Απαρτχάιντ κατά των προσφυγόπουλων σε σχολείο της Σάμου καταγγέλλει εκπαιδευτικός – Της έκαναν αγωγή οι γονείς (Video)

Απαρτχάιντ κατά των προσφυγόπουλων σε σχολείο της Σάμου καταγγέλλει εκπαιδευτικός – Της έκαναν αγωγή οι γονείς (Video)

Σοβαρότατες καταγγελίες για κλίμα απαρτχάιντ σε σχολείο στο Βαθύ της Σάμου από καθηγήτρια, στην οποία μάλιστα έκαναν αγωγή οι γονείς διότι… διαμαρτυρήθηκε.

Πρόκειται για την εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης Σοφία Κατζάνη, η οποία κατήγγειλε στην ΕΡΤ ότι στο σχολείο λειτουργεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ, που απαγορεύει την επαφή των παιδιών με τα προσφυγόπουλα.

Η εκπαιδευτικός έκανε λόγο για ξεχωριστό προαύλιο, ξεχωριστές τουαλέτες, ξεχωριστά θρανία, κλειδωμένη πόρτα ακόμα και για το δάσκαλο της ΔΥΕΠ που δεν μπορούσε καν να πάει στην τουαλέτα των δασκάλων. Υπήρχαν δύο ξεχωριστά σχολεία μέσα σε ένα σχολείο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για κάθε χώρα που θέλει να θεωρείται στοιχειωδώς πολιτισμένη.

Η αγωγή εναντίον της

Η εκπαιδευτικός κατήγγειλε επίσης ότι προς το τέλος του Φεβρουαρίου φώναξαν την ίδια και την δασκάλα της τάξης στο γραφείο του διευθυντή, όπου ομάδα γονέων τους επιτέθηκε λεκτικά, διότι ανησυχούσαν πώς θα αρρωστήσουν τα παιδιά τους επειδή θα ξεκινούσε η ΔΥΕΠ.

Δηλαδή επειδή η ΔΥΕΠ, η τάξη με προσφυγόπουλα, θα λειτουργούσε στο σχολείο το απόγευμα, μεταξύ δύο και έξι, και μετά την κανονική του λειτουργία, και τα παιδιά ανησυχούσαν ότι θα αρρωστήσουν επειδή θα ακουμπούσαν τα ίδια θρανία με τα προσφυγόπουλα…

Στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών, πάντοτε σύμφωνα με τις καταγγελίες της κ. Κατζάνη, να καθησυχάσουν τους φόβους των παιδιών και να τους ενημερώσουν για τα ίσα δικαιώματα όλων των παιδιών και τους νόμους, ο σύλλογος γονέων απάντησε, δύο ημέρες πριν τη λήξη της χρονιάς, με αγωγή, στην οποία την κατηγορούσαν ότι τους χαρακτηρίζει ρατσιστές.

Η αγωγή είναι ύψους 50.000 ευρώ και η εκπαιδευτικός αρνείται κατηγορηματικά ότι κατηγόρησε τους γονείς για ρατσισμό.

Όπως είπε, μάλιστα, είναι πρωτοφανές να διώκεται εκπαιδευτικός επειδή διδάσκει ανθρωπιά και δικαιώματα σύμφωνα με τους νόμους και τις διεθνείς συνθήκες.

Η κ. Κατζάνη ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση την εκπαιδευτική κοινότητα και τις συλλογικότητες που βρίσκονται στο πλευρό της και σημείωσε ότι υπάρχει και εκτός από τους γονείς που δε θέλουν τα προσφυγόπουλα, υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν την κανονική τους ένταξη.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σάμο είχε γίνει αποχή τριών εβδομάδων από τα μαθήματα προκειμένου να μη λειτουργήσει η τάξη για τα προσφυγόπουλα, η οποία τελικά διακόπηκε μετά από εισαγγελική παρέμβαση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter