Ιερώνυμος: Η συγκατάθεση των κληρικών προϋπόθεση για τη συμφωνία με την Πολιτεία

Ιερώνυμος: Η συγκατάθεση των κληρικών προϋπόθεση για τη συμφωνία με την Πολιτεία

Τη συναίνεση και τη συγκατάθεση των κληρικών, έθεσε ως βασική προϋπόθεση αναφορικά με την πορεία των συζητήσεων της Ειδικής Επιτροπής Διαλόγου με την Πολιτεία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε», τόνισε χαρακτηριστικά, και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το τριήμερο 19-21 Μαρτίου, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας.

Το τριήμερο 19 έως 21 Μαρτίου θα συνεδριάσει η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να μελετήσει και να συζητήσει για τον διάλογο με την Πολιτεία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εξάλλου, σήμερα γνωστοποιήθηκε επισήμως ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση του μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου.

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα, αποφασίστηκε και ανατέθηκε το θέμα στις Συνοδικές Επιτροπές: α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Αναλυτικότερα, το δελτίο Τύπου αναφέρει: «Συνήλθε, από την Τρίτη 5 έως και την Πέμπτη 7 Μαρτίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Μάρτιο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

Έκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 59 ετών διακονία του ως κληρικού.

Απένειμε το παράσημον του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήτοι τον Χρυσούν Σταυρόν μετ’ αστέρος, στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο, για τις πολλές και πολύτιμες υπηρεσίες αυτού κατά την υπερπεντηκονταετή διακονία του στον Αμπελώνα της καθ’ Ελλάδα Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ενημερώθηκε δι’ εγγράφου της Ειδικής Επιτροπής δια την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, για την έως τώρα πορεία των συζητήσεων, στη βάση των επισημάνσεων της Επιτροπής επί του προτεινομένου πλαισίου συμφωνίας που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην προσεχή έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Ανέθεσε το θέμα της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Συνοδικές Επιτροπές: α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Ενέκρινε το υποβληθέν από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου σχέδιο Εγκυκλίου Σημειώματος επί του εορτασμού της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων κατά την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 25ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 31ης Μαρτίου 2019.

Ενέκρινε τον Απολογισμό εσόδων – εξόδων οικονομικής διαχειρίσεως 2018 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Τρίτη 19 έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου ε.έ.

Τέλος, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter