Τοπικές Ειδήσεις

“Η Κάσος ανακηρύσσεται επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ”

Μια ιστορική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου δικαιώνεται.»                                                                         

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε τη δεσμευτική δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέξανδρου Χαρίτση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 ενώπιον των Βουλευτών Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη και Χίου κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη σύμφωνα με την οποία αποδέχτηκε την πρόταση των δύο Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αφορούσε την ανακήρυξη από την Ελληνική Πολιτεία της Κάσου και των Ψαρών ως «Ηρωικών Νήσων» σε αναγνώριση του ανυπολόγιστου τιμήματος που πλήρωσαν τα δυο αυτά νησιά στον αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Αξίζει πιστεύουμε να υπενθυμίσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στο σπουδαίο αυτό για την Κάσο αποτέλεσμα.

α. Στις 7/6/2017 και στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Κάσο για την 193η επέτειο του Ολοκαυτώματος ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής παρέδωσε στον Εκπροσωπούντα την Ελληνική Κυβέρνηση Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό επίσημη πρόταση για την ανακήρυξη της Κάσου ως «ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ» σε αναγνώριση της προσφοράς των Κασιωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους.

Το έγγραφο της πρότασης που έφερε αρ. πρωτοκόλλου 1091 και ήταν επεξεργασμένο από το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφερειακής μας Ενότητας κοινοποιήθηκε:                                                                                             i. στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο,

  1. ii. στους Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ.: Δημήτρη Γάκη, 2. Ηλία Καματερό, 3. Μάνο Κόνσολα και 4. Δημήτρη Κρεμαστινό και

iii. στην Δήμαρχο Κάσου κ. Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου.

β. Ακολούθησε την 9η/6/2017 η γνωστοποίηση στον Δωδεκανησιακό Τύπο της πρωτοβουλίας μας με το υπ’ αρ. πρωτοκόλλου 1130 Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής μας Ενότητας.

γ. Ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου απέστειλε εν συνεχεία την 12η/6/2018  ανάλογη έγγραφη και ενυπόγραφη πρόταση με αρ. πρωτοκόλλου 1163 προς τον Υπουργό των Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη ζητώντας την ανακήρυξη της Κάσου σε «ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ» με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η σχετική πρόταση κοινοποιήθηκε:

  1. i. στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα,
  2. ii. στους Αρχηγούς των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ.κ.: 1. Κυριάκο Μητσοτάκη (Νέα Δημοκρατία),
  3. 2. Νικόλαο Μιχαλολιάκο (Χρυσή Αυγή),
  4. 3. Φώφη Γεννηματά (Δημοκρατική Συμπαράταξη),
  5. 4. Δημήτρη Κουτσούμπα (Κ.Κ.Ε.),
  6. 5. Σταύρο Θεοδωράκη (Το Ποτάμι),
  7. 6. Βασίλη Λεβέντη (Ένωση Κεντρώων),
  8. 7. Πάνο Καμμένο (Ανεξάρτητοι Έλληνες),

iii. στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό (εκ νέου)

  1. iv. στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο (εκ νέου)
  2. v. στους Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ.: 1. Δημήτρη Γάκη, 2. Ηλία Καματερό, 3. Μάνο Κόνσολα και 4. Δημήτρη Κρεμαστινό (εκ νέου)
  3. vi. στους Βουλευτές Δωδεκανησιακής Καταγωγής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ.κ.: 1. Κώστα Σκανδαλίδη (Α΄ Αθηνών), 2. Κωστή Κατσαφάδο (Α΄ Πειραιά), 3. Γιώργο Ψυχογιό (Κορινθίας) και

vii. την Δήμαρχο Κάσου κ. Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου (εκ νέου).

δ. Στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε την 16η/7/2017 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην Κάσο στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου την Ελλάδα και με την ευκαιρία της Αδελφοποίησης των Δήμων Κάσου και Μεσολογγίου ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής παρέδωσε ιδιοχείρως στον κ. Πρόεδρο   αντίγραφο της κατατεθείσας πρότασής του για την ανακήρυξη της Κάσου σε «ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ»   εκφράζοντας την ελπίδα ότι το κατατιθέμενο αίτημα θα τύχει της υποστήριξης και της Εξοχότητας του.

ε. Την επομένη της επισκέψεως κι αφού ενημερώθηκε διεξοδικά από τον κ. Έπαρχο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Εμμ. Κόνσολας κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων την ερώτηση με αρ. πρωτοκόλλου 7314/17-7-2017 που απευθυνόταν στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για το συγκεκριμένο θέμα.

στ. Με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1350/14-9-2017 απάντηση που έδωσε στην ανωτέρω ερώτηση ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «… το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει το αίτημα για την ως άνω αναγνώριση».

ζ. Την 7η/6/2018 ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στις τιμητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κάσο για την 194η επέτειο του ολοκαυτώματος και ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι «αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να ανακηρυχθεί η Κάσος «ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ».     

η. Σε συνέχεια της δήλωσής του αυτής ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης είχε στις 14/6/2018 συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για το όλο θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όντας ήδη ενημερωμένος από τον κ. Έπαρχο, εξέφρασε τη στήριξή του στο αίτημα της αναγνώρισης της Κάσου ως «ΗΡΩΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ».

θ. Στις 2/7/2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Κάσου, κι αφού είχε προηγηθεί η πληροφόρησή του από τον Βουλευτή κ. Δ. Γάκη για την κίνηση που είχε προγραμματίσει, πήρε την υπ’ αριθμόν 76/2018 απόφασή του με την οποία διατύπωσε το «Αίτημα του Δήμου Κάσου προς τη Βουλή των Ελλήνων για να ανακηρυχθεί η Κάσος ως «Ηρωικό Νησί». Η θετική αυτή απόφαση, της οποίας όμως δυο απόστροφοι που αναφέρονται στο ιστορικό της διατύπωσης του αιτήματος και πιο συγκεκριμένα στην εμπλοκή της εν ενεργεία Δημοτικής Αρχής στο θέμα προβληματίζουν σοβαρά κάθε καλό γνώστη του όλου θέματος…αναρτήθηκε στον ιστότοπο διαύγεια με ΑΔΑ: ΨΨΞ1ΩΕΙ-4Ε0.

ι. Στις 11/7/2018   ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας επαναφέρει σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής  επικαιροποιημένο το αίτημα που κατέθεσε στις 17/7/2017 προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την αναγνώριση της Κάσου ως «ΗΡΩΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ».

ια. Στο μεταξύ και καθώς το θέμα έπαιρνε έκταση έγινε γνωστό και στα Ψαρά, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Ψαρών πήρε την 24η Ιουλίου 2018 μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Βρατσάνου την υπ’ αριθμόν 77/2018 απόφαση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο διαύγεια με ΑΔΑ: Ψ4ΕΧΩΗΧ-094 και με την οποία διατυπώνεται το αίτημα και του Δήμου Ψαρών προς το Υπουργείο Εσωτερικών και προς τη Βουλή των Ελλήνων για την Ανακήρυξη των Ψαρών ως «ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ».

ιβ. Στη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Όλυμπο της Καρπάθου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στις 15 Αυγούστου 2018 διαβεβαίωσε τον Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή ότι σύντομα και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών θα κηρυχθεί και επίσημα η Κάσος ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ.

ιγ. Την 3η/9/2018 ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία ζήτησε την ικανοποίηση του αιτήματος που διατύπωσε ο Δήμος Ψαρών.

ιδ. Την 23η Οκτωβρίου 2018 οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης και Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης επισκέφτηκαν τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση και κατέθεσαν από κοινού το αίτημα για την ανακήρυξη τόσο της Κάσου όσο και των Ψαρών ως «ΗΡΩΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ» για τη μεγάλη προσφορά τους στην υπόθεση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και για το ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσαν τα δυο νησιά εξαιτίας της συμμετοχή τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το κατατεθέν αίτημα έγινε πρόθυμα αποδεκτό από τον κ. Υπουργό και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση σχετική ρύθμιση ακολουθώντας τις νενομισμένες διαδικασίες.

ιε. Τέλος στις 25 Οκτωβρίου 2018 ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Εμμ. Κόνσολας προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία τη σχετική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να υπερψηφίσει και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Είναι αναμενόμενο ότι η επίσημη αναγνώριση της Κάσου και των Ψαρών ως ΗΡΩΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ από την Ελληνική Πολιτεία θα ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως ακριβώς επιβάλλεται ιστορικά.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου και συμπάσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου νοιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη σημαντική αυτή εξέλιξη που δικαιώνει τις θυσίες των συμπατριωτών μας αγωνιστών του 1821 και γεμίζει περηφάνια όχι μόνο τους ανά τη γη Κασιώτες, αλλά και όλους τους Δωδεκανήσιους.

Αισιοδοξούμε σύντομα να πραγματοποιηθούν και οι τελετές της επίσημης ανακήρυξης του ακριτικού μας νησιού ως ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ στα αιματοβαμμένα χώματα του, στις οποίες με ιδιαίτερη χαρά θα συμμετάσχουμε αποδίδοντας τις τιμές που όλοι οφείλουμε στην Κάσο και τους Κασιώτες.

Κλείνοντας το πανηγυρικό αυτό δελτίο τύπου θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στο Τμήμα Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου .

Απευθύνουμε, τέλος, δημόσια προς όλους τους Βουλευτές Δωδεκανήσου το συμπληρωματικό  πατριωτικό αίτημα, την ανακήρυξη της Κάσου ως ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ να συνοδεύσει και η τροποποίηση του τίτλου του Δήμου της Κάσου ώστε να ονομάζεται του λοιπού ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ, κατ’ αναλογίαν με τον υφιστάμενο ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ!

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου