Δείχνουν την πόρτα στη Μέι – Συγκεντρώθηκαν υπογραφές για την πρόταση μομφής

Δείχνουν την πόρτα στη Μέι – Συγκεντρώθηκαν υπογραφές για την πρόταση μομφής

Καζάνι που βράζει η Βρετανία καθώς οι εξελίξεις δεν σταματούν στιγμή. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση της Μέι με την Ε.Ε. για το Brexit δεν ικανοποίησε κανέναν στη Βρετανία.

Αφού κατακρίνεται ακόμα και από τους υπέρμαχους του Brexit οι οποίοι θέλουν μία πιο σκληρή συμφωνία. Έτσι λοιπόν, βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Μέι.

Διαβάστε επίσης: Τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit

Οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα BrexitCentral που επικαλείται αξιόπιστη πηγή.

Οι Τόρις ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει αν η Βρετανία μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφασίσει εάν θα εξετάσει προσφυγή της βρετανικής κυβέρνησης η οποία επιδιώκει να εμποδίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ανώτατη δικαστική αρχή της ΕΕ, να εξετάσει το ζήτημα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit, ανακαλώντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης που εκκινεί την διαδικασία εξόδου μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Εφετείο της Σκωτίας (Court of Session) έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσει την υπόθεση στις 27 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου άδεια για να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου του Εδιμβούργου.

Οι αποφάσεις του Court of Session μπορούν να εφεσιβληθούν μόνο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

«Το Δικαστήριο έχει συναίσθηση του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Απειλούν με ρήξη οι Βορειοϊρλανδοί αν δεν υπάρξει παραίτηση Μέι 

Η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη, διεμύνυσε το βορειοϊρλανδικό κόμμα, κατά πληροφορίες που δημοσιεύει η Telegraph.

Κατά το δημοσίευμα της δεξιάς βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Η Τέλεγκραφ επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

Στην αντεπίθεση η Μέι 

Έπειτα από μία πρώτη ταραγμένη ημέρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι περνά στην αντεπίθεση υπερασπιζόμενη με νύχια και με δόντια το σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, αλλά και το πόστο της, που απειλείται έπειτα από την ανταρσία που εκδηλώθηκε στις τάξεις των Τόρις και τις ηχηρές αποχωρήσεις από την κυβέρνησή της που ίσως να έχουν συνέχεια.

Σήμερα, στο πλαίσιο μίας επίθεσης γοητείας υπεραμύνθηκε του σχεδίου συμφωνίας από το μικρόφωνο του ραδιοφωνικού δικτύου LBC, όπου απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός όταν ακροατής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας «ευπρεπούς παραίτησης».

Η Μέι αρνήθηκε ότι είναι ένας σύγχρονος Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο βρετανός ηγέτης που λοιδορήθηκε για την διαβεβαίωσή του ότι έχει κατευνάσει το Βερολίνο και διασφαλίσει ειρήνη με την Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγορείται για «παράδοση» στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω μίας συμφωνίας που θα καταστήσει την χώρα δέσμια των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Οχι δεν είμαι ένας σύγχρονος Τσάμπερλεν και ο λόγος είναι ο εξής: δεν θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για πάντα σε κάτι που δεν θέλουμε», είπε στο LBC.

Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν εξεδιώχθη το 1940 μετά το ξέσπασμα του πολέμου και αντικαταστάθηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

«Δεν έχω ορίσει ακόμη νέο υπουργό για το Brexit, αλλά φυσικά θα το κάνω τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε αν έχει προσφέρει την θέση στον Μάικλ Γκόουβ, τον επιφανέστερο υποστηρικτή του Brexit στην κυβέρνησή της.

Νωρίτερα, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ήθελαν τον Μάικλ Γκόουβ, υπουργό Περιβάλλοντος και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, να ετοιμάζεται να αποχωρήσει με την σειρά του από την κυβέρνηση. Ερωτηθείς πριν από λίγη ώρα δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Ωστόσο, δεν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέι να διαδεχθεί τον παραιτηθέντα υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Η αποχώρηση του Μάικλ Γκόουβ θα συνιστούσε σκληρό πλήγμα για την βρετανίδα πρωθυπουργό, η κυβέρνηση της οποίας συγκλονίσθηκε χθες από τις διαδοχικές αποχωρήσεις υπουργών, ακραιφνών υποστηρικτών του Brexit, που διαφώνησαν με το σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω με όλο μου το είναι ότι ο δρόμος που ακολούθησα είναι ο καλύτερος για την χώρα μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες, στο τέλος μίας ημέρας όπου άφησε να πλανάται η σκιά της οπισθοδρόμησης του Brexit εάν δεν εξασφαλισθεί η υποστήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter