Ρεπορτάζ

Kορυφαίο στέλεχος UNESCO: «Πρέπει να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή στους αρχαιολογικούς χώρους»

Στην Ακρόπολη της Λίνδου περιηγήθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO, που βρέθηκε στη Ρόδο με αφορμή το παγκόσμιο φόρουμ, «Διάλογος των Πολιτισμών». Το στέλεχος της UNESCO που συνόδευε ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, Αλέξης Κολιάδης, πρότεινε να αποφεύγεται η μαζική προσέλευση επισκεπτών στον αρχαιολογικό τόπο, ο οποίος θα πρέπει να αναδειχθεί στο βαθμό που του αρμόζει.
Για την επίσκεψη στη Λίνδο, ο κ. Κολιάδης δήλωσε τα εξής: «Με αφορμή το συνέδριο «Διάλογος των Πολιτισμών», βρέθηκε στη Ρόδο υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO που στον ελεύθερό του χρόνο θέλησε να περιηγηθεί στη Λίνδο. Ο φιλοξενούμενος είδε την κατάσταση που επικρατεί εκεί και τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν καταφθάνουν ταυτόχρονα πολυάριθμα γκρουπ τουριστών.
Πρότεινε να αποφύγουμε τη μαζική προσέλευση σε τόσο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως η Λίνδος ή η Μεσαιωνική Πόλη και να στοχεύσουμε στην ποιότητα. Στόχος είναι να προστατεύσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Να διευκρινίσω ότι δεν επρόκειτο για κάποια επίσημη επίσκεψη, αλλά για μία ιδιωτική περιήγηση.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλό να ελέγχουμε, στα όρια του εφικτού, την προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους. Θα πρέπει να αναδειχθεί ο κάθε αρχαιολογικός χώρος, ιδιαίτερα η Λίνδος, που είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος αρχαιολογικός χώρος στη χώρα. Πρέπει ο επισκέπτης να καταλάβει και να αισθανθεί τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα του χώρου. Αυτό δεν συμβαίνει όταν εκατοντάδες τουρίστες ανά πάσα στιγμή κατακλύζουν ταυτόχρονα αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Το πώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε αυτή τη μαζική προσέλευση, ίσως να μας το δείξει μία ειδική μελέτη. Έχω εμπειρία και από άλλες μεσαιωνικές πόλεις. Έχω εργαστεί ως ξεναγός στο Τολέδο, όπου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά».
Όπως είπε ο κ. Κολιάδης, αυτές οι προτάσεις του υψηλόβαθμου στελέχους της UNESCO θα αξιολογηθούν σε συνεννόηση πάντα με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κώστα Ταρασλιά. «Τις προτάσεις αυτές θα τις συζητήσουμε και θα τις αξιολογήσουμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Κ. Ταρασλιά και προφανώς με τον ίδιο το δήμαρχο, Α. Καμπουράκη, ο οποίος άλλωστε μου ζήτησε να ξεναγήσω τον ειδικό σύμβουλο του προέδρου της UNESCO στη Λίνδο, που είναι ο τόπος καταγωγής μου, το σπίτι μου και που γνωρίζω πολύ καλά μέσα και από τη δουλειά μου ως ξεναγός.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πρόσβαση σε σημεία που δεν μπορούσε να δει διαφορετικά. Η Λίνδος δεν είναι μόνο η Ακρόπολη και τα γαϊδουράκια. Η προσέλευση στη Λίνδο, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες είναι τόσο μεγάλη που ο προορισμός αδικείται. Κανείς δεν ευχαριστιέται την επίσκεψη και δεν μπορεί να καταλάβει τη σπουδαιότητα του χώρου.
Η Ρόδος αδικείται με το μαζικό τουρισμό… Προσωπικά δεν πανηγυρίζω με την αύξηση των επισκεπτών στα 2,5 εκατομμύρια. Θα μπορούσαμε να έχουμε 1,5 εκατομμύριο ποιοτικότερους τουρίστες, είναι όμως μία μεγάλη συζήτηση αυτή. Υπεύθυνοι και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικών και τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων είναι άλλοι. Εγώ εκφράζω προσωπικές απόψεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, Α. Κολιάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου