Τοπικές Ειδήσεις

Μια σειρά σημαντικών συνεδρίων και εκδηλώσεων θα διεξαχθούν στη Ρόδο

Μία σειρά σημαντικών συνεδρίων και εκδηλώσεων πρόκειται να φιλοξενήσει η Ρόδος που συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, επιστήμονες, ερευνητές και όχι μόνο. Αποδεικνύεται δε ότι το νησί αποτελεί ιδανικό τόπο για τη διεξαγωγή μεγάλων και απαιτητικών συνεδρίων.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το 45ο διεθνές συνέδριο μικρο-νανομηχανικής και νανοτεχνολογίας (“Micro & Nano Engineering MNE”) που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 800 συνέδρων από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, μεταπτυχιακούς φοιτητές και 50 αναδυόμενες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας απ’ όλο τον κόσμο. Ο οργανωτής του συνεδρίου είναι το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο ερευνητικό κέντρο με διεθνείς διακρίσεις.
Το τριήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στο RODOS PALACE, περιλαμβάνει 4 παράλληλες συνεδριάσεις, έκθεση με περίπτερα, μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου, συνομιλίες ολομέλειας, σεμινάρια και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το συνέδριο εστιάζει στην μικροηλεκτρονική και την νανοηλεκτρονική (MNE) και επικεντρώνεται ειδικότερα στα εξής: Α) μικρο / nanofabrication και τεχνικές κατασκευής και Β) εφαρμογή των κατασκευαζόμενων micro / nanostructures, συσκευών και μικροσυστημάτων στην ηλεκτρονική, φωτονική, ενέργεια, περιβάλλον, χημεία και ζωή επιστήμες.
Το διεθνές συνέδριο μικρο-νανομηχανικών συστημάτων οργανώνεται επί 45 έτη. Ξεκίνησε το 1975 από το Cambridge. Είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Το 1997 και το 2008 είχε φιλοξενηθεί στην Αθήνα και αυτή τη φορά η οργανωτική επιτροπή επέλεξε τη Ρόδο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί.
Επιστρέφει ο Αυστριακός
Κλάδος των Μαλτέζερ
Στη Ρόδο επιστρέφει ο Αυστριακός Κλάδος των Μαλτέζερ μετά την τελευταία επίσκεψη στο νησί το 2012. Συνολικά 200 μέλη του Κλάδου Αυστρίας του Τάγματος της Μάλτας, θα βρεθούν στη Ρόδο συμμετέχοντας σε εκδρομή με σκοπό να κάνουν μία ανασκόπηση στο παρελθόν και στην ιστορία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταξίδι στις ιστορικές ρίζες τους για τους συμμετέχοντες στην αποστολή.
Από τη σύστασή του πριν από 900 χρόνια έως και σήμερα, το Τάγμα των Μαλτεζέρ ακολουθεί τη ρήση “tuitio fidei et obsequium pauperum”. Να διαφυλάσσει δηλαδή την πίστη και να προσφέρει αρωγή στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Η ιστορία τους συνδέεται με τη Ρόδο από τα χρόνια του Μεσαίωνα, με το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας και ονομαζόταν και Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη να επιλέγει το 1309 τη Ρόδο ως τον νέο τόπο εγκατάστασής του.
Το πέρασμα της διοίκησης του νησιού από τη μέχρι τότε Βυζαντινή κυριαρχία στα χέρια του Τάγματος, σηματοδότησε και την απαρχή της Ιστορίας των Μαλτεζέρ στη Ρόδο που έμελλε να διαρκέσει περισσότερα από 200 χρόνια.
Διαχείριση Θυμάτων
Καταστροφών
Από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 η Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών-ΕΚΠΑ διοργανώνει στη Ρόδο σε συνεργασία με το τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, το 9ο Συνέδριο με θέμα “Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών”.
Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί στην ουσία μια διεθνή συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, φορέων και θεσμών της χώρας. Θα υπάρχουν επίσης διεθνείς συμμετοχές και συγκεκριμένα εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από 12 χώρες θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση που αποσκοπεί στην εκπαίδευση των επιστημόνων σε θέματα αποτελεσματικής διαχείρισης μεγάλων συμβάντων και κυρίως στην η πρόληψη και στην προετοιμασία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται ασκήσεις προσομοίωσης για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην προβολή και τον υποστηρικτικό ρόλο της Περιφέρειας στην προσπάθεια αυτή.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε ήδη από χθες Πέμπτη στη Ρόδο το διεθνές συνέδριο Γεωμορφολογίας που διοργανώνεται από τη Σχολή Θετικών Επιστημών-Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με θέμα “Geomorphology of Climatically and Technically Sensitive Areas”. Και στο συγκεκριμένο συνέδριο υπάρχουν συμμετοχές επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτική εκδρομή (22-25/9) όπου θα συμμετέχει ομάδα καταξιωμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα ενημερωθούν για την παράκτια γεωμορφολογική εξέλιξη του νησιού. Στόχος είναι αυτές τις τέσσερις ημέρες να γίνουν σε βάθος συζητήσεις για την γεωλογία και τη μορφοτεκτονική εξέλιξη της Ρόδου.
Τέλος, στη Ρόδο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 20 έως 25 Οκτωβρίου 2019 το Διεθνές Συνέδριο Τουριστικής Δημοσιογραφίας που συμπίπτει με την 65η επέτειο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρισμού F.I.J.E.T.
Ντοκιμαντέρ στην
Αγγλική TV
H συναρπαστική ιστορία της Ρόδου και ο πλούσιος πολιτισμός της γοήτευε πάντα και συνεχίζει να γοητεύει τη διεθνή κοινότητα. Βρετανική παραγωγή ιστορικών με παρουσιάστρια την ιστορικό και συγγραφέα Bettany Hughes θα αφιερώσει έξι επεισόδια στην Ελλάδα και στη Ρόδο. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και η εκπομπή που θα προβληθεί στην Αγγλία και σε όλο τον κόσμο θα φέρει το τον τίτλο: “Bettany Hughes’s Greek Odyssey”. Η παρουσιάστρια, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί της Ρόδου και κυρίως για τον Κολοσσό, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ιδιαίτερα συναρπαστική θεωρεί την ιδέα για την ανακατασκευή του Κολοσσού και την αναζωπύρωση του διαλόγου γύρω από την πρωτοβουλία, θέλοντας να αναδείξει πόσο απαιτητικό, φιλόδοξο και τελικά εφικτό μπορεί να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα.
Η Εταιρεία των Fletchers
Η Σεβάσμια Εταιρεία των Fletchers, μία εκ των παλαιότερων εταιρειών που εδράζονται στο Σπίτι του Λονδίνου, γιορτάζει τα 650 χρόνια λειτουργία της και προγραμματίζει ειδική εκδήλωση στη Ρόδο το 2020! Πολυμελής ομάδα της εταιρείας πρόκειται να επισκεφθεί το νησί και στο πλαίσιο της επίσκεψης πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία σειρά από εκδηλώσεις. Ήδη βρίσκονται στη Ρόδο εκπρόσωποι της εταιρείας έτσι ώστε να διαμορφώσουν σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή το πρόγραμμα του ταξιδιού και των εκδηλώσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου