Τοπικές Ειδήσεις

27 μάρτυρες στη δίκη για τη φονική πλημμύρα του 2013

Κλήσεις σε 27 μάρτυρες για να παραστούν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, την 6η Απριλίου 2020, στη δίκη με κατηγορούμενους για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση, τον πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τον πρώην δήμαρχο Ρόδου και πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, επιδόθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου.
Πιο συγκεκριμένα μάρτυρες στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Δημήτριος Αργυρόπουλος του Κωνσταντίνου, Βακίνα Πεζουβάνη του Στέργου, Ιωάννης Αργυρόπουλος του Γεωργίου, Σοφία Λαζαρίδου, χήρα Ιωάννη Κατσαρού, Δημήτριος Κατσαρός του Ιωάννη, ‏Ελένη Κατσαρού του Ιωάννη, Ευαγγελία Κατσαρού του Ιωάννη, Αντώνιος Μπαϊράμης του Ιωάννη, Ιωάννης Γκίζης του Ευαγγέλου, Παντελής Μιχαήλ του Ελευθερίου, Εμμανουήλ Γιακουμάκης του Ιωάννη, Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης του Μιχαήλ, Βασιλική Αρμυριώτη του Δημητρίου, Σαράντης Σαράντης του Γεωργίου, Νικόλαος Φαρμακίδης του Βασιλείου, Ευθύμιος Καλαμάτας του Ιωάννη, Νικόλαος Βαλσαμής του Κυριάκου, Νικόλαος Κεφαλάκης του Παύλου, Παντελής Αντωνιάδης του Αντωνίου, Ηλίας Αργύρης του Βασιλείου, Θεοδόσιος Κολιάδης του Αντωνίου, Εμμανουήλ Διακομιχάλης του Μιχαήλ, Σταύρος Μοσχής του Σταματίου, Ιωάννης Λιαγούρης (πολιτικός μηχανικός), Αριστοτέλης Ηρακλείδης (πολιτικός μηχανικός), Γεώργιος Πουλάκης (πολιτικός μηχανικός) και Μετήν Ναλμπάντ (μηχανολόγος μηχανικός).
Θυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους μετά την απολογία τους. Παρότι ανέπτυξαν με πολυσέλιδα απολογητικά υπομνήματα αλλά και με προφορικές τους καταθέσεις σοβαρό αντίλογο για τα αδικήματα, που τους απαγγέλθηκαν και συγκεκριμένα για την υπαιτιότητα, που τους αποδίδεται, για τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2013, οι ισχυρισμοί τους δεν έγιναν δεκτοί.
Σημειώνεται ότι οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από την πλημμύρα πνίγηκαν οι Κων/νος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας τότε 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, ενώ έχει προκληθιεί ζημία ύψους τουλάχιστον 577.533 ευρώ σε οικοσυσκευές ιδιωτών στην Ιαλυσό, στις Πεταλούδες, στην Παστίδα, στην Καλλιθέα και στην Λίνδο, ύψους τουλάχιστον 699,330 ευρώ σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό και ύψους 3.750.000 ευρώ σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο.
Οι κατηγορούμενοι έχουν επισημάνει ότι οι διώξεις για τους θανάτους στον Κρεμαστενό ποταμό περιορίστηκαν στους ίδιους όταν την αρμοδιότητα για την διακοπή της κυκλοφορίας είχε η ΕΛΑΣ. Ανάλογες παραλείψεις, όπως επεσήμαναν, υπήρξαν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού η δεύτερη δεν είχε συνδράμει στην κατάσταση ανάγκης που βρέθηκαν οι απωλεσθέντες παρότι εκλήθησαν προς τούτο.
Ο κ. Μαχαιρίδης εξέθεσε μάλιστα ότι το έτος 2013 είχε ολοκληρωθεί η μελέτη της κατασκευής της νέας γέφυρας, είχαν εξευρεθεί οι πόροι, είχε δημοπρατηθεί το έργο και στις 20 Μαϊου 2014 υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση και σήμερα παραμένει στάσιμη η κατάσταση ως είχε.
Για την διαβόητη “Ιρλανδική διάβαση” επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο μη νόμιμο έργο δεν το κατασκεύασε η Περιφέρεια, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της και δεν αποτελεί νόμιμο επαρχιακό δίκτυο.
Ο κ. Χατζηδιάκος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στις αρμοδιότητες του Αντιπεριφερειάρχη, ως πολιτικού προσώπου και διοικητικού οργάνου, δεν συμπεριλαμβάνεται η προσωπική ευθύνη και δυνατότητα για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και σε κανένα σημείο του κατηγορητηρίου δεν αναφέρεται και φυσικά ουδέποτε υπήρξε, οποιασδήποτε μορφής αδράνειά του, για την εκτέλεση οικείας απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ή της Οικονομικής Επιτροπής για αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες.
Αναφορικά δε με τη διεύθυνση και τον συντονισμό των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας που ήταν κατά τόπο αρμόδιος, είναι προφανές ότι αυτός ο συντονισμός έχει αμιγώς διοικητικό χαρακτήρα και δεν του παρέχεται οποιαδήποτε δυνατότητα ανάθεσης έργων. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο ως όργανο αποφασίζει την ανάθεση και εκτέλεση μελετών καθώς και την ανάθεση και εκτέλεση έργων.
Τέλος σχετικά με τον αναφερόμενο στις αρμοδιότητες του αντιπεριφερειάρχη συντονισμό της πολιτικής προστασίας, τόνισε ότι, αυτός είχε οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και λειτουργούσε σε πλήρη συνεννόηση προς προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.
Ως προς την παράλειψη κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, καίτοι είχαν εγκαίρως ενημερωθεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με έγγραφο της ΕΜΥ επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι στην δικογραφία παρουσιάζεται το έγγραφο της ΕΜΥ, ως ένα πολύ σημαντικό έγγραφο που τους προειδοποίησε για ακραία καιρικά φαινόμενα και βάσει αυτού, θα έπρεπε όλος ο κρατικός μηχανισμός σχεδόν «να διακόψει την καθημερινή ζωή του τόπου», να κλείσουν δημόσιες υπηρεσίες, να κλείσουν δρόμοι και εν γένει να βρίσκονται όλοι έτοιμοι για μία εκτεταμένη φυσική καταστροφή.
Όλοι όσοι αναφέρουν όμως κάτι τέτοιο (από πραγματογνώμονες έως και μάρτυρες κατηγορίας), λόγω προφανώς πλήρους άγνοιάς τους για τον τρόπο διοίκησης, δεν αναφέρουν το γεγονός ότι τέτοιες ακριβώς έγγραφες προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα λαμβάνουν περίπου 40 με 55 φορές κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου!
Αναφορικά με την κατηγορία της πλημμύρας, υποστηρίχθηκε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος. Αυτό καθώς δεν υφίσταται καν η έννοια της πλημμύρας. Πιο συγκεκριμένα εκτέθηκε ότι το τραγικό συμβάν του θανάτου των δύο εκπαιδευτικών, έλαβε χώρα μέσα στην κοίτη του ποταμού και δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφυγή του νερού πέραν της κοίτης του Κρεμαστενού ποταμού.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τον θάνατο του ζεύγους Μπαϊράμη, τονίσθηκε ότι οι συνθήκες απώλειας της ζωής των εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρής, Γρ. Μοράρης, Δ. Σαλαμαστράκης, Γ. Φιλιππάκος και Μ. Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου