Ειδήσεις

Το master plan για την επένδυση στην Αφάντου (φωτο)

Πάνω από την καρέκλα του γραφείου του, στο Long Island της Νέας Υόρκης, ξεχωρίζει η παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία της Σύμης απ’ όπου κατάγεται και αριστερά μια μακέτα της Ρόδου που γράφει «North Afantou: Golf».

Ο Μερκούριος Αγγελιάδης, ιδιοκτήτης της M.A. Angeliades Inc, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες των Ηνωμένων Πολιτειών, χτίζει ουρανοξύστες σε χρόνο-ρεκόρ αλλά τα έχει βρει… σκούρα στην πατρίδα του.

Το 2006 η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και του τότε υπουργού Αριστείδη Μπαλτά να χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου έβαλε φρένο σε ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας, στο οποίο προτιμητέοι επενδυτές είναι -από το 2014- η M.A. Angeliades Inc για το Βόρειο Αφάντου, με τίμημα 26,9 εκατ. ευρώ και η Aegean SunINVESTMENTS για το Νότιο Αφάντου, με τίμημα 15,2 εκατ. ευρώ.

Υστερα από παλινωδίες και αλλεπάλληλες εμπλοκές που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επένδυσης για ακόμα δυο χρόνια, υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μνημόνιο «συναντίληψης και συνεργασίας» μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την απεμπλοκή της επένδυσης. Το μνημόνιο, που λίγες ημέρες αργότερα κοινοποιήθηκε στους επενδυτές, είχαν υπογράψει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μαρία Μιχαηλίδου, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος.

Ο κ. Ξενόφος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Ρόδο προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το μέλλον του έργου καθώς η επένδυση στην περιοχή Αφάντου θεωρείται κομβικής σημασίας για το Ταμείο. Γι’ αυτό άλλωστε έχει συμφωνηθεί το κόστος των ανασκαφών να καλυφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Το λόγο έχει πλέον η αρχαιολογική σκαπάνη και από το αποτέλεσμα των ερευνών θα κριθεί τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ο Μερκούριος Αγγελιάδης δεν θέλει να εμπλακεί σε νέες περιπέτειες, όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

«Γνωστοποίησα στο ελληνικό κράτος ότι δεν θα προχωρήσω την επένδυση αν δεν ξεκαθαριστεί η κατάσταση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτό για μένα είναι ένα έργο ψυχής, ήθελα πάντα να επενδύσω στον τόπο μου και είχα αρχίσει τις διερευνητικές επαφές από το 1993, αλλά έχω κουραστεί γιατί μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών είμαστε ακόμα στο… μηδέν. Πριν από λίγες ημέρες, όπως ενημερώθηκα, άρχισαν οι ανασκαφές στην περιοχή και το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την πορεία της επένδυσης. Αν βρεθούν πολλά αρχαία, δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Αν βρεθούν λίγα και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, θα προστατευθούν όπως προβλέπεται για να εκτεθούν στη συνέχεια σε μουσείο μέσα στην έκταση», τονίζει ο πανίσχυρος κατασκευαστής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ανασκαφές θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες και μετά θα είναι ξεκάθαρο αν θα προχωρήσει η επένδυση που βαλτώνει εδώ και τέσσερα χρόνια.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες, επαύλεις, βίλες, μαρίνα, ακόμη και ελικοδρόμιο

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στο φως το master plan της πολυσυζητημένης επένδυσης στο οποίο αποτυπώνεται το όραμα του επενδυτή από τη Σύμη να μετατρέψει το βόρειο τμήμα της Ρόδου σε πόλο έλξης για τους πλούσιους και διάσημους του πλανήτη.

«Οπως έχω εξηγήσει και στους άλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Ρόδο, εγώ δεν θα κάνω μια ξενοδοχειακή μονάδα all inclusive με βραχιολάκια για χαμηλά βαλάντια. Θα φέρω στο νησί τους τουρίστες που παίζουν γκολφ, άρα μιλάμε για ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν μεγάλα ποσά στο νησί. Να αποτελέσουν δηλαδή μια σημαντική τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία και όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι το γκολφ δεν είναι άθλημα για τους μήνες της μεγάλης ζέστης, που σημαίνει ότι Ιούλιο-Αύγουστο έχει κάμψη και η μεγάλη ζήτηση είναι το υπόλοιπο διάστημα. Συνεπώς θα υπάρχει ένα έξτρα μεγάλο κέρδος για τον τόπο που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Στο προσωρινό πλάνο για την αξιοποίηση της έκτασης, που είναι έτοιμο σε ποσοστό 80% από το 2014, περιγράφεται η «ολοκληρωμένη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη» στην περιοχή γύρω από το γήπεδο του golf που θα είναι στο επίκεντρο της επένδυσης. Tα 1.359 στρέμματα, που είναι η συνολική επιφάνεια της Βόρειας Αφάντου, έχουν χωριστεί σε ζώνες, στις οποίες η εταιρία M.A. Angeliades σχεδιάζει να κατασκευάσει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, ανεξάρτητες επαύλεις, συγκροτήματα με ενοικιαζόμενες βίλες, χώρους αναψυχής, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και καταστήματα λιανικής πώλησης.

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία μαρίνας, στην οποία θα δένουν οι επισκέπτες τα πλωτά… παλάτια τους, ενώ ο κ. Αγγελιάδης θεωρεί απαραίτητη και τη δημιουργία ελικοδρομίου για τους VIP επισκέπτες, παρότι το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου απέχει από την περιοχή μόνο 20 χιλιόμετρα.

Ο προϋπολογισμός για το έργο της M.A. Angeliades Inc πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και ο στόχος είναι να ενταχθεί το «Golf Afantou’ στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του έργου. Στην αίθουσα συσκέψεων της εταιρίας άλλωστε κρέμονται σημαντικές διακρίσεις της εταιρίας στον αμερικανικό κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ο κ. Αγγελιάδης δείχνει με καμάρι στους επισκέπτες το νέο δημιούργημά του, ένα πολυώροφο ξενοδοχείο στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών που άνοιξε πριν από λίγους μήνες. Παράλληλα με το χώρο των κατασκευών δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης με συμμετοχές σε ακριβά εστιατόρια τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε άλλες περιοχές.

Ο επενδυτής της Αφάντου, Μερκούριος Αγγελιάδης, στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη με τη ρεπόρτερ του «Ε.Τ.» Αθανασία Αγγελοπούλου.

Η συγκινητική ιστορία πίσω από την ιδέα για κέντρο αποκατάστασης

Η πρόβλεψη για «rehabilitation center», που περιλαμβάνεται στο master plan και προκαλεί εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση, κρύβει την προσωπική ιστορία του Mερκούριου Αγγελίδη και την ευαισθησία του σε χρόνια προβλήματα υγείας.

«Η αδερφή μου, που είναι επτά χρόνια μικρότερη από μένα, στα δυο της χρόνια προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Εκείνα τα χρόνια αρρώσταινε πολύ εύκολα ο κόσμος γιατί δεν υπήρχαν εμβόλια ούτε η κατάλληλη περίθαλψη. Την προσέχουμε πολύ και είναι όσο καλά γίνεται, αλλά σε όλη της τη ζωή ταλαιπωρήθηκε. Γι’ αυτό συμπεριλάβαμε στο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής Αφάντου ένα rehabilitation center, δηλαδή ένα κέντρο αποκατάστασης. Εχουμε ήδη το πλάνο για το κέντρο αυτό, που θα διαθέτει το πολύ 25 με 30 κρεβάτια και θα απευθύνεται σε οικογένειες που έχουν μέλη με κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να τα αφήσουν πίσω για να φύγουν διακοπές, με αποτέλεσμα να μένουν όλοι μαζί εγκλωβισμένοι» λέει ο επενδυτής για την καινοτόμο ιδέα του. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι σε μια μεγάλη έκταση μπορεί να λειτουργήσει τέτοια μονάδα σε ικανή απόσταση από τα ξενοδοχεία, τις βίλες και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή eleftherostypos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου