Συνεντεύξεις

Γ. Πατσάης: «Για μας προέχει το γενικό καλό και η εξυπηρέτηση των πολιτών»

Ο κ. Γιώργος Πατσάης είναι χωρικός αντιδήμαρχος Αρχαγγέλου, Ιαλυσού και Καλλιθέας. Σε συνέντευξη του στην «δ» μιλάει για τα προβλήματα των περιοχών όπου είναι αρμόδιος, τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής Ρόδου καθώς και για τα σχέδιά του στο άμεσο μέλλον.

• Κύριε Πατσάη, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, σας εμπιστεύτηκε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή την Ιαλυσό, τον Αρχάγγελο και την Καλλιθέα. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές ιεραρχικά;
Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή, την εμπιστοσύνη του δημάρχου μας, κ. Καμπουράκη και ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών του. Είναι γεγονός ότι ο Αρχάγγελος, η Ιαλυσός και η Καλλιθέα (η κατάταξη… απλά αλφαβητικά, για να μην παρεξηγηθούμε!), αποτελούν τρεις περιοχές του πανέμορφου νησιού μας, ιδιαίτερες, τόσο όμοιες και τόσο διαφορετικές.
Καθεμιά έχει τις δικές της φυσικές καλλονές, τα δικά της ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία. Σαφώς και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση κάθε ενότητας για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση ζητημάτων που υφίστανται. Ωστόσο, και οι τρεις έχουν μία απαιτητική καθημερινότητα με προβλήματα καθαριότητας, κυκλοφορίας και οδοποιίας.
Το θέμα της καθαριότητας, έχει δρομολογηθεί, με παρεμβάσεις και της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Κιαχαγιά Τσαμπίκας, με την οποία έχουμε μια αγαστή συνεργασία. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με τον ίδιο ζήλο και πιστεύω πως ήδη είναι εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα για λόγους υγείας, αλλά και «γιατί είναι μισή αρχοντιά» και θέλουμε οι συντοπίτες μας να είναι σε αυτόν τον τομέα «άρχοντες»!
Φυσικά και υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν…
Ζητώ την κατανόηση και την συμπαράσταση του κόσμου καθώς και μία πίστωση χρόνου.

• Πρόσφατα ο Αρχάγγελος «δοκιμάστηκε» από την κακοκαιρία και μάλιστα οι εικόνες ήταν πραγματικά σοκαριστικές. Τι θα πρέπει να γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή;
Κάθε φορά που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, η αγωνία όλων μας είναι, αφενός να μην θρηνήσουμε θύματα και αφετέρου να έχουμε τις μικρότερες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η ιστορία επαναλαμβάνεται… Φόβος, πανικός, καταστροφές… Δεν θέλω να κατηγορήσω προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, ούτε και έχει άλλωστε νόημα. Αδυνατώ όμως να μην αναφέρω πως σε αυτόν τον τομέα οι υποδομές, όχι μόνο είναι ανύπαρκτες, αλλά βρίσκονται υπό του μηδενός! Βέβαια, για τον Αρχάγγελο και την Ιαλυσό, σε αυτές τις περιοχές αναφέρομαι, υπάρχουν και οι αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω γεωγραφικής θέσης.
Για παράδειγμα, ο Αρχάγγελος περιτριγυρίζεται από γυμνούς λόφους (Κάραβος & Προφήτης Ηλίας), χωρίς καθόλου βλάστηση για να συγκρατεί τις υδάτινες ροές. Επιπλέον, έχουμε και εμείς οι κάτοικοι το μερίδιο ευθύνης μας: χτίσαμε παντού, μπαζώσαμε ρέματα, κλείσαμε φυσικές ροές νερού… Αποτέλεσμα; Αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό που ζούμε δεκαετίες τώρα.
Ευτυχώς λειτούργησαν άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου, και οφείλω να συγχαρώ τον πρόεδρο κο. Νικόλαο Διμέλη και όλο το τοπικό συμβούλιο του Αρχαγγέλου για την άμεση κινητοποίηση τους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, κ. Νεκτάριο Φλοσκάκη για την άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση του, ενώ θα ήταν παράλειψη μου, να μην αναφέρω την πολύτιμη συνδρομή και αρωγή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, της οποίας οι εργαζόμενοι, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό μέρα – νύχτα.
Αν και λειτουργήσαμε με επιτυχία στην κακοκαιρία, πιστεύω πως δεν είναι λύση στο πρόβλημα μας απλά η αντιμετώπιση της. Θα πρέπει να εξετάσουμε με μακροπρόθεσμη ματιά το ζήτημα. Τι εννοώ; Μα, βέβαια αντιπλημμυρικές μελέτες… και ανάλογα έργα.

• Οι περιοχές των οποίων είστε αρμόδιος είναι αρκετά τουριστικές προεξάρχουσας της Καλλιθέας. Θα είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της νέας καλοκαιρινής σεζόν;
Σαφώς και προετοιμαζόμαστε για τη θερινή σεζόν. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συσκέψεις με τα τοπικά συμβούλια και όλους τους αρμόδιους αντιδημάρχους, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εργολαβία διαγραμμίσεων στην Ιαλυσό και θα συνεχιστεί στην Καλλιθέα και στον Αρχάγγελο. Αναμένουμε την εργολαβία για τον καθαρισμό των παραλιών μας. Επιπροσθέτως, έχει ήδη αρχίσει ο εξωραϊσμός της περιοχής (κλαδέματα, φυτεύσεις, αισθητικές παρεμβάσεις κλπ). Μαζί με την κ. Θεοχαρίδου Βίκυ, αρχιτέκτονα του Δήμου μας, προγραμματίζουμε αναπλάσεις (πλατειών και άλλες), με την συμπαράσταση του Υπεύθυνου Οικονομικών, Αντιδημάρχου κ. Καμπούρη Τηλέμαχου, τον οποίο και ευχαριστώ για την συνεργασία. Θεωρώ επίσης, όπως προανέφερα, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί το ζήτημα της καθαριότητας.
Προσωπικά, έχω προγραμματίσει και μία συνάντηση με τους Υπευθύνους Τουρισμού για να δράσουμε από κοινού και να θέσουμε προτεραιότητες, όπως έχει ήδη γίνει με τους επτά προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων στις οποίες είμαι Αντιδήμαρχος, και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την άριστη συνεργασία τους μαζί μου.

• Κατά την εκτίμησή σας, η νέα δημοτική αρχή ποιες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει μέσα στο 2020;
Η νέα Δημοτική Αρχή, από την έναρξη της θητείας της ήρθε αντιμέτωπη με χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν λύνονται ως δια μαγείας! Ένα μεγάλο πρόβλημα, δυστυχώς για όλο το νησί είναι η έλλειψη προσωπικού! Μπορεί να ακούγεται αστείο… αλλά υπάρχει! Ή μάλλον, για να θέσουμε την προβληματική του ζητήματος στη σωστή της βάση, έχουμε προσωπικό ως Δήμος! Αρκετό!
Μόνο που δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται! Έχω πει πολλές φορές για υπαλλήλους «υπαρκτούς-ανύπαρκτους» ή για «προσωπικό – φάντασμα»! Όσον αφορά στις Δημοτικές Ενότητες Αρχαγγέλου, Ιαλυσού και Καλλιθέας, με την αμέριστη αρωγή της γενικού γραμματέως του Δήμου μας κ. Κυριακής Νικολαΐδου και του αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννη Καμπούρη -των οποίων έχω την αρωγή και τους ευχαριστώ θερμά, έχουμε ήδη ξεκινήσει δυναμικά την επαναστελέχωση και πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα την ολοκληρώσουμε. Φυσικά, υπάρχουν αντιδράσεις! Ωστόσο, προέχει αφενός το κοινό καλό και αφετέρου η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Είναι κατάντια να έχουμε «άγονες» υπηρεσίες, τεχνικές και διοικητικές, τη στιγμή που υπάρχουν άτομα για να εργαστούν σε αυτές.
Μεγάλη πρόκληση για εμάς, αποτελεί η εξέλιξη των εργασιών για την αποκατάσταση των κεντρικών αρτηριών της αγροτικής οδοποιίας σε όλο το νησί, όπου καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια στον τομέα αυτόν, δυστυχώς για τρίτη φορά φέτος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αναφορικά με τις ζημιές που προκαλούνται και απαιτούν επιδιορθώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού, δεν μπορώ να μην εξάρω την πρωτοβουλία και την καινοτομία του Δημάρχου μας, να δίνεται ιδιαίτερα σε κάθε ενότητα ετησίως το ποσό των 165.000 ευρώ για προμήθειες υλικών και άλλων ειδών άμεσης ανάγκης, λύνοντας τα χέρια μας.
Θεωρώ πως ήταν μία καίρια απόφαση, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι επί προηγούμενης δημαρχίας το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 280.000 ευρώ ετησίως για όλο το νησί!!

• Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι ως αντιδήμαρχος στο αμέσως επόμενο διάστημα;
Ως χωρικός αντιδήμαρχος Αρχαγγέλου, Ιαλυσού και Καλλιθέας, προτεραιότητα μου είναι να καταφέρω να υλοποιήσω, με τη σύμπραξη όλων των αρμοδίων φυσικά, τουλάχιστον ένα βασικό έργο υποδομής σε κάθε ενότητα.
Στον Αρχάγγελο, το βιολογικό οπωσδήποτε, είναι ένα έργο που ταλανίζει δεκαετίες τη μικρή μας πόλη, ζήτημα γνωστό σε όλους!
Στην Ιαλυσσό, το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και στην Καλλιθέα η ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής από τα Λουτρά της Καλλιθέας έως το Φαληράκι. Θα ήθελα με το πέρας της θητείας μου να έχω συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας.
Ξέρετε, η πολιτική για μένα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε επάγγελμα! Πηγάζει από την αγάπη μου για τον τόπο μου και από τη διάθεση μου να προσφέρω.
Έχω υποχρέωση να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου και του Δημάρχου μας. Έχω όραμα, έχω προσδοκίες και έχω και την τύχη να βρίσκομαι σε μια παράταξη που λειτουργεί δημοκρατικά και που τη διακρίνει πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.
Έχω κάνει απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ως αντιδήμαρχος . Δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Είμαι όμως ικανοποιημένος. Δεν πιστεύω στα θαύματα.
Πιστεύω στην επιμονή, την υπομονή και στην εργατικότητα. Και πάνω από όλα πιστεύω στους ανθρώπους. Δεν παραμένω στις μνήμες του χτες. Ανυπομονώ για το αύριο!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου