Διαφθορά Vs Δημόσιο συμφέρον σημειώσατε ένα…

Διαφθορά Vs Δημόσιο συμφέρον σημειώσατε ένα…

Το πρόβλημα με τους μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος δεν είναι νομικό, είναι κάτι σημαντικότερο, είναι βαθύτατα πολιτικό.

Αν για παράδειγμα ο τίτλος αυτού του κειμένου ήταν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι η ομάδα «Διαφθορά» θα είχε βάλει έξι γκολάκια στη «Δημόσιο Συμφέρον» και το ματσάκι θα είχε τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες. Έτσι δεν γίνεται άλλωστε στην ημεδαπή δεκαετίες τώρα; Πάμε όμως να δούμε μερικές χρήσιμες λεπτομέρειες:

Με βάση τον νόμο μόνο ο Εισαγγελέας μπορεί να άρει το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα. Η προανακριτική στη Βουλή έχει όλα τα δικαιώματα και όλες τις υποχρεώσεις της Εισαγγελίας. Επί της ουσίας ενέχει χρέη Εισαγγελέα. Τώρα αν ενέχει και χρέη εισαγγελέα διαφθοράς είναι ζήτημα νομικής ερμηνείας.

Που είναι το πρόβλημα λοιπόν; Είναι πρωτίστως πολιτικο-ηθικό. Τι μήνυμα στέλνει η οργανωμένη πολιτεία στο μείζον θέμα της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής των οικονομικών ελίτ και των πολυεθνικών με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Ποιες είναι εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας που βάζει ώστε να προτρέψει να ανοίξουν στόματα. Στις ΗΠΑ θεσπίζουν υψηλότατες αμοιβές και διασφαλίζουν πρώτα και πάνω απ’ όλα την ανωνυμία. Πρώτιστο μέλημά τους δεν είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι αλλά να εισπράξει τεράστια χρήματα ποσά ως αποζημίωση το Δημόσιο και μέσω αυτών να φρενάρει και όποια για παράδειγμα πολυεθνική θέλει να χρησιμοποιήσει παρόμοιες πρακτικές.

Τι κάνουμε εμείς εδώ; Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στέλνουν ένα μήνυμα σε όποιον τολμήσει να εμπλέξει σε σκάνδαλο διαφθοράς κάποιο πολιτικό τους στέλεχος. Ένα μήνυμα ότι θα του βγάλουν την κουκούλα και όλοι φανταζόμαστε τα περαιτέρω. Άλλωστε δεν κρύφτηκαν οι άνθρωποι. Τα είπαν και δημόσια, τόσο ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης, όσο και ο συμπαίκτης του στο τένις κλαμπ της Εκάλης Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν μπορεί ουδείς να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ποια θα είναι η συνέχεια.

Και αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια μιας μακράς δικαστικής διαδικασίας, με απαράδεκτες καθυστερήσεις, κατηγορίες, μηνύσεις και μπούλινγκ μεταξύ ανώτατων δικαστών, επιτροπές στη Βουλή για υποτιθέμενο «σκάνδαλο» την ώρα που η Δικαιοσύνη έχει καλέσει ένα πολιτικό πρόσωπο για τα περαιτέρω και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για δύο ακόμη εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Θα έγραφα «πότε αλήθεια;» αν δεν γνώριζα το απίστευτο μπόουλινγκ που υφίσταται η Εισαγγελέας Διαφθοράς προκειμένου να κλείσει τον φάκελο.

Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην ημεδαπή. Σκεφτείτε να μην υπήρχε και η δημοσιογραφική έρευνα που έβγαλε στην επιφάνεια την όζουσα υπόθεση! Για τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων που τόλμησαν θα γράψω εν ευθέτω χρόνω. Είναι ξεχωριστό κεφάλαιο.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter