Τοπικές Ειδήσεις

Θερμό επεισόδιο στην επέτειο των Ιμίων στήνουν οι Τούρκοι!

Αθήνα, 27

ΜΕΧΡΙ τώρα η εκτίμηση που κυριαρχούσε στο Πεντάγωνο και στο Μαξίμου ήταν ότι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μπορούσε να γίνει μόνο από ατύχημα. Αν για παράδειγμα στις καθημερινές ναυμαχίες στον θαλάσσιο χώρο κοντά στην Κάλυμνο κάποιο τουρκικό σκάφος με τους ελιγμούς του εμβόλιζε ένα ελληνικό ψαράδικο ή περιπολικό της ελληνικής ακτοφυλακής.
Η εκτίμηση αυτή έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα γιατί οι πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες μιλούν με βεβαιότητα για ένα θερμό επεισόδιο μέσα στον Ιανουάριο το οποίο στήνουν μεθοδικά οι Τούρκοι.
Στην κατεύθυνση εντάσσεται η κλιμάκωση των προκλήσεων τόσο με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου όσο και των θαλάσσιων συνόρων.
Το Αιγαίο έχει γίνει σουρωτήρι από τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων που δείχνουν να αδιαφορούν για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
Οι πρακτικές της τουρκικής ακτοφυλακής αποκαλύπτουν μια μεθόδευση που αναγκαστικά θα λειτουργήσει ως εκπληρούμενη προφητεία.
Αυτό έχει σχέση με τη στρατηγική που χαράσσει ο Ερντογάν προκειμένου να πιέσει με στρατιωτικά μέσα την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ήδη ανοίγει όλα τα μέτωπα αδιαφορώντας για τις ελληνικές και διεθνείς αντιδράσεις. Ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης και στρατό στη Λιβύη.
Παράλληλα προχωράει καθημερινά σε επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας. Ο σουλτάνος θέλει να γιορτάσει την επέτειο της κρίσης στα Ίμια στήνοντας ένα αντίστοιχο επεισόδιο. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα εκδηλωθεί η νέα πρόκληση.
Άλλωστε στρατηγικός του στόχος είναι να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί γκρίζες και δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία. Δυναμιτίζει το κλίμα στη Μεσόγειο ο Ερντογάν Δυναμιτίζει το κλίμα στο γεωπολιτική της Μεσογείου ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας χθες, ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.
Το επιχείρημά του δε, είναι ότι από τη στιγμή που το ζήτησε η βορειοαφρικανική χώρα από την Άγκυρα οφείλει να το πράξει και ότι θα παρουσιάσει νομοθεσία για την ανάπτυξη των στρατευμάτων στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη για να συζητήσει τη συνεργασία για πιθανή κατάπαυση του πυρός στη γειτονική Λιβύη.
Σε ομιλία του την Πέμπτη, ανέφερε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Daily Sabah ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε όσες χώρες στηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υπεραμύνθηκε της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης στο Λιβυκό:
«Στηρίζουν έναν πολεμοχαρή, ενώ εμείς στηρίζουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας και αποδεχόμαστε την πρόσκλησή της να στείλουμε στρατεύματα. Αυτό μας κάνει διαφορετικούς από τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Ερντογάν.
Στο ταξίδι του τον συνόδευσαν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του: ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς και άλλοι υπουργοί. Επίσης, μαζί του ήταν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.
Η τουρκική εφημερίδα τονίζει ότι δεν ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη Ερντογάν στην Τυνησία και επισημαίνει ότι πρέπει να έπαιξαν όλο οι δύο συμφωνίες που υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία και η Λιβύη, αναφέροντας ότι η Τυνησία είναι γειτονική χώρα της Λιβύης στις ακτές της Μεσογείου.
Η επίσκεψη αυτή ήταν η πρώτη που πραγματοποιεί ξένος ηγέτης στην Τυνησία μετά την εκλογή του Σαγιέντ στην προεδρία, τον Οκτώβριο, μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Αντίδραση Ρωσίας Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στην ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι προτίθεται να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.
Η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Λιβύης από ξένη δύναμη αλλά καλωσορίζει τις προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν. «Έχουμε επανειλημμένως πει πώς βλέπει η Ρωσία την κρίση στη Λιβύη, Επιδιώκουμε μία άμεση λύση της διένεξης και το τέλος της αιματοχυσίας στη χώρα», πρόσθεσε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ.
Σημειώνεται ότι στις 8 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθεί και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη. Για την Ελλάδα Μετά τη συνάντησή του με τον Καΐς Σαγιέντ ο Τούρκος προέβη σε δηλώσεις, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην Ελλάδα. «Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Είναι ξεκάθαρη η σχέση της Τουρκίας με τη Λιβύη. Οι δύο χώρες έχουν δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Όσον αφορά το αν θα ισχύει η συμφωνία με τη Λιβύη, ο Ερντογάν είπε: «Η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς ως χώρα. Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα.
Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων». Μάλιστα, χαρακτήρισε παράνομη την εξουσία που έχει ο στρατηγός Χάφταρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Χάφταρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες.
Ο Αλ Σάρατζ αναγνωρίζεται διεθνώς ως νόμιμος». “Καρφιά” από τον τουρκικό Τύπο για τη συνάντηση Δένδια – Ιμάμογλου Μπορεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στην Κωνσταντινούπολη να είχε μοναδικό σκοπό την παρουσία του στο Φανάρι και την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων, φαίνεται, όμως, ότι προκάλεσε την αντίδραση συγκεκριμένων μέσων.
Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας Takvim, η οποία πρόσκειται στον Ερντογάν, σχολιάζει αρνητικά την ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγραψε Consantinopole και όχι Insanbul. Παράλληλα, θεωρεί «περίεργη» τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Φανάρι, την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος ταξίδευε εκτάκτως στην Τυνησία.
Άλλες ιστοσελίδες κατηγορούν τον Ιμάμογλου ότι σκόπιμα επέλεξε να επισκεφτεί ανήμερα Χριστουγέννων το Πατριαρχείο, προκειμένου να έχει έστω κι αυτή τη σύντομη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, καθώς το κόμμα του έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην πολιτική Ερντογάν στη Λιβύη. Ο Νίκος Δένδιας πάντως, με δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, έστειλε τις δικές του ευχές:
«Είχα τη χαρά σήμερα να γιορτάσω τα Χριστούγεννα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου άκουσα τη λειτουργία την οποία έκανε ο προκαθήμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και δέχτηκα μαζί με την οικογένειά μου τις ευλογίες του. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχηθώ σε όλες και όλους, καταρχήν σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, στους ορθόδοξους χριστιανούς αλλά και σε όλους τους ανθρώπους απανταχού της οικουμένης και εδώ στους Τούρκους οικοδεσπότες μας ό,τι καλό. Υγεία, ευτυχία, αγάπη και ευημερία.
Να είμαστε πάντα καλά και του χρόνου!», ανέφερε σε δήλωσή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου