Κατηγορούν το ΠΑΜΕ για προκήρυξη απεργίας με ρατσιστικό περιεχόμενο στη Σάμο

Κατηγορούν το ΠΑΜΕ για προκήρυξη απεργίας με ρατσιστικό περιεχόμενο στη Σάμο

Η απεργία που προκηρύσσεται για τις 7 Φλεβάρη, από σωματεία (και μάλιστα με την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ), από κοινού με εργοδοτικές ενώσεις, την Εκκλησία και άλλους φορείς, είναι μια κινητοποίηση με σαφές ρατσιστικό περιεχόμενο, τονίζει σε ανακοίνωση της η αριστερή παράταξη Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις Παρεμβάσεις, «τα δήθεν «ανθρωπιστικά» αιτήματα που προβάλλει το πλαίσιο της κινητοποίησης δεν μπορούν να κρύψουν τη βασική επιδίωξη όσων στοιχίζονται πίσω της, που δεν είναι άλλη από το «να φύγουν από τη Σάμο οι πρόσφυγες». Και μάλιστα «να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες». Δηλαδή, οι πρόσφυγες, όπου και να βρίσκονται, πρέπει να παραμείνουν έγκλειστοι σε Κέντρα (αρκεί να έχουν… «ανθρώπινες συνθήκες»), σε απομόνωση από τον οικιστικό ιστό των πόλεων και χωρίς ελευθερίες και δικαιώματα.»

Κατά την εκτίμηση των Παρεμβάσεων, η απεργία αυτή, με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί, νομιμοποιεί ένα μαζικό κλίμα ρατσιστικών και φασιστικών απόψεων που επιτίθεται στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, στην κατοχύρωση αξιοπρεπών ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και των δικαιωμάτων των προσφύγων, για όσο διάστημα παραμένουν εκεί, ενώ συγκαλύπτει τη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι Παρεμβάσεις καλούν «το ΠΑΜΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ τονίζουν ότι «με δική του πρωτοβουλία οργανώνεται αυτή η κινητοποίηση σε αγαστή συνεργασία με εργοδοτικούς φορείς (Επιμελητήριο Σάμου, Εμπορικοί Σύλλογοι Σάμου και Καρλοβάσου, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Σάμου, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου) και τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σάμου, αλλά και της Μητρόπολης Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων!».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων – που συμμετέχουν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλοι ανένταχτοι- θέτει ορισμένα σοβαρά ερωτήματα για την λογική που κινείται η παράταξη του ΚΚΕ στα ακριτικά νησιά που δέχονται πιέσεις από τις προσφυγικές ροές: 

«Το ΠΑΜΕ αποδέχεται την επικίνδυνη λογική του «να φύγουν από δω οι πρόσφυγες και να πάνε αλλού». Είναι αυτή ταξική στάση απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες; Δεν αντιλαμβάνεται ότι με αιτήματα του τύπου «να φύγουν οι πρόσφυγες» ή «να μην ενοχλούν» τη λειτουργία του τοπικού νοσοκομείου ανοίγει αντικειμενικά ο δρόμος για την νομιμοποίηση σε ευρύτερα ακροατήρια του ρατσιστικού μίσους και της καλυμμένης ακροδεξιάς ρητορικής περί εθνικών κινδύνων και εθνικής, αντιμεταναστευτικής ενότητας;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter