Τοπικές Ειδήσεις

O περιφερειάρχης ξεκαθάρισε τα πράγματα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης, αλλά με σημείο αιχμής το προσφυγικό – μεταναστευτικό, έδωσε χτες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες της χώρας με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με αφορμή τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από τον δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, ο περιφερειάρχης είπε τα εξής:
«Μια μέρα στην οποία οι πάντες, τοποθετούνται πάνω σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί, όχι μόνον εμάς αλλά και όλη την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την δέσμη των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι 13 περιφερειάρχες υπό την προεδρία του ιδίου του πρωθυπουργού, συζητήσαμε μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα. Θα πω ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο και πολυεπίπεδο που πάρα πολύ δύσκολα, κανείς μπορεί να πει κάποιος σήμερα ότι έχει την λύση. Προφανώς αυτή είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ταλανίσει όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη και η διαχείρισή του, δεν ήταν εύκολη ούτε σε χώρες με ισχυρή δημόσια διοίκηση, οικονομία, θεσμούς κ.λπ. Και βέβαια, μια χώρα βασανισμένη δημοσιονομικά και πολιτικά, όπως η Ελλάδα, έπεσε στο μάτι του κυκλώνα και ψάχνει να βρει τα βήματά της. Ανακοινώθηκε, λοιπόν από την κυβέρνηση, μια δέσμη μέτρων. Ένα από αυτά είναι η ενίσχυση των νησιών με συνοριοφύλακες (περίπου 800 μόνο για τα νησιά). Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς σε αυτό. Άλλο μέτρο, είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου καθώς και η ενίσχυση της υπηρεσίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με προσωπικό. Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς και σε αυτά. Επιπλέον, η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ενίσχυση δομών υγείας και παιδείας στους Δήμους που σηκώνουν φορτίο για το θέμα, είναι ένα ακόμη από τα μέτρα. Το ζητούμενο είναι ποιο είναι το μήνυμα αποτροπής που στέλνει η χώρα σε αυτούς τους ανθρώπους, που παίρνουν μια πολύ δύσκολη απόφαση –επικίνδυνη γι αυτούς- πληρώνουν διακινητές και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους για να έρθουν στην χώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι το πέρασμα από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά μας, έχει αφήσει εκατοντάδες σορούς, θύματα που έχασαν την ζωή τους. Και να θυμίσω πως αυτές τις σορούς τις παρέλαβε η ΠΝΑι που σιωπηλά, κάνει μια δουλειά κρατώντας ψηλά το πολιτισμικό μας επίπεδο και αποδεικνύοντας πως σέβεται πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Στεκόμαστε απέναντι στην ιστορία μας, στην Ευρώπη, με πολύ καθαρή ματιά, περήφανοι γιατί τις παραδοσιακές κλασικές πανανθρώπινες αξίες πάνω στις οποίες έχει χτιστεί η Ευρώπη και έχει διδάξει η χώρα μας. Το θέμα είναι πόσο σήμερα, ο καθένας αντιλαμβάνεται την θέση του σε αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας. Κι εμείς που εκλεγόμαστε, ζητώντας από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, αναλαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες μας. Το λέω αυτό, γιατί ο λαϊκισμός είναι αυτό το ‘σαράκι’ που λέει κοίτα να χαϊδέψεις τ’ αφτιά σε κάποιους που σε ψήφισαν και μην ασχολείσαι με την ευθύνη. Ζεις, πολιτικά, όσο χαϊδεύεις αφτιά. Ε, λοιπόν αυτό δεν είναι έτσι και προσωπικά δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να το κάνει αυτό».
Στηλιτεύοντας την στάση που τηρεί τις τελευταίες ημέρες απέναντί του ο δήμαρχος Λέρου, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε τα εξής: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να δίνει μάχη και να ψάχνει αλληλεγγύη στην Ευρώπη όταν δεν υπάρχει μεταξύ μας, ζητώντας να βάλουμε πλάτη στα νησιά. Και προφανώς επικροτώ τις θέσεις του πρωθυπουργού. Καταλαβαίνω την πίεση που δέχονται από ένα κομμάτι της κοινωνίας, άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτά τα προβλήματα και το κατανοώ. Δύο από τα νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού είναι η Κως και η Λέρος, που έχουν δομές –υπερφορτωμένες της επίσημης χωρητικότητάς τους. Αυτές τις δομές, τις απέκτησαν σε προγενέστερο χρόνο και όχι με απόφαση της ΠΝΑι. Δεν θα πάψει ποτέ να με εντυπωσιάζει η κενότητα ανθρώπων που είναι σε δημόσια αξιώματα να φέρονται με άκρατο λαϊκισμό. Κι αναφέρομαι στην περίπτωση του δημάρχου Λέρου που με στοχοποιεί με δηλώσεις του. Μου είναι δύσκολο να το ερμηνεύσω. Το απολύτως ντροπιαστικό και πολιτικά χυδαίο του συλλογισμού που αναπτύχθηκε και λέει γιατί στη Λέρο το κλειστό και όχι και στα άλλα νησιά που έχουν αφίξεις; Στη Σύμη, στη Ρόδο, στην Κάλυμνο, στο Καστελόριζο. Δηλαδή να πάω να ακυρώσω αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός και να με ρωτούν γιατί προστάτεψα την Ρόδο ως αντάλλαγμα για την ανακούφιση της Λέρου. Με τι μούτρα βγαίνει και τα λέει κάποιος αυτά; Σ’ αυτά τα νησιά οι δομές που υπάρχουν εκεί, δεν είναι με δική μας, ευθύνη. Να κοιτάξει ο δήμαρχος Λέρου να δει τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ποιους ευχαριστούσε κ.λπ. να κάνει την αυτοκριτική του».
Αναφέρθηκε ακόμη, στην συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο τέως πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως ήταν πολύ προσεκτικός. «Προσωπικά, θα στηρίξω το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση» τόνισε.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΚΚΑΡΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΤΗΣ ΠΝΑι
Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την γέφυρα Μάκκαρη, ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής: «Η πρώτη μου παρατήρηση είναι ότι στη διεύθυνση τεχνικών έργων Δωδεκανήσου εργάζεται ένας πολύ μικρός αριθμός μηχανικών που έχει επιφορτιστεί με απίστευτο βάρος. Αυτοί οι άνθρωποι όμως, πρόλαβαν το κακό με την γέφυρα Μάκκαρη. Είμαστε η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα, που ασχολούμαστε με τα… πάντα. Από μένα, μπράβο και συγχαρητήρια. Όλα τ’ άλλα είναι κουτσομπολιά όσων είναι απλά ανόητοι. Σήμερα δεν μπορούμε να αγγίξουμε τίποτε, γιατί πάνω από την γέφυρα περνούν δίκτυα πολλών οργανισμών. Έχουμε δώσει 15 μέρες σε όλους τους φορείς να αδειάσουν τα δίκτυα από εκεί –όπως ο τηλεπικοινωνιακός βρόχος της Κρήτης. Ελπίζω να είναι έτοιμη για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την καθαίρεσή της. Το δίκτυο είναι μικρό για να αντέξει τον φόρτο οχημάτων, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από την επόμενη εβδομάδα».
Παραδέχτηκε πάντως, ότι ‘το καλοκαίρι θα είναι δύσκολη η κυκλοφορία’ αφού δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως ανέφερε. «Αυτό που ξεκίνησε έχει πάρει τον δρόμο του και θα γίνει η νέα, δίδυμη γέφυρα», τόνισε.

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Ιδιαίτερα σημαντικό για τον περιφερειάρχη και ψηλά στην ατζέντα, παραμένει το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες. Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στην Ρόδο.
«Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί. Είναι η ουσία κάθε συζήτησης. Θα τσακωνόμαστε άδικα για μοντέλα ανάπτυξης όταν δεν υπάρχει… γη, αφού ανακηρύσσονται δάση! Πρέπει να ανασταλεί άμεσα η ανάρτηση των δασικών χαρτών και να προλάβουμε το μεγαλύτερο κακό στα νησιά. Θα κάνω τα αδύνατα – δυνατά να μην αναρτηθεί ο χάρτης της Ρόδου, διότι δεν φαντάζεστε τι θα γίνει. Θα είναι σε δισεκατομμύρια ευρώ η περιουσία που θα χαθεί. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό. Είχαμε κάνει συνεδρίαση στην Αθήνα μαζί με την ΠΕΔ και ο τότε υπουργός Σ.Φάμελλος, δεσμεύτηκε ότι επρόκειτο να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο δεν προχώρησε. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γρήγορα για να προλάβει όλα τα άλλα νησιά», κατέληξε.

*Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι την προσεχή Δευτέρα 24 του μηνός θα ορκιστεί περιφερειακός σύμβουλος ο κ. Μανώλης Λόγγος μετά την απώλεια της έδρας από την ‘Ελληνική Αυγή’ ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όπου θα συζητηθεί και το θέμα του Γκολφ Αφάντου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου