Τοπικές Ειδήσεις

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται δυναμικά ο Δήμος Ρόδου

Στην ψηφιακή εποχή περνά ο Δήμος Ρόδου, αφήνοντας στο παρελθόν τη γραφειοκρατία. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Καμπούρης, σύντομα, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παραλαμβάνει μέσω του διαδικτύου, όποιο πιστοποιητικό χρειάζεται, σε ψηφιακή μορφή.
«Θέτουμε ως βασική προτεραιότητα τη μετάβαση του Δήμου Ρόδου στη ψηφιακή εποχή. Ο Δήμος μας έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στο Δήμο, θα μπορεί να παραλαμβάνει κανείς οποιοδήποτε πιστοποιητικό ηλεκτρονικά. Αναμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών το άνοιγμα της πύλης Ερμής. Αυτή τη στιγμή, κάποια πιστοποιητικά δεν μπορεί να τα παραλαμβάνει κανείς ηλεκτρονικά. Πιστεύω όμως ότι σύντομα το θέμα αυτό θα λυθεί και ότι σύντομα θα μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται μέσω του διαδικτύου και να παραλαμβάνουν όποιο πιστοποιητικό χρειάζονται στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο», είπε ο κ. Καμπούρης και σημείωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει κάποια σεμινάρια επιμόρφωσης των προϊσταμένων. Θα πάρουν σειρά οι διευθυντές και οι αιρετοί. Η διαδικασία είναι απλή. Με την ταυτοποίηση του κάθε πολίτη στα ΚΕΠ, και τη λήψη κωδικού ηλεκτρονικής υπογραφής, θα μπορεί να αιτείται και να λαμβάνει τα πιστοποιητικά που επιθυμεί.
Τα e-KEΠ
Mέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρόκειται να λειτουργήσουν τρία e-KΕΠ στη Ρόδο. Τα δύο από αυτά έχουν τοποθετηθεί στ’ Αφάντου και στην Ιαλυσό, ενώ το τρίτο πρόκειται να μεταφερθεί στην πλατεία Κύπρου από την Εθελοντών Δωδεκανησίων όπου τοποθετήθηκε αρχικά. Από τα ΑΤΜ οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σειρά πιστοποιητικών χωρίς να περιμένουν σε ουρές και χωρίς να περιορίζονται από το ωράριο των δημοτικών υπηρεσιών. Επίσης θα μπορούν να πληρώνουν κλήσεις και άλλες οφειλές στο Δήμο με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
«Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη μεταφορά του ΑΤΜ πιστοποιητικών που τοποθετήθηκε δίπλα από την…παλιά ΔΕΥΑΡ στην Εθελοντών Δωδεκανησίων στην Πλατεία Κύπρου. Εξυπηρετεί περισσότερο το σημείο αυτό, καθώς το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα δεν εξυπηρετεί. Θα τοποθετηθεί στέγαστρο πάνω από το μηχάνημα που θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και στο οποίο θα μπορεί να πληρώνει κανείς κλήσεις κλπ. Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα έχουν τοποθετηθεί στ’ Αφάντου και στην Ιαλυσό, ενώ έχω προτείνει και θα συζητήσω με το δήμαρχο να αγοραστούν άλλα τρία e-KEΠ και να τοποθετηθούν στον Αρχάγγελο, στην Λίνδο και στoν Έμπωνα. Επίσης, εξετάζουμε τη λειτουργία φυσικού υποκαταστήματος ΚΕΠ στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και στη Λίνδο.
Πιστεύω ότι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα λειτουργούν αυτά τα τρία πρώτα μηχανήματα», είπε ο κ. Καμπούρης.
Η απογραφή του εξοπλισμού
Ο κ. Καμπούρης δήλωσε ότι ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η απογραφή του εξοπλισμού του Δήμου Ρόδου σε όλες τις δημοτικές ενότητες και στα χωριά. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, μηχανήματα και εξοπλισμός του Δήμου, βρέθηκαν ρημαγμένα και αχρηστευμένα. Αναλυτικότερα ο κ. Καμπούρης δήλωσε τα εξής: «Προχωράμε σε μία γενική απογραφή όλου του εξοπλισμού του Δήμου της Ρόδου όχι μόνο στις κεντρικές ενότητες αλλά και στις τοπικές κοινότητες. Καταγράφουμε τι εξοπλισμό διαθέτουμε ώστε να δούμε τι λειτουργεί, τι μπορεί να επισκευαστεί και ποιες ανάγκες θα προκύψουν μετά το ξεσκαρτάρισμα. Δεν σας κρύβω την απογοήτευσή μου για όσα βρήκαμε σε διάφορες ενότητες. Άνοιξα γραφεία και χώρους όπου υπήρχαν μηχανήματα που πλήρωσε ο ροδιακός λαός γεμάτα από περιττώματα ζώων…!
Συγχρόνως καταγράφουμε τα προβλήματα στις ενότητες. Ο κύκλος αυτός κλείνει άμεσα και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο, θα ανακοινώσουμε νέες καινοτόμες δράσεις εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας…».
Τέλος, ο κ. Καμπούρης δήλωσε ότι στόχος είναι να προχωρήσει ο Δήμος στην εγκατάσταση ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα ενημερώνει τους οδηγούς για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Επίσης, οι έξυπνες διαβάσεις είναι στα βασικά σχέδια της δημοτικής αρχής. Δήλωσε ακόμη ότι μέσα στο 2020 θα έχει ολοκληρωθεί και ο νέος ΟΕΥ, σημειώνοντας ότι ο τωρινός δεν αναδεικνύει τις υπάρχουσες ανάγκες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για μία απλή καταγραφή των εργαζόμενων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου