Novartis – Μανιαδάκης: Το FBI με ρωτούσε για πολιτικούς

Novartis – Μανιαδάκης: Το FBI με ρωτούσε για πολιτικούς

Μια σειρά από αντιφάσεις που καταρρίπτουν το επιχείρημα της σκευωρίας προκύπτουν από την κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στις 17 Οκτωβρίου στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγο, Ευάγγελο Ζαχαρή

Η κατάθεση, η οποία δημοσιεύτηκε ολόκληρη στην εφημερίδα «Η Άποψη», δόθηκε στο πλαίσιο της έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

Δείτε επίσης: Novartis_Gate: Η συνωμοσία καταρρέει – Και επί Ράικου προτάθηκε στον Μανιαδάκη να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας

Ο καθηγητής της ΕΣΔΥ, περιγράφει στην κατάθεσή του δύο συναντήσεις με τις αμερικανικές αρχές. Η μία στη Βιέννη και η άλλη στο Ομοσπονδιακό κτίριο του υπουργείο Δικαιοσύνης στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Ο Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι η συνάντηση έγινε με προτροπή των εισαγγελέων Διαφθοράς, «προκειμένου οι αμερικανικές αρχές να αξιολογήσουν εάν ήθελαν να με εντάξουν στο δικό τους πρόγραμμα προστασίας». Μάλιστα όπως αναφέρει οι Αμερικανοί αφού πρώτα πέρασε από συνέντευξη με υπάλληλο του FBI, του πρότεινα να κάνει αίτηση για να υπαχθεί σε καθεστώς ανωνυμίας αρχικά και στη συνέχεια σε προστασίας. Με τη μόνη διαφορά ότι το FBI προκειμένου να εντάξει κάποιον στο πρόγραμμα αυτό, ακολουθεί ειδικές και αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης των στοιχείων που παράσχει. Κάτι που σημαίνει ότι η περίπτωση Μανιαδάκη κρίθηκε ως σημαντική.

Οι δύο συναντήσεις σε Βιέννη και ΗΠΑ

«Έχω συναντηθεί με τις αμερικανικές αρχές σε δύο περιπτώσεις κατόπιν προτροπής των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Συγκεκριμένα η κ. Τουλουπάκη με προέτρεψε να ενταχθώ στο πρόγραμμα καθώς υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεύτερο ο κ. Ντζούρας μου οργάνωσε με συνέντευξη με υπάλληλο του FBI κατά την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου οι αμερικανικές αρχές να αξιολογήσουν εάν ήθελαν να με εντάξουν στο δικό τους πρόγραμμα προστασίας» τονίζει ο Νίκος Μανιαδάκης.

Μάλιστα όπως αναφέρει μετά τη συνέντευξη οι Αμερικανοί επικοινώνησαν μαζί του απευθείας και ακολούθησαν οι δύο συναντήσεις σε Βιέννη και Νιου Τζέρσει.

«Μετά τη συνέντευξη επικοινώνησαν μαζί μου οι Αμερικανοί απευθείας και συγκεκριμένα η δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που συντόνιζε το αμερικανικό κλιμάκιο. Στη συνέχεια οργανώθηκε συνάντηση στην Αθήνα η οποία ωστόσο ακυρώθηκε εξαιτίας των γεγονότων και της πολιτικής διάστασης που έλαβε η υπόθεση όταν ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων.

Η συνάντηση αυτή τελικώς πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2018 στη Βιέννη σε κτίριο της Αμερικανικής πρεσβείας. Στη συνάντηση αυτή πήγα μόνος μου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δύο εισαγγελείς και δύο στελέχη του FBI. Στη συνάντηση αυτή που διήρκησε τρεις μέρες υπό τη μορφή σεμιναρίου τους εξήγησα το ελληνικό σύστημα υγείας και τους παρέδωσα όλα τα στοιχεία που είχα δώσει και στις ελληνικές αρχές καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας μου μαζί τους. Ακολούθως στις 29 – 08 – 2018 συναντήθηκα με τους Αμερικανούς στο Νιου Τζέρσεϊ με πρωτοβουλία δική τους στο ομοσπονδιακό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης με την ίδια ομάδα ατόμων», επισημαίνει.

Του ζήτησαν να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα όσα αναφέρει ο Μανιαδάκης σχετικά με την παρότρυνση των Αμερικανικών αρχών να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, μετά τη συνέντευξη με τον υπάλληλο του FBI και πριν από τις συναντήσεις σε Βιέννη και Νιου Τζέρσεϊ.

«Πριν τη συνάντηση αυτή στις 14-8-2018 με παρότρυναν οι αμερικανοί να υποβάλλω ηλεκτρονικά αίτηση περί προστασίας, ανωνυμίας και μεταγενέστερα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας εφόσον το επιθυμούσα» αναφέρει στην κατάθεσή του ο Μανιαδάκης. Ειδικά το σημείο αυτό καταρρίπτει τους περί σκευωρίας ισχυρισμούς από την πλευρά Μανιαδάκη όσο και τη γραμμή που κρατούν τα στελέχη της ΝΔ. Οι αμερικανικές αρχές και ειδικά το FBI ακολουθεί ειδική διαδικασία προκειμένου κάποιος να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Οι αμερικανοί αξιολογούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο μάρτυρας σε συνδυασμό με όσα έχει καταθέσει και στη συνέχεια αποφασίζουν να δύναται να υπαχθεί στο πρόγραμμα προστασίας. Για να έχει γίνει μία τέτοιου είδους πρόταση στο Νίκο Μανιαδάκη, τότε οι Αμερικανοί αξιολόγησαν κάποια πράγματα ως σημαντικά. Είναι άγνωστο το τι είδους στοιχεία και για ποιους προσκόμισε ο Μανιαδάκης. Το μόνο σίγουρο ότι με κάποια γενικά και αόριστα στοιχεία το FBI δεν ζητεί από κάποιον να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Οι πιέσεις και τα στοιχεία για Λοβέρδο

Στην ίδια κατάθεση ο Νίκος Μανιαδάκης κάνει λόγο για συνάντηση 8 ωρών με τους Αμερικανούς, όπου του ασκήθηκαν «έντονες πιέσεις» και «εκβιάστηκε» από τους Αμερικανούς να δώσει στοιχεία για τον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Περαιτέρω δε πριν τη συνάντηση αυτή προηγήθηκε συνάντηση με τους έτερους μάρτυρες την οποία δημοσιοποίηση ο κ. Σαράκης στα ΜΜΕ. Στη συνάντηση με τους Αμερικανούς που κράτησε 8 ώρες μου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιάστηκα προκειμένου να δώσω στοιχεία για πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον κ. Λοβέρδο.

Επαναλάμβαναν τα ίδια ακριβώς λόγια με τους Εισαγγελείς Διαφθοράς λέγοντας μου ότι έχουν στοιχεία για έναν πολιτικό καθώς και δική μου εμπλοκή σε δωροδοκία του χωρίς να μου αποκαλύπτουν το όνομα αυτού και ότι εάν δεν ομολογήσω θα στραφούν και αυτοί εναντίον μου και θα μου ασκήσουν δίωξη» τονίζει στην κατάθεσή του ο Μανιαδάκης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής της ΕΣΔΥ και πρώην διοικητής κρατικών νοσοκομείων επί γαλάζιων κυβερνήσεων, παρά την «κατατρομοκράτησή» του δεν είπε τίποτα, ενώ το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονταν οι Αμερικανοί ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με λίγα λόγια ο Μανιαδάκης παραδέχεται ότι οι Αμερικανοί υποστήριξαν ενώπιον του ότι είχαν στοιχεία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, απλά στη συνέχεια κατάλαβε ότι ήταν «ψέμματα».

«Παρά την κατατρομοκράτησή μου αυτή τους δήλωσα ρητά ότι δεν έχω στοιχεία και ότι δεν πρόκειται να καταθέσω τίποτε για κανένα οτιδήποτε και αν μου συμβεί. Μετά από πολύωρες πιέσεις μου είπαν ότι το πολιτικό πρόσωπο αναφέρονταν ήταν ο κ. Λοβέρδος. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μια ανακούφιση, διότι κατάλαβα ότι όλα αυτά ήταν ψέματα δεδομένου ότι με τον κ. Λοβέρδο ουδεμία σχέση είχα ποτέ» σημειώνει.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ τις οποίες περιγράφει ο Μανιαδάκης είναι κάτι το οποίο όσοι ασπάζονται τη θεωρία συνωμοσίας, θα πρέπει να δικαιολογήσουν. Το επιχείρημα ότι ξύπνησαν μία μέρα οι Αμερικανικές αρχές και θέλησαν να οργανώσουν τη σκευωρία Novartis, είναι κάτι που ικανοποιεί το πολιτικό ακροατήριο της ΝΔ, όχι όμως και την κοινή λογική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σίριαλ Novartis θα έχει πολλά επεισόδια, καθώς η έρευνα του FBI είναι σε εξέλιξη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter