Μπάσκετ: Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της εθνικής ομάδας

Μπάσκετ: Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της εθνικής ομάδας

Η_x000D_
συμμετοχή των Γιάννη Αντετοκούνμπο (που πλέον μοιάζει βέβαιη) και Κώστα Κουφού_x000D_
(που παραμένει νεφελώδης) δεν είναι ο μοναδικός αστερίσκος στο επικείμενο_x000D_
προσκλητήριο της εθνικής μπάσκετ ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου. 

Στα ενδότερα της ομοσπονδίας εκφράζονται φόβοι για τη συμμετοχή των παικτών του Ολυμπιακού, στο πλαίσιο του «πολέμου» που μαίνεται το τελευταίο τετράμηνο κάτω από το τρύπιο πάπλωμα της διαιτησίας.

«Πιστεύω ότι δεν θα παίξει κανείς» έλεγε σε off the record συζήτηση άνθρωπος που ζει από μέσα τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού. Αλλά η απόσταση από τις εικασίες μέχρι την πραγματικότητα μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη.

Δεν θα είναι πρωτοφανής μια τέτοια κίνηση. Οι Αγγελόπουλοι κήρυξαν απαγορευτικό, το οποίο όμως αποσύρθηκε υπό την πίεση των ίδιων των παικτών (και όχι μόνο) την 1η Ιουνίου 2014, πάλι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία ενός «αιώνιου» ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός επικαλέστηκε τότε κενά στα ασφαλιστήρια των αθλητών, αλλά το σενάριο αποδείχτηκε προσχηματικό και οι παίκτες του εμφανίστη

Οι κανονισμοί προβλέπουν τιμωρία μίας αγωνιστικής για κάθε επίσημο αγώνα που θα «χαθεί» για όποιον αθλητή αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του καν κανονικά στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με εξαίρεση τον εγχειρισμένο Σπανούλη.

Σε εκείνη τη διοργάνωση τον εκπροσώπησαν οι Πρίντεζης, Μάντζαρης, Σλούκας. Για τη φετινή 16άδα προορίζονται –από τον Ολυμπιακό– οι δύο πρώτοι και φυσικά ο Παπανικολάου, ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί ο «κλεισμένος», λένε, Κόνιαρης.

Στην ομοσπονδία θεωρούν δύσκολο έως απίθανο να εκδοθεί καθαρή ντιρεκτίβα προς τους παίκτες για αποχή από την εθνική. Πέρα από τον κίνδυνο της τιμωρίας, τα δεδομένα είναι τα εξής:

Ρομαντισμός και ουσία

Ο Γιώργος Πρίντεζης, από τους τελευταίους ρομαντικούς σχετικά με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ελπίζει να ολοκληρώσει την πολυετή εθνική καριέρα του στο Μουντομπάσκετ της Κίνας και – αν εξασφαλιστεί το εισιτήριο της πρόκρισης– στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Πιθανή απαγόρευση θα του έκλεινε κατάμουτρα και άγαρμπα την πόρτα, ενώ θα τον άφηνε εκτός μπάσκετ επί έξι επτά μήνες. Ο 34χρονος Πρίντεζης μπορεί να μπήκε στο μάτι κάποιων φανατικών με το περίφημο ηχητικό, αλλά το ιλιγγιώδες χρέος του Ολυμπιακού απέναντί του αδυνατίζει κάθε άνωθεν παρέμβαση. Το τελευταίο ισχύει και για τους άλλους παίκτες.

Ο Κώστας Παπανικολάου έχασε κάποιες εβδομάδες δράσης λόγω τραυματισμού σε αγώνα της εθνικής τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μετράει ήδη μία ηχηρή απουσία (Προολυμπιακό 2016) και δεν παύει να τονίζει την αδιαπραγμάτευτη αφοσίωσή του στην «επίσημη αγαπημένη». Το 2015 ήταν ρεζέρβα του Γ. Αντετοκούνμπο και η αδράνεια του κόστισε, αλλά φέτος υπολογίζεται για βασικός και ελπίζει να κάνει αρκετό θόρυβο στο Μουντομπάσκετ. Ο «Παπ» και οι υπόλοιποι παίκτες της γενιάς του 1990 δεν έχουν γνωρίσει διάκριση με την εθνική ανδρών.

Για τον Βαγγέλη Μάντζαρη το Παγκόσμιο Κύπελλο μοιάζει με χρυσή ευκαιρία για επανεκκίνηση της καριέρας του. Στον Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ ο 29χρονος γκαρντ έγινε 11ος-12ος παίκτης, αλλά η εθνική τού προσφέρει εγγυημένο χρόνο συμμετοχής δίπλα στους Καλάθη – Σλούκα εφόσον επιλεγεί στη δωδεκάδα. Με τι θάρρος και με τι καρδιά θα του ζητήσουν να απόσχει;

Στον Ολυμπιακό οραματίζονται την επιστροφή του Κώστα Σλούκα, αλλά η γη και το ύδωρ που του προσφέρονται αποκλείεται να συμπεριλάβουν υποχρεωτική απουσία από την εθνική ομάδα. Σημειωτέον ότι δεν συζητάμε μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα καλοκαίρια, καθώς και για τα «παράθυρα» όπου παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είχαν σκόρπιες παρουσίες. Ο περιζήτητος Σλούκας δεν αστειεύεται σε τέτοια θέματα και ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να βάλει αυστηρούς όρους στη διαπραγμάτευση.

Εξίσου προβληματική θα αποδειχτεί η κατάσταση με τον νεοσύλλεκτο Αντώνη Κόνιαρη, ο οποίος προορίζεται για πολυετή καριέρα στην εθνική ανδρών και ήδη στα 22 του εποφθαλμιά μια θέση στη δωδεκάδα της Κίνας. Δεν αποκλείεται να υπάρξει προσέγγιση και προς άλλον διεθνή από τους σημειωμένους στο μπλοκάκι του Θανάση Σκουρτόπουλου. Εξάλλου, παίκτης του Ολυμπιακού και μάλιστα βασικότατος (Αρσενόπουλος) αγωνίζεται στην εθνική εφήβων που προετοιμάζεται πλησίστια για το μικρό Μουντομπάσκετ. Η διοργάνωση αρχίζει στις 29 Ιουνίου στο Ηράκλειο.

Μισόλογα και «απειλές»

Οπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση είναι περίπλοκη και μάλλον αποκλείει έκδοση απαγορευτικού από πλευράς Ολυμπιακού. Στην ΕΟΚ πιστεύουν ότι η συμμετοχή θα αφεθεί «στη διακριτική ευχέρεια των παικτών», με μισόλογα ωστόσο και έμμεσες προειδοποιήσεις. «Οποιος παίξει αναλαμβάνει και τις συνέπειες» θα φροντίζουν να υπενθυμίζουν σε όλους τους τόνους οι παντοδύναμοι θυροφίλαθλοι.

Ο καταπονημένος Πρίντεζης είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να ντριμπλάρει το θέμα δίχως προσωπικό κόστος, αλλά και ο μόνος που έχει το ανάστημα να βγει μπροστά και να επιβάλει μορατόριουμ, διαχωρίζοντας την εθνική από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τα συμφέροντα του Ολυμπιακού από το κοινό καλό. Είναι άλλωστε ντε φάκτο αρχηγός της «επίσημης αγαπημένης», μαζί με τον Μπουρούση και τον Βασιλόπουλο.

Οι κανονισμοί της ΕΟΚ προβλέπουν τιμωρία για όποιον αθλητή αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις εθνικές ομάδες: αποκλεισμό μίας αγωνιστικής για κάθε επίσημο αγώνα που θα «χαθεί» (η Ελλάδα υπολογίζεται να δώσει γύρω στους οκτώ στην Κίνα). Θεωρητικά οι ποινές ακολουθούν τους παίκτες όχι μόνο στις εγχώριες αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις. Αλλά το οργανωτικό χάος με τον κατακερματισμό των διοργανώσεων και τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ FIBA και Euroleague καθιστά ανενεργό το πειθαρχικό δίκαιο, αφού οι ομάδες αδιαφορούν για τις… καμπάνες και οι ένοχοι παίκτες αγωνίζονται ανενόχλητοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΟΚ δεν σκοπεύει να επιβάλει τιμωρίες, ακόμη κι αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα. «Οι μπασκετμπολίστες γίνονται υποχείρια των ομάδων και δεν φταίνε σε τίποτε για να πληρώσουν αυτοί τη νύφη» συνηθίζει να λέει ο Βασιλακόπουλος. Υπήρξαν βεβαίως εξαιρέσεις (π.χ. Μαυροκεφαλίδης), αλλά σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter