Δίδυμοι Πύργοι: 11 θεωρίες συνωμοσίας για την ημέρα που άλλαξε η Ιστορία

Δίδυμοι Πύργοι: 11 θεωρίες συνωμοσίας για την ημέρα που άλλαξε η Ιστορία

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 21ου αιώνα είναι και η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Κι όπως όλα τα σημαντικά γεγονότα, έτσι και τα αεροπλάνα που έπεσαν πάνω στους δύο ουρανοξύστες που δέσποζαν στη Νέα Υόρκη, πυροδότησαν δεκάδες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας.

Από τον «περίεργο» τρόπο που έπεσαν τα κτίρια μέχρι αν όντως οι αεροπειρατές που σκόρπισαν τον θάνατο σκοτώθηκαν ή όχι, πολλά είναι τα σενάρια γύρω από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυτές είναι οι 11 πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου:

1. Οι Δίδυμοι Πύργοι δεν κατέρρευσαν από τα αεροπλάνα αλλά από βόμβες

Σύμφωνα με μία πολύ διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας, η κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου μοιάζει με σχεδιασμένη κατεδάφιση. Πολλοί εικάζουν ότι οι πύργοι στην πραγματικότητα κατεδαφίστηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στα θεμέλια. Αυτόπτες μάρτυρες φέρονται να άκουσαν εκρήξεις κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν. Εξάλλου πολλοί αρχιτέκτονες και επιστήμονες σημειώνουν ότι τα αεροπορικά καύσιμα δεν μπορούν να παραγάγουν αρκετή θερμότητα ώστε να λιώσει ο ατσάλινος σκελετός των δύο κτιρίων.

2. Τα ερωτήματα που άφησε η επίθεση στο Πεντάγωνο

Η επίθεση στο Πεντάγωνο αποτελεί ίσως το πιο αινιγματικό συμβάν εκείνης της ημέρας. Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι οι τρύπες στο Πεντάγωνο ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που θα προκαλούσε ένα αμερικανικό εμπορικό αεροσκάφος. Αναρωτιούνται δε γιατί το αεροσκάφος δεν κατερρίφθη πριν την πτώση καθώς και πώς έτυχε το αεροπλάνο να πέσει σε ένα τμήμα του κτηρίου που ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης.

3. Υπήρχαν Εβραίοι στους Πύργους;

Καμία θεωρία συνωμοσίας δεν μπορεί να μοιάζει αληθοφανής αν δεν περιλαμβάνει τον «εβραϊκό δάκτυλο». Οι συνωμοσιολόγοι λοιπόν, που πίσω απ’ όλα βλέπουν τους Εβραίους, θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου που ασπάζονται την εβραϊκή θρησκεία δεν βρίσκονταν στα κτίρια την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης.

4. Σκηνοθετημένη η εμπλοκή του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Οι σκεπτικιστές εικάζουν ότι ο Μπιν Λάντεν στοχοποιήθηκε εντέχνως από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, λόγω της ανάμειξης του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου σε ενεργειακές εταιρείες που έκαναν μπίζνες στη μέση Ανατολή.

5. Γνώριζαν για τις επιθέσεις οι χρηματιστές;

Λίγο πριν τις επιθέσεις παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στα χρηματιστήρια και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ένα τεράστιο ποσό put options τοποθετήθηκε στις μετοχές της United Airlines και της American Airlines, των εταιρειών δηλαδή των οποίων τα αεροπλάνα έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους. Πολλοί εικάζουν ότι οι χρηματιστές γνώριζαν για την επερχόμενη επίθεση και επωφελήθηκαν από την τραγωδία. Οι υπεύθυνες αρχές των ΗΠΑ διενήργησαν σχετική έρευνα, στην οποία τουλάχιστον μία χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall Street φέρεται να είχε σχέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

6. Τι έγινε στην πτήση 93;

Το τέταρτο αεροπλάνο που κατέλαβαν αεροπειρατές, η πτήση 93, προσέκρουσε στο Σανκσβίλ της Πενσυλβάνια. Πιστεύεται ότι οι επιβάτες του αεροσκάφους ανέκτησαν τον έλεγχό του και το έριξαν σε ένα χωράφι.

Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας πιστεύουν όμως ότι η πτήση προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ ένα ψεύτικο αεροσκάφος κατερρίφθη από τον ουρανό. Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι επιβάτες δολοφονήθηκαν ή απήχθησαν και δεν βρέθηκαν ποτέ.

7. Γιατί δεν απογειώθηκαν μαχητικά;

Στην περίπτωση που αεροπειρατές καταλάβουν ένα εμπορικό αεροσκάφος, η Αρχή Αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) προβλέπεται να διατάξει την κατάρριψη του αεροπλάνου από μαχητικά αεροσκάφη. Στις 11/9 οι στρατηγοί της NORAD ανέφεραν ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για την αεροπειρατεία ώστε να προχωρήσουν στη σχετική διαδικασία. Μερικοί σκεπτικιστές θεωρούν ότι η ίδια η NORAD σκόπιμα δεν προχώρησε στην απαιτούμενη διαδικασία.

8. Πως επικοινώνησαν οι επιβάτες με τους δικούς τους;

Πριν την πρόσκρουση στους Δίδυμους Πύργους, οι επιβάτες στα αεροπλάνα φέρονται να τηλεφώνησαν στους οικείους τους. Ωστόσο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο τα τηλέφωνα να είχαν σήμα στο ύψος στο οποίο πετούν τα εμπορικά αεροσκάφη.

9. Τι απέγιναν τα μαύρα κουτιά των αεροσκαφών;

Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι και τα 4 μαύρα κουτιά των αεροσκαφών εντοπίστηκαν, όμως το περιεχόμενό τους κρατήθηκε μυστικό.

10. Οι αεροπειρατές επέζησαν

Μετά την επίθεση βρέθηκαν διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία. Όμως πώς δεν καταστράφηκαν από μια πυρκαγιά, που γκρέμισε δυο πύργους από ατσάλι;

11. Ποιο ισχυρό το αλουμίνιο από το ατσάλι;

Τα εμπορικά αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ αλουμίνιο. Οι συνωμοσιολόγοι αναρωτιούνται αν ένα τόσο ελαφρύ υλικό θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια ζημιά στους πύργους, που ήταν κατασκευασμένοι από ατσάλι. Η ζημιά προκλήθηκε από εκρηκτικούς μηχανισμούς, υποστηρίζουν.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως, όπως σε κάθε θεωρία συνωμοσίας, έτσι και σε όλες τις παραπάνω, υπάρχει η σημαντική προϋπόθεση πως ενεπλάκησαν πάρα πολλά άτομα που κράτησαν το στόμα τους κλειστό για να ισχύσει έστω μία από αυτές.

Εξάλλου, κάθε αμφισβήτηση μιας θεωρίας που πάει ένα βήμα πέρα από τα (υπαρκτά) αντικρουόμενα συμφέροντα και «βλέπει» πανίσχυρες μυστικές ομάδες και λέσχες κατατάσσει τους αμφισβητίες στους… έμμισθους υποστηρικτές της συνωμοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι θεωρίες για το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το πρωινό που άλλαξε την όψη του πλανήτη δεν αναμένεται να καταλαγιάσουν…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter