Κεφαλονιά: Δίωξη δύο νοσηλευτριών μετά την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς στην παθολογική – Διαμαρτυρία των συνδικαλιστών

Κεφαλονιά: Δίωξη δύο νοσηλευτριών μετά την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς στην παθολογική – Διαμαρτυρία των συνδικαλιστών

Σε δίκη θα οδηγηθούν την Τετάρτη δύο βοηθοί νοσηλεύτριες που κατηγορούνται μετά την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς, που διέφυγε της προσοχής και πήδηξε από τον δεύτερο όροφο της παθολογικής κλινικής με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. 

Η δίωξη των δύο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και οι συνδικαλιστές που κατηγορούν την ηγεσία του Υπ. Υγείας και μάλιστα έχουν αποφασίσει στάση εργασίας από τις 11 έως τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου. 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς και της ΑΔΕΔΥ που καλύπτει την κινητοποιήση:

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΚ καταδικάζει το γεγονός, ότι δύο βοηθοί νοσηλεύτριες οδηγούνται σε δίκη στις 16- 01- 19 για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς από το δεύτερο όροφο της Παθολογικής Κλινικής. Καταδικάζει το γεγονός ότι εξιλαστήριο θύμα για άλλη μια φορά γίνεται ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβερνητική πολιτική και στο Διοικητή του νοσοκομείου, που αντί να λειτουργεί την Ψυχιατρική Κλινική στην Πτέρυγα “ Βεργωτή” επιτρέπει να είναι παραχωρημένη η δομή με ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ εντολή στη Μαιευτική Κλινική του Γ.Ν.Κ. αφήνοντας έτσι τους ψυχικά ασθενείς να νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, που δε διαθέτει το κατάλληλο ασφαλές θεραπευτικό- ψυχιατρικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την αυτοκτονία ψυχιατρικών ασθενών.

Το Δ.Σ. του Σωματείου είχε εντοπίσει από νωρίς το πρόβλημα και με το υπ’ αριθμ. 22/28-6-16 διαμαρτυρήθηκε γι’αυτό , στο Υπουργείο, στο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το Διοικητή του ΓΝΚ και αφού δε λύθηκε το πρόβλημα ξαναζήτησε με νέο έγγραφό του (Αρ. Πρωτ. 13/12-9-17) από το Διοικητικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο την “ άμεση λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο ΓΝΚ ώστε να νοσηλεύονται σε θεραπευτικό περιβάλλον οι ασθενείς που χρήζουν ενδονοσοκομειακής φροντίδας, όπως απόπειρες αυτοκτονίας και άλλα ψυχιατρικά περιστατικά”. Ο Διοικητής όμως απάντησε μόνο στην 6η ΥΠΕ, ότι στις κτιριακές υποδομές της Ψυχιατρικής Κλινικής στην “Πτέρυγα Βεργωτή” μεταφέρθηκε και λειτουργεί η Μαιευτική Κλινική με ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ (;;;) εντολή του τότε Διοικητή κου Ζαφειρόπουλου. Αλήθεια σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ο νυν Διοικητής, κος Βιβλάκης, ώστε να λειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική και να μην αναγκάζονται οι ψυχιατρικά ασθενείς να μετακινούνται σε Ψυχιατρικές Κλινικές εκτός νησιού επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους.

Ούτε όμως και το Επιστημονικό Συμβούλιο απάντησε στο έγγραφο του Δ.Σ. του Σωματείου που πρωτοκόλλησε με τον αριθμ. 75/21-9-17 παρ’όλο που άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Αλήθεια για το Επιστημονικό Συμβούλιο οι ψυχικά ασθενείς δε χρήζουν περίθαλψης και η Ψυχιατρική δεν είναι Επιστήμη;

Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται δύο βοηθοί νοσηλευτριών για υπαιτιότητα από αμέλεια για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς από τη στιγμή που οι βοηθοί νοσηλευτριών δεν έχουν την ευθύνη της Κλινικής παρά μόνο εργάζονται υπό τις οδηγίες των νοσηλευτών και η βάρδια δεν ήταν καλυμμένη με νοσηλευτές όπως και οι περισσότερες βάρδιες. Η ευθύνη ανήκει στην κυβερνητική πολιτική και σε αυτούς που την υπηρετούν εφόσον δε στελεχώνουν το νοσοκομείο με το απαραίτητο νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι δύο βοηθοί νοσηλευτριών δεν έχουν καμιά ευθύνη από τη στιγμή που η απομόνωση του ψυχικά ασθενούς αποφασίζεται μόνο από Δ/ντή Ψυχίατρο του Τμήματος σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, του Υπουργείου Υγείας. Στο ΓΝΚ όμως όχι μόνο Δ/ντής Ψυχίατρος υπάρχει αλλά ούτε καν Ψυχίατρος παρά μόνο η υποδομή της Ψυχιατρικής Κλινικής που λειτουργεί ΑΤΥΠΑ ως Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούμε την αθώωση των δύο βοηθών νοσηλευτριών, την πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού-νοσηλευτικού-διοικητικού προσωπικού και την άμεση λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από αυτές τις απαράδεκτες ελλείψεις.

Καλούμε όλες και όλους την Τετάρτη 16-1-19 στο Δικαστήριο Αργοστολίου, στα πλαίσια της 3ωρης στάσης εργασίας (11:00-14:00) της ΑΔΕΔΥ, για να συμπαρασταθούμε στις δύο συναδέλφους και να απαιτήσουμε την αθώωσή τους.

Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

=====================

Το ΕΚΚΙ καταγγέλει την άδικη και αυθαίρετη δικαστική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος δύο βοηθών νοσηλευτριών, μετακυλώντας σε αυτές την διαχρονική πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων για την εγκληματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ψυχική υγεία. Η κατηγορία της υπαιτιότητας, από αμέλεια, για την αυτοκτονία ασθενούς που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, που διατυπώνεται σε βάρος των δύο συναδέλφων, κρύβει την πραγματική πολιτική αιτία του θανάτου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα , αναδείχτηκαν η μη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κατάλληλος χώρος και εξοπλισμός , η γενικευμένη υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, η ελαστικοποίηση των εργαζομένων. Η παραπομπή σε δίκη των δύο βοηθών νοσηλευτριών ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου», για κάθε εργαζόμενο στο Νοσοκομείο και στο δημόσιο εν γένει.

Το ΕΚΚΙ στηρίζει τις όποιες κινητοποιήσεις , ενημερώνει τους συνάδελφους και μπαίνει πάντα μπροστά στα ζητήματα της υγείας καθώς αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους .

Καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις διωκόμενες συναδέλφισσες στις 16 Γενάρη 12 το μεσημέρι τη μέρα της δίκης, στα δικαστήρια Αργοστολίου. Την ίδια ώρα έχει κηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας στο δημόσιο από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και στον ιδιωτικό τομέα με απόφαση του ΔΣ του Ε.Κ. Κ.-Ι.

Είναι υπόθεση όλου του λαού στο Νομό μας να εκφράσει την αλληλεγγύη του στις συναδέλφους και να διεκδικήσει:

Να διασφαλισθεί η ψυχική υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας, με κεντρική κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με πλήρη κάλυψη σε υποδομές και προσωπικό.

Να λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική και να στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας στο Νομό.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΓΑΒΡΙΛΗΣ Γ.ΒΑΛΕΝΤΗΣ

Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

Ποινική δίωξη νοσηλευτριών στο Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη δύο νοσηλευτριών του Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς με το αιτιολογικό της Πλημμελούς άσκησης καθηκόντων. Διέφυγε της προσοχής τους ψυχιατρικός ασθενής που νοσηλευόταν στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου και αυτοκτόνησε.

Θεωρούμε τη συγκεκριμένη δίωξη άδικη, απαράδεκτη, που μόνο άγνοια υποδηλώνει για τα ζητήματα υγείας και μεταθέτει τις ευθύνες στα εξιλαστήρια θύματα, τις δύο νοσηλεύτριες.

Αγνοεί η δίωξη την τραγική υποστελέχωση του συγκεκριμένου Νοσοκομείου και κλινικής και το φόρτο εργασίας που προκαλεί στο νοσηλευτικό προσωπικό στις βάρδιες.

Αγνοεί προκλητικά τις ακατάλληλες συνθήκες για μια παθολογική κλινική να νοσηλεύει ψυχικά πάσχοντες ασθενείς. Πέραν του κινδύνου για το προσωπικό της κλινικής και τους ασθενείς υπάρχει κίνδυνος και για τους ψυχιατρικούς ασθενείς όπως και συνέβη το μοιραίο. Η ανάπτυξη της ψυχιατρικής κλινικής καθυστερεί ανεπίτρεπτα για χρόνια με ευθύνες διαχρονικά της πολιτικής ηγεσίας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και η ΠΟΕΔΗΝ κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει τα παραπάνω θέματα, επισημαίνοντας έγκαιρα τα προβλήματα και τους κινδύνους που συνεπάγονται οι πάγιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις δύο συναδέλφους και απαιτούμε την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. Δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες την αρμοδίων.

Προκηρύσσουμε Στάση Εργασίας την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019, από τις 11:00πμ έως τις 2:00μμ για το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλλονιάς, για να συμπαρασταθούμε στις δύο συναδέλφους και να απαιτήσουμε την αθώωση τους.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter