Βόρεια Μακεδονία – Προεδρικές εκλογές: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού

Βόρεια Μακεδονία – Προεδρικές εκλογές: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με διαφορά τεσσάρων με πέντε ποσοστιαίων μονάδων, έναντι της υποψήφιας της αντιπολίτευσης, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών των Σκοπίων.

Ο τρίτος υποψήφιος των εκλογών αυτών, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις αρκετά των αντιπάλων του.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που εκτιμάται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαϊου, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, είναι στις εκλογές αυτές ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.

Η δεύτερη θητεία του απερχόμενου Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

Η θητεία του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας διαρκεί πέντε χρόνια. Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter