα λενε

    προσπαθηστε να το παλεψετε με το airbnb για οσο μπορειτε γιατι θα σας ανακαλυψουν- φορολογησουν και εκει
    και να παρακαλατε να μην αρχισει ο κοσμος να αντεπιτίθεται ταραζοντα σας στην νομιμοτητα
    που την λεξη αποδειξη την ξερετε μονο στο λεξικο Μπαμπινιώτη

Σχολιασμός άρθρου