Αρχαίο Δράμα και Πολιτική – Οπτικές και προσεγγίσεις

Αρχαίο Δράμα και Πολιτική – Οπτικές και προσεγγίσεις

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συγκεντρώνει στη Θεσσαλονίκη καλλιτέχνες με κοινές αλλά και διακριτές πολιτισμικές καταβολές ερευνώντας τον κόσμο του αρχαίου δράματος, των μύθων και της ιστορίας του.

Με στόχο να συνδέσει την κληρονομιά του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και να δώσει κίνητρα σε νέους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με κείμενα της αρχαιότητας, το ΚΘΒΕ διοργανώνει για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη τη Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Αρχαίο δράμα και πολιτική».

Η δυναμική του αρχαίου δράματος στο σήμερα

Τον Σεπτέμβριο του 2017 στην πρώτη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη αναζητήθηκαν τα όρια και οι δυνατότητες του αρχαίου δράματος, στη δεύτερη συνάντηση το 2018 επιχειρήθηκε η προσέγγιση της έννοιας του κωμικού στοιχείου, ενώ στη φετινή θα αναζητηθούν σύγχρονες αναγνώσεις των έργων, οπτικές και προσεγγίσεις μέσα σε ένα πλαίσιο που να αναδεικνύει την πολιτική τους δυναμική στο σήμερα.

«Με αφορμή το αρχαίο δράμα συναντιούνται σπουδαστές από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Θεατρικά εργαστήρια και παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων μένουν στη μνήμη. Ο Σίμος Κακάλας, ο Αρης Μπινιάρης, η Αλεξάνδρα Καζάζου, η Μάρθα Φωκά, ο Μιχάλης Σιώνας, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη κι ο Εmiliano Bronzino μας έκαναν κοινωνούς τις δύο προηγούμενες χρονιές της ερευνητικής δουλειάς τους. Αλλά και οι παραστάσεις ομάδων και σπουδαστών ενίσχυσαν αυτή την εξαιρετική ζύμωση. Θα σταθώ στην παράσταση της ιταλικής ομάδας Anagoor “Ο Σωκράτης επέζησε”. Συνάντηση νέων δημιουργών και νέων ανθρώπων που τους αφορά ο πολιτισμός. Τι πιο πολύτιμο!» σχολιάζει στο Documento η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια ΚΘΒΕ Μαρία Τσιμά.

Η 3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 19 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει εργαστήρια υποκριτικής και σκηνογραφίας, συζητήσεις, διαλέξεις και παρουσιάσεις από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν παραστάσεις – ανοιχτές στο κοινό της πόλης – από θέατρα χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: προβολές εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεων αρχαίου δράματος (αρχειακό υλικό ΚΘΒΕ) στις 10, 11, 14, 16 και 17/9 (16.00, Φουαγέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)˙ τη συμμετοχική δράση – performance με τίτλο «Ενα φαντασιακό συμπόσιο» στην οποία συμμετέχουν ηθοποιοί και θεατές, ιδέα – σκηνοθεσία Δανάη Θεοδωρίδου στις 11/9 (21.00), 12/9 (19.00), 13/9 (18.30 & 21.30) στο Φουαγέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών˙ την παράσταση «Αντιγόνη – 2.000 χρόνια αργότερα», Θέατρο Ulysses από την Κροατία, σκηνοθεσία Λένκα Ουντόβιτσκι στις 12/9 (21.15, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)˙ τη συζήτηση με θέμα «Αρχαίο δράμα: Σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις» με ομιλητές τους σκηνοθέτες Ιώ Βουλγαράκη (Ελλάδα), Boris Krastev (Βουλγαρία), Andrei Măjeri (Ρουμανία) και συντονιστή τον Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτης, δραματουργός, καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής (-1) του Εθνικού Θεάτρου) στις 14/9 (19.00, Βασιλικό Θέατρο)˙ τη «Συνάντηση με τον Αρπαντ Σίλινγκ», συζήτηση του σπουδαίου σκηνοθέτη του ουγγρικού θεάτρου με τον Πρόδρομο Τσινικόρη στις 15/9 (20.00, Βασιλικό Θέατρο)˙ την παράσταση «Φιλοκτήτης: Η πληγή – Η μετα-αλήθεια της Λήμν(έσβ)ου», Θεατρικό Εργαστήρι Sfumato από τη Βουλγαρία, σκηνοθεσία Μπόρις Κράστεφ, στις 15/9 (21.15, Φουαγέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)˙ τις διαλέξεις – συζητήσεις «Μια φαντασιακή διάλεξη – Παραστατικές τέχνες και εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής συνύπαρξης» με εισηγήτρια τη Δανάη Θεοδωρίδου στις 16/9 (19.00) και «Η “Ορέστεια” του Αισχύλου στη Γερμανική Σκηνή – Πολιτικό θέατρο και αισθητική της avantgarde: Peter Stein 1980, Michael Thalheimer 2005, Christopher Rüping 2019» με εισηγήτρια τη δρα Johanna Canaris στις 17/9 (19.00, Βασιλικό Θέατρο).

Θα πραγματοποιηθούν επίσης το εργαστήριο σκηνογραφίας «Αρχαίο δράμα: Πόσο μας αφορά;» από τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Κένι ΜακΛέλαν καθώς και τα εργαστήρια υποκριτικής «Θέατρο και πολιτική» από τον Αρπαντ Σίλινγκ, «Το σώμα σε άρση» με την Ιώ Βουλγαράκη και «Οιδίποδος γένος» με την πολυεθνική ομάδα συμμετεχόντων της 2ης Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

INFΟ

Η διοργάνωση αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που ίδρυσε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 9-19 Σεπτεμβρίου






Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter