Τοπικές Ειδήσεις

Nέες διεργασίες ξεκινά το KIN.AΛ. για το ψηφοδέλτιο Δωδ/σου! – Ποιές είναι οι τάσεις

Σε μια… τουλάχιστον άβολη κατάσταση εισέρχεται από τη Δευτέρα το ΚΙΝ.ΑΛ. Δωδεκανήσου, αφού ανοίγουν οι διαδικασίες για την αναμόρφωση του ψηφοδελτίου ενόψει των εθνικών εκλογών, με όλα τα δεδομένα να είναι ανοιχτά, γεγονός που έχει θορυβήσει τους υποψήφιους βουλευτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί επισήμως εδώ και αρκετούς μήνες.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες της “δ”, διαμορφώνεται μια ισχυρή τάση στα Δωδεκάνησα με βάση και το διψήφιο ποσοστό του κόμματος στο νομό στις ευρωεκλογές, που επιθυμεί να ανοίξει ο δρόμος για νέα πρόσωπα αρχής γενομένης από τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Όπως εκτιμούν πολλά στελέχη, είναι μια καλή ευκαιρία για τον χώρο, αν πράγματι θέλει να κάνει βήματα προς τα μπροστά, να ανανεώσει εκ βάθρων το “πρόσωπό” του και στο νομό Δωδεκανήσου με αφορμή την επιβεβλημένη εκ νέου κατάρτιση του ψηφοδελτίου, το οποίο όπως έχει διαμορφωθεί δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ποσόστωσης που θεσπίστηκαν με τον νέο νόμο.
Ως εκ τούτου, από την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των ανδρών υποψηφίων, αφού ένας -αν όχι περισσότεροι- θα πρέπει να κάνει πίσω και να παραχωρήσει τη θέση του ώστε να περιληφθεί μια ακόμα γυναίκα υποψήφια βουλευτής.
Παρ’ ό,τι το ψηφοδέλτιο του νομού Δωδεκανήσου του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι έτοιμο ήδη από τον μήνα Δεκέμβριο 2018, μετά τις εξελίξεις με τις αλλαγές στη νομοθετική ποσόστωση, τώρα θα πρέπει να αλλάξει η σύνθεση και να περιληφθεί μια επιπλέον γυναίκα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένονται οδηγίες από τα κεντρικά για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τοπικά, προκειμένου να επιλεγεί η νέα υποψήφια, ή οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές.
Η διαδικασία εκτιμάται ότι δεν θα είναι… αναίμακτη, αφού ήδη από τον Δεκέμβριο οι υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα, σπαταλώντας και χρόνο και χρήμα, και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει τη θέση του, τουλάχιστον αμαχητί.
Οι έξι από τους επτά υποψηφίους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. που ανακοινώθηκαν είναι οι:
– ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΙΑΤΡΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ)
– ΓΑΒΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΙΑΤΡΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ)
– ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ ΒΑΪΟΣ (ΜΗΧ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ)
– ΜΠΑΚΡΥΣΙΩΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΟΥ)
– ΦΤΑΚΛΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ)
– ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ).
Η 7η θέση του ψηφοδελτίου παρέμενε κενή και όπως έγραψε η “δημοκρατική”, ο κ. Μιχάλης Χανιώτης από την Κάρπαθο αποδέχθηκε τελικώς την πρόταση, αποσύροντας την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Καρπάθου, όμως μέχρι σήμερα επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί από την αρμόδια επιτροπή η υποψηφιότητά του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο, καθώς η Κάρπαθος σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει εκπροσώπηση.
Όπως έγραψε χθες η “δ”, παράλληλα με την τάση που ζητά πλήρη ανανέωση στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών όπως υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η καλή πορεία του κ. Γιώργου Νικητιάδη στα Δωδεκάνησα ως υποψήφιου ευρωβουλευτή, δημιουργεί νέα δεδομένα για την υποψηφιότητά του και στις εθνικές εκλογές, “ακυρώνοντας” τις όποιες ενστάσεις είχαν διατυπωθεί αρχικά για την συμμετοχή του, με τους υποστηρικτές της πλευράς του υποψήφιου ευρωβουλευτή να “δείχνουν” ως υπαίτιο για τον αποκλεισμό του τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί και διαψεύσει ωστόσο κατηγορηματικά σε όλους τους τόνους.
Από την άλλη πλευρά, η Ν.Ε. νότιας Δωδεκανήσου του Κινήματος, εκ του αποτελέσματος των ευρωεκλογών προκύπτει, ότι ήταν σε εγρήγορση καταφέρνοντας να κινητοποιήσει αρκετούς πολίτες του χώρου και ετοιμάζεται να κινηθεί αναλόγως και ενόψει των εθνικών εκλογών, στοχεύοντας αφενός ακόμα ψηλότερα και αφετέρου στην ενεργοποίηση και των νέων ανθρώπων του Κινήματος οι οποίοι βγήκαν μπροστά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι δεν πρωταγωνιστεί μόνον η λεγόμενη “παλαιά φρουρά” του κόμματος αλλά υπάρχουν και αξιόλογα νέα στελέχη που διεκδικούν τον δικό τους χώρο.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα τρέξουν από την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την πρόθεση ο σκόπελος της κατάρτισης εκ νέου του ψηφοδελτίου να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν συντομότερα και χωρίς “παράπλευρες απώλειες”, προκειμένου να είναι παραγωγική η προεκλογική περίοδος για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν “κομβικό σημείο” όχι μόνον για το μέλλον του κόμματος αλλά και του χώρου που εκπροσωπεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου