Η ταινία της εβδομάδας: Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος (An Elephant Sitting Still) (*****) (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος (An Elephant Sitting Still) (*****) (Trailer)

Σε μια μικρή βιομηχανική πόλη της βόρειας Κίνα, οι ζωές κάποιων απελπισμένων ανθρώπων διαπλέκονται στη διάρκεια μίας μέρας, από το ξημέρωμα μέχρι το σούρουπο. H κάμερα τους παρακολουθεί να δραπετεύουν από οικογένειες, αρχές, γκάνγκστερ, σχολείο και να έχουν ως τελικό προορισμό τους τη Μανζούλι όπου βρίσκεται ένας ελέφαντας που παραμένει ακίνητος χωρίς να δίνει καμιά απολύτως σημασία σε ότι συμβαίνει γύρω του.   

Δραματική κινεζικής παραγωγής 2018 (234’’)

Ένα συνταρακτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο που μετατράπηκε απρόσμενα σε κύκνειο άσμα, όταν ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Χου Μπο, μετά την ολοκλήρωση της ταινίας αυτοκτόνησε στα 29 του μόλις χρόνια. 

Αν και είναι δύσκολο να διαχωρίσει κάποιος την παρακολούθηση της ταινίας από την τραγική κατάληξη του δημιουργού της, η σχεδόν 4ωρη διάρκεια της βοηθά προς την αποκωδικοποίηση μιας τόσο ώριμης και μεστής δημιουργίας που πίσω από την ολοφάνερη μελαγχολία της (όλη η ταινία είναι αποτυπωμένη πάνω στη γκριζάδα μιας μουντής πόλης που βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής) και τον ακραίο πεσιμισμό της, κρύβει την καρδιά μιας μεγαλειώδους ταινίας καθώς και τη στόφα ενός σπουδαίου δημιουργού. 

Στην τετράωρη διαδρομή των κεντρικών χαρακτήρων, παρακολουθούμε τα βασικά επεισόδια μιας περιπέτειας που θα αλλάξει τη ζωή τους και έχει ως προορισμό τη Μανζούλι (μια πόλη στα Κινεζορωσικά σύνορα), όπου όλοι θέλουν να φτάσουν για να δουν από κοντά το μεγάλο θέαμα. 

Εκεί, στο μεγάλο τσίρκο, βρίσκεται ένας ελέφαντας που στέκεται διαρκώς ακίνητος, αδιάφορος για την κτηνωδία που κυριαρχεί στον κόσμο. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη παραβολή που μιλά για τον παραλογισμό ενός κόσμου παραδομένου στη βία και την αδιαφορία. 

Ο Χου Μπο δεν κρύβει την απαισιοδοξία του και η αέναη κάμερα του μπαινοβγαίνει σε κλειστά δωμάτια και ανοιχτούς χώρους αναζητώντας μόνο ένα πράγμα: την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. 

Το εύρημα του κλεμμένου κινητού (που ενεργοποιεί το σχολικό μπούλινγκ από όπου ο ήρωας θα «αποδράσει» με οδυνηρές πάντως συνέπειες) είναι η αφορμή για να ξεκινήσει η υπαρξιακή περιπέτεια των ηρώων. 

Σε μια μεταβιομηχανική παρακμασμένη πόλη που κυριαρχείται από την αδικία και την οργή, το όραμα του ακίνητου ελέφαντα (ένα σύμβολο με πολλές ερμηνείες) κινεί τη ζωή.

 Για το φιλμ αυτό, ένα έργο ύψιστης σημασίας που αποτελεί εκτός μια σαγηνευτική μαρτυρία στα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης και μια ατόφια εμπειρία ζωής, ο Μπέλα Ταρ είπε ότι «πρόκειται για ένα έργο ζωής που θα μας συντροφεύει για πάντα». 

Σκηνοθεσία: Χου Μπο Πρωταγωνιστούν: Ζανγκ Γου, Πενγκ Γουτσάνγκ, Γουάνγκ Γιουγουέν, Λι Κονγκζ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter