Smart Home | Το ''έξυπνο σπίτι'' πρέπει να έχει καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα κάτι που γίνεται εφικτό με το Xiaomi Air Purifier 2

Xiaomi Mi Air Purifier 2

Όταν μιλάμε για ένα "έξυπνο σπίτι" δεν αναφερόμαστε μόνο στους αυτοματισμούς και την ασφάλεια που μπορεί να μας παρέχει, αλλά και στην υγιεινή του. Είδαμε για παράδειγμα πώς με την αυτόματη σκούπα της Xiaomi μπορούμε να έχουμε πάντα ένα καθαρό σπίτι χωρίς κόπο. Τι γίνεται όμως με την ατμόσφαιρα του χώρου και με τον αέρα που αναπνέουμε; Για αυτό το σκοπό υπάρχει η σειρά καθαριστών αέρα Xiaomi Air Purifier.

Η ιδέα για την αγορά ενός αυτόματου καθαριστή αέρα, μας ήρθε όταν διαβάσαμε μία έρευνα η οποία έλεγε πως στις αναπτυγμένες χώρες, οι εσωτερικοί χώροι έχουν αρχίσει να έχουν υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τους εξωτερικούς. Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται είναι:

  • η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση που μπαίνει στο χώρο από τα ανοιχτά παράθυρα,
  • η "φυσική" ρύπανση όπως η μεταφορά σκόνης και γύρης από έξω,
  • ο καπνός από το τσιγάρο,
  • τα απορρυπαντικά και τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε,
  • τα αέρια όπως το φυσικό αέριο και το υγραέριο και
  • τα υλικά με τα οποία έχει κατασκευαστεί ή βαφτεί το κτήριο.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη βραχυχρόνια ή μακροχρόνια βλάβη στην υγεία μας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, άσθμα, πνευμονίες, ακόμη και καρκίνο! Εφόσον λοιπόν μπαίνουμε στη διαδικασία να εκσυγχρονίσουμε το χώρο μας, καλό είναι να δώσουμε και ένα ποσό για την υγεία μας, μιας και σε αυτό το χώρο κινούμαστε καθημερινά.

Διαφήμιση

Xiaomi Mi Air Purifier 2


Επιλέξαμε λοιπόν το Mi Air Purifier 2, γιατί γνωρίζουμε την ποιότητα της Xiaomi, επειδή θα το προσθέσουμε στην εφαρμογή Mi Home, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αυτοματισμούς που μπορούμε να κάνουμε μαζί του και γιατί είναι αυτή τη στιγμή η "value for money" πρόταση της εταιρίας.

Με μία φράση το Mi Air Purifier 2 αναλύει την ατμόσφαιρα και καθαρίζει ένα χώρο 37 τετραγωνικών μέτρων σε μόλις 15 λεπτά

Διαθέτει έναν αισθητήρα PM2.5, ο οποίος εντοπίζει στην ατμόσφαιρα σωματίδια που έχουν διάμετρο μικρότερη από τα 2,5 μικρομέτρα (microns) και αυτό χονδρικά είναι το 3% της διαμέτρου της ανθρώπινης τρίχας. Τα σωματίδια αυτά είναι τόσο μικρά και ελαφριά, που μπορούν και κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, μπαίνοντας στο σώμα μας μέσω της αναπνοής. Ανάλογα λοιπόν από την πηγή από την οποία προήλθαν και από την ποσότητα που έχουμε εισπνεύσει, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό μας.

Xiaomi Mi Air Purifier 2

Ο αισθητήρας αυτός μας ενημερώνει για την κατάσταση της ατμόσφαιρας με αριθμούς, οι οποίοι μεταφράζονται ως εξής:

  • 0 - 50: Καλή. Η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. 
  • 51 - 100: Μέτρια. Τα ασυνήθιστα ευαίσθητα άτομα, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα του αναπνευστικού 
  • 101 - 150: Ανθυγιεινή για ευαίσθητες ομάδες. Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπνευστικών συμπτωμάτων σε ευαίσθητα άτομα, επιδείνωση της καρδιακής ή πνευμονικής νόσου και πρόωρη θνησιμότητα σε άτομα με καρδιοπνευμονική νόσο και ηλικιωμένους. 
  • 151 - 200: Ανθυγιεινή. Αυξημένη πιθανότητα επιδείνωσης της καρδιακής ή πνευμονικής νόσου και πρόωρη θνησιμότητα σε άτομα με καρδιοπνευμονική νόσο και ηλικιωμένους. Αυξημένη πιθανότητα αναπνευστικών επιδράσεων στο γενικό πληθυσμό. 
  • 201 - 300: Πολύ ανθυγιεινή. Σημαντική επιδείνωση της καρδιακής ή πνευμονικής νόσου και της πρόωρης θνησιμότητας σε άτομα με καρδιοπνευμονική νόσο και ηλικιωμένους. Σημαντική αύξηση των αναπνευστικών επιδράσεων στο γενικό πληθυσμό. 
  • 301 - 500: Επικίνδυνη. Σοβαρή επιδείνωση της καρδιακής ή πνευμονικής νόσου και πρόωρης θνησιμότητας σε άτομα με καρδιοπνευμονική νόσο και ηλικιωμένους. Σοβαρός κίνδυνος αναπνευστικών επιδράσεων στο γενικό πληθυσμό.

Ο καθαρισμός γίνεται μέσω ενός φίλτρου HEPA, το οποίο μαζεύει τον αέρα από το πάτωμα, από όλες τις πλευρές και το διαχέει προς τα επάνω, δημιουργώντας μία κυκλική ροή. Τα φίλτρα HEPA δεν είναι τα καλύτερα που θα μπορούσαμε να έχουμε στο χώρο μας, αλλά αποτελούν τη βάση πάνω από την οποία ο διεθνής οργανισμός υγείας θεωρεί την ατμόσφαιρα ενός χώρου καθαρή. Με απλά λόγια ένα φίλτρο HEPA μπορεί να μαζέψει σκόνη, γύρη, συμπυκνωμένο καπνό (τσιγάρο), ανθρώπινες αλλά και τρίχες από κατοικίδια, τρίμματα από χαρτί και ξύλο και πολλές χημικές ουσίες.

Xiaomi Mi Air Purifier 2 filter and mechanism

Η Xiaomi τέλος μας δίνει τρεις επιλογές σε φίλτρα, από τα οποία πραγματικά δεν έχει σημασία ποιο θα επιλέξουμε, εκτός και αν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας:

  • το μπλε είναι το κλασικό HEPA φίλτρο το οποίο συλλέγει το 99,97% των σωματιδίων,
  • το πράσινο συλλέγει και τις συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης στην ατμόσφαιρα, η οποία βρίσκεται κυρίως στα καινούρια ή ανακαινισμένα σπίτια και
  • το μωβ το οποίο είναι και αντιβακτηριδιακό.

Διαφήμιση

Οι αυτοματισμοί του Xiaomi Mi Air Purifier 2


Η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε καθαριστής με φίλτρο HEPA μπορεί να κάνει τη δουλειά μας, επιλέγουμε όμως τον συγκεκριμένο, γιατί μέσω των αυτοματισμών που διαθέτει, μπορούμε να τον προσθέσουμε στο "έξυπνο σπίτι" μας.

Συνδέεται εύκολα λοιπόν στην εφαρμογή Mi Home, μέσα από την οποία μπορούμε να δούμε ζωντανά την ποιότητα του αέρα στο χώρο, καθώς και τη θερμοκρασία και την υγρασία, χωρίς καν να τον ανοίξουμε. Διαθέτει τρεις λειτουργίες, ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε:

Xiaomi Mi Air Purifier 2 button and functions

Το "Auto" είναι η αυτόματη λειτουργία, στην οποία η συσκευή επιλέγει τους ρυθμούς λειτουργίας, ανάλογα με τις ενδείξεις του αισθητήρα. Αν για παράδειγμα ο χώρος είναι συνέχεια καθαρός, θα λειτουργεί στο ελάχιστο, όταν όμως μπει κάποιος στο χώρο με ένα τσιγάρο, θα αυξήσει τις στροφές για να μειώσει τη ρύπανση.

Με το "Night" μπαίνει η αθόρυβη λειτουργία την οποία χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να κοιμηθούμε στον ίδιο χώρο με τη συσκευή. Η αθόρυβη λειτουργία κάνει στην ουσία συντήρηση του χώρου, οπότε πριν πέσουμε για ύπνο θα πρέπει να το βάλουμε σε μεγαλύτερη ένταση για λίγα λεπτά, για να καθαρίσει σωστά την ατμόσφαιρα.

Τέλος το "Manual" μας επιτρέπει να βρούμε τη ρύθμιση που ταιριάζει στο χώρο μας, επιλέγοντας την ταχύτητα καθαρισμού, αναλογικά με τα τετραγωνικά του χώρου.

Xiaomi Mi Home app

Όσον αφορά τους αυτοματισμούς η εφαρμογή μας επιτρέπει κατ' αρχάς να ρυθμίσουμε χρονοδιακόπτες για να ανοίγει και να κλείνει αυτόματα. Για παράδειγμα αν γυρίζουμε στο σπίτι κάθε μέρα κατά τις πέντε, μπορούμε να το ρυθμίσουμε να ανοίγει ένα τέταρτο νωρίτερα για να το βρίσκουμε καθαρό.

Σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορεί να συνεργαστεί και με άλλες συσκευές της Xiaomi, που ενδεχομένως να έχουμε στο χώρο. Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να του πούμε πως αν ανοίξει το παράθυρο, να ξεκινήσει αυτόματα τη λειτουργία του.

Pro tip:
Με την εφαρμογή The Weather Channel μπορούμε να δούμε την πρόγνωση για τα επίπεδα συγκέντρωσης σωματιδίων PM2.5 στην πόλη μας. Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες μέρες χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τον καθαριστή μας και ποιες όχι.

Καθαρίζει καλά ή θα πετάξω τα λεφτά μου;


Στη δική μας περίπτωση ο χώρος στον οποίο έχουμε τοποθετήσει το Mi Air Purifier 2 είναι μακριά από κεντρικούς δρόμους της πόλης, οπότε δεν έχουμε ρύπανση από αυτοκίνητα. Είναι επίσης μακριά από τη φύση, οπότε δεν έχουμε και συγκέντρωση γύρης. Στο χώρο αυτό δεν καπνίζει κανείς και είναι γενικά ένας καθαρός χώρος. Κατ' επέκταση δεν είδαμε ποτέ την ένδειξη του αισθητήρα PM2.5 να ξεπερνάει το 50.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι μειώθηκε αρκετά η σκόνη στο χώρο, ενώ εξαφανίστηκαν και οι μυρωδιές από κλεισούρα ή από τη χρήση του 3D εκτυπωτή. Κάναμε φυσικά κάποια πειράματα φυσώντας καπνό από τσιγάρο επάνω του για να δούμε αν λειτουργεί σωστά, αλλά αυτός που μας έλυσε τις απορίες είναι ο Unbox Specialist με το ακόλουθο εξαιρετικό βίντεο:


Πού και πόσο θα το αγοράσω;


Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για το Xiaomi Mi Air Purifier 2, το κόστος του είναι περίπου 170 ευρώ στα ελληνικά καταστήματα, με τα φίλτρα να κυμαίνονται περίπου στα 40 ευρώ. Σε κινέζικα καταστήματα όπως το Banggood βρήκαμε στην ίδια περίπου τιμή και την επόμενη έκδοσή του, το Mi Air Purifier 2S, το οποίο διαθέτει και οθόνη για να βλέπουμε τις μετρήσεις χωρίς να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter