Μπαράζ επιθέσεων στην Ουτρέχτη: Τρεις νεκροί, εννιά τραυματίες – Αναζητείται 37χρονος Τούρκος (Photos-Video)

Μπαράζ επιθέσεων στην Ουτρέχτη: Τρεις νεκροί, εννιά τραυματίες – Αναζητείται 37χρονος Τούρκος (Photos-Video)

Στους τρεις ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και στους εννέα των τραυματιών από τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπάρχουν κι άλλες αναφορές για πυροβολισμούς σε διάφορα σημεία της πόλης.

“Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση” είπε ο δήμαρχος της Ουτρέχτης Γιαν φαν Ζάνεν, σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός άνδρα με καταγωγή από την Τουρκία, τον οποίο αναζητά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το αιματηρό περιστατικό, το οποίο οι αρχές θεωρούν «τρομοκρατική ενέργεια».

«Η αστυνομία αναζητά τον Γκοκμέν Τανίς, 37 ετών (που γεννήθηκε στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί» αναφέρει η αστυνομία της Ουτρέχτης στο Twitter, καλώντας τους πολίτες να μην «τον πλησιάζουν».

Το tweet συνόδευε μια φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας, όπου διακρίνεται ένας άνδρας με μπλε μπουφάν εντός του τραμ.

Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο στην επαρχία της Ουτρέχτης. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολεία έκλεισαν και άνδρες της αστυνομίας ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλες υποδομές, όπως επίσης στα τεμένη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για το περιστατικό, που έλαβε χώρα τρεις ημέρες μετά το μακελειό με τους 50 νεκρούς σε δύο τεμένη στην πόλη του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

«Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε σημεία της Ουτρέχτης», δήλωσε ο διευθυντής της NCTV Πίτερ Γιάαπ Όλμπερσμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη διευκρινίζοντας πως «βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική επιχείρηση της αστυνομίας για να βρεθεί ο δράστης».

«Πολλά είναι ακόμη ασαφή στο στάδιο αυτό και οι τοπικές αρχές εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν όλα τα γεγονότα», δήλωσε ο Όλμπερσμπεργκ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει γνωστό τον αριθμό των τραυματιών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα θύματα.

Η παραστρατιωτική αστυνομία της Ολλανδίας ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και σε άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας.

Ο δράστης της επίθεσης, με τουλάχιστον έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες σε βαγόνι τραμ στο κέντρο της Ουτρέχτης, έχει διαφύγει, ανακοίνωσε η ολλανδική αστυνομία, η οποία κάλεσε τα σχολεία της πόλης να κλείσουν τις πόρτες τους.

Επίσης αύξησε στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε όλη την επαρχία της Ουτρέχτης.

«Έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης»

Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Ο δράστης διαφεύγει ακόμη», αναφέρει στο Twitter καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της αστυνομίας

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στη επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους. Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας .

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι του ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

Δηλώσεις Μαρκ Ρούτε

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με το επεισόδιο. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη.

«Πυροβολισμοί ρίχθηκαν μέσα σ’ ένα τραμ και άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ελικόπτερα βρίσκονται επιτόπου και δεν έχουν γίνει συλλήψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιούστ Λανσάγκε.

Μαρτυρίες

Μια μάρτυρας είπε ότι είδε μια γυναίκα να βγαίνει τρέχοντας από το τραμ και να καταρρέει μπροστά της. Τα χέρια και τα ρούχα της ήταν καλυμμένα με αίμα. “Την πήγα στο αυτοκίνητό μου και την βοήθησα. Όταν έφτασε η αστυνομία, εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της”, αφηγήθηκε.

“Είναι τρομαχτικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο τόσο κοντά στο σπίτι σου”, είπε ο Ομάρ Ράχου, οι γονείς του οποίου ζουν σε ένα σπίτι, στον δρόμο που απέκλεισε η αστυνομία. “Τέτοιου είδους πράγματα συνήθως συμβαίνουν κάπου μακριά αλλά αυτό τα έφερε πολύ κοντά, είναι φρικτό”, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.

Η ολλανδική τηλεόραση έδειξε εικόνες από την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας σε ένα σπίτι της Ουτρέχτης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της επίθεσης. Δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως από επίσημη πηγή ότι ο ένοπλος ενδέχεται να κρύβεται εκεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο ένα αυτοκίνητο μάρκας Renault Clio το οποίο φαίνεται ότι κλάπηκε από τον ιδιοκτήτη του τη στιγμή της επίθεσης.

Η Ουτρέχτη, η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ολλανδίας, με πληθυσμό περίπου 340.000, είναι γνωστή για τα γραφικά κανάλια της και τους πολλούς φοιτητές που ζουν εκεί. Οι δολοφονίες με πυροβόλα όπλα είναι κάτι το σπάνιο στην πόλη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Αν και έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πολλές απειλές, στην Ολλανδία δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα τρομοκρατικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας. Τον περασμένο Αύγουστο ένας 19χρονος Αφγανός, κάτοικος Γερμανίας, μαχαίρωσε και τραυμάτισε δύο Αμερικανούς τουρίστες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές συνέλαβαν επτά πρόσωπα, στο Άρνεμ και το Βέερτ και ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μια “μεγάλη επίθεση” στη χώρα.

Τι λέει το Anadolu

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σήμερα στην Ουτρέχτη πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας “οικογενειακών λόγων”, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο συγγενείς.






Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter