Τοπικές Ειδήσεις

Σειρά παρεμβάσεων στα σχολικά κτήρια από τη δημοτική αρχή ενόψει της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

Μέχρι το τέλος Μαΐου 2020, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια του νησιού, προκειμένου εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2020-2021 και στη Ρόδο, η οποία υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται μεταξύ των 114 περιοχών πανελληνίως που είχαν ενταχθεί στη δεύτερη φάση της εφαρμογής του προγράμματος (και όχι στο σχολικό έτος 2019-2020), αφού δεν είχε λυθεί εγκαίρως και με υπαιτιότητα της προηγούμενης δημοτικής αρχής το πρόβλημα της έλλειψης χώρων.
Μάλιστα, όταν ανέκυψε το πρόβλημα ο νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης δεν έκρυψε τη δυσφορία του, δηλώνοντας στη «δ» ότι η συγκεκριμένη απόφαση “φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πολλούς γονείς και παιδιά στο νησί της Ρόδου και προσβάλλει τον τόπο μας στο πανελλήνιο. Η «έτοιμη από καιρό» και κατά δήλωσή της «σωστή» δημοτική αρχή δεν είναι ικανή να διασφαλίσει στο Ροδίτη το δικαίωμα όλων των Ελλήνων στην πρωτοβάθμια παιδεία”.
Ο κ. Καμπουράκης μάλιστα είχε επισημάνει ότι «τέτοιου είδους αποτυχίες από την απερχόμενη δημοτική αρχή εκπέμπουν το μήνυμα ότι η Ρόδος δεν είναι δακτυλοδεικτούμενη όπως πρέπει» και ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες για την ανατροπή της δυσμενούς καταστάσεως που έχει διαμορφωθεί. «Πρέπει να ανατραπεί άμεσα αυτή η ζημιογόνος για την κοινωνία και προσβλητική για τον τόπο κατάσταση», είχε δηλώσει ο κ. Καμπουράκης.
Η ένταξη της Ρόδου με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, μετατέθηκε για το διδακτικό έτος 2020-2021, που το μέτρο θα εφαρμοστεί πλέον υποχρεωτικά σε όλη την επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτό, εστάλη από τον αναπληρωτή διευθυντή Π.Ε. Ν. Δωδεκανήσου κ. Κωνσταντίνο Συμεωνίδη επιστολή προς τον Δήμο Ρόδου, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Ρόδου, τη Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης Ρόδου αντιστοίχως και στην Κω που ομοίως εξαιρέθηκε για τους ίδιους λόγους, όπως επίσης και στην Α.Ε. Κτιριακές Υποδομές (ΚτΥπ), με κοινοποίηση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Ηδη η νέα δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων, όπως δηλώθηκε αρμοδίως στη «δ» και όλα θα είναι έτοιμα εγκαίρως προκειμένου να μην παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, σε περίπτωση που οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως τότε δεν θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές των νηπίων και προνηπίων στα νηπιαγωγεία της Ρόδου και της Κω!
Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Στο με αριθμ.: ΦΕΚ Β’3233/22-08-2019 δημοσιεύθηκε η με αριθ. πρωτ.: 127860/Δ1/13-08-2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Οικονομικών, με θέμα: «Τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. Φ.15/27268/Δ1/21-02-2019 (ΦΕΚ Β’623/2019) ΚΥΑ με θέμα: «Ορισμός δήμων εφαρμογής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020» και της με αριθ. πρωτ. 100872/Δ1/24-06-2019 (ΦΕΚ Β’2569/2019) ΚΥΑ με θέμα «Ορισμός δήμων εφαρμογής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2020-2021», με την οποία ορίζεται ότι από το σχολικό έτος 2020-2021 (χωρίς καμία νέα αναβολή) και στους Δήμους Ρόδου και Κω η φοίτηση των προνηπίων θα είναι υποχρεωτική.
Κατόπιν τούτου και επειδή οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και ήδη έχουμε μπει στο 2020, παρακαλούμε να προχωρήσετε άμεσα, ο καθένας από τους παραπάνω αποδέκτες στον τομέα στον οποίο είναι αρμόδιος, στα παρακάτω:
Στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων και την εξασφάλιση οικοδομικής άδειας, όπου δεν έχει γίνει, για να τοποθετηθούν προκατασκευασμένες αίθουσες όπου χρειάζεται.
Σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών νηπιαγωγείου ελαφριάς κατασκευής με τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους.
Στον άμεσο εξοπλισμό από την εταιρεία: ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΚτΥπ) Α.Ε. (η οποία είναι αρμόδια για τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων νηπιαγωγείων) και τις κατά τόπους Σχολικές Επιτροπές, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, όλων των νηπιαγωγείων στα οποία έχουν βρεθεί χώροι για να εγγραφούν νήπια και προνήπια παραπάνω από όσα χωρούσαν μέχρι πριν την εξεύρεση των χώρων. Όλα τα παραπάνω νηπιαγωγεία έχουν υποβάλει αίτημα για εξοπλισμό τους, μέσω Διαδικτυακής Εφαρμογής, στη εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΚτΥπ) Α.Ε η οποία είναι αρμόδια για τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων νηπιαγωγείων αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει τον εξοπλισμό που χρειάζονται.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου 2020 για να μπορέσει έγκαιρα η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Δωδεκανήσου να είναι σε θέση: α) να πραγματοποιήσει την κατανομή των νηπίων-προνηπίων στα διάφορα νηπιαγωγεία Κω και Ρόδου, β) να ολοκληρώσει τις εγγραφές των νηπίων-προνηπίων στα διάφορα νηπιαγωγεία Κω και Ρόδου για το σχολ. έτος 2020-2021 και γ) να υπολογίσει το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα χρειαστεί για να καλύψει τις ανάγκες της σε εκπαιδευτικό προσωπικό νηπιαγωγών.
Σε περίπτωση που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα παραπάνω μέχρι τα τέλη Μαΐου 2020: Α) Δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εγγραφές των νηπίων-προνηπίων στα νηπιαγωγεία Κω και Ρόδου.
Β) Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Δωδεκανήσου δεν θα μπορέσει να υπολογίσει το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα χρειαστεί νια να καλύψει τις ανάγκες της σε εκπαιδευτικό προσωπικό νηπιαγωγών Κω και Ρόδου.
Γ) Θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε πολλές οικογένειες των νηπίων-προνηπίων σε Κω και Ρόδο διότι δεν θα γνωρίζουν οι γονείς, μετά την λήξη των εγγραφών, σε ποιο νηπιαγωγείο θα φοιτήσει το παιδί τους και αυτό θα δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση και μια δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδραση των γονέων εναντίον όλων των υπευθύνων.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου