Ο ιός και τα κρούσματα βρόμικης πολιτικής

Ο ιός και τα κρούσματα βρόμικης πολιτικής

Εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση του κορονοϊού για το αφήγημα στο προσφυγικό σπρώχνοντας κάτω από το χαλάκι ελλείψεις και προχειρότητες

Την πολιτική γύμνια της κυβέρνησης ανέδειξε η αναμενόμενη, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας, με ανθρώπους του χώρου της υγείας να χαρακτηρίζουν την προετοιμασία ανεπαρκή μιλώντας στο Documento. Την ίδια στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει αντί της υπεύθυνης στάσης απέναντι στο πρόβλημα να επιστρατεύσει τον κορονοϊό ώστε να εξυπηρετήσει ακόμη και το αφήγημά του υπέρ των κλειστών κέντρων που προτίθεται να δημιουργήσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι «τα νησιά μας τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά». Είχε προηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας ταυτόσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης ο

πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τονίζει στο Documento πως είναι απαράδεκτη, εξηγώντας ότι «η ιστορία του κορονοϊού αναδεικνύει την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών». «Οι πρόσφυγες» προσθέτει «δεν είναι φορείς αυτού του κινδύνου, είναι εκείνοι οι οποίοι κινδυνεύουν». Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα διέψευσε σχεδόν αμέσως το επικίνδυνο κυβερνητικό αφήγημα αφού τελικά το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε σε ταξιδιώτισσα που τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφτεί το Μιλάνο.

Τρέχουν να προλάβουν

Στην ουσία πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το πραγματικό πρόβλημα που ανακύπτει μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας, όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα αλλά και η δυνατότητα πρόσληψης υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων.

Αν και ουδείς παραγνωρίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταγγέλλουν καθυστερήσεις, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία ότι θα διατεθούν υπέρογκα κονδύλια, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ως προς τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μάλιστα, οι οποίες αποτελούν πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και σήμερα λόγω των συνθηκών μοιάζουν επιτακτικές, πολλοί υπενθυμίζουν με νόημα την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αντί προσωπικού για τα νοσοκομεία να προσλάβει σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, και μάλιστα εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, περισσότερους αστυνομικούς. Εξάλλου σε τέτοιες καταστάσεις αφενός διατίθενται αφειδώς (και δικαίως) κονδύλια για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφετέρου η ταχύτητα αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού επιβάλλει την παράκαμψη χρονοβόρων διαδικασιών. Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που υπενθυμίζουν κινδύνους στη διαχείριση με βάση το κακό προηγούμενο (π.χ. αντιγριπικά εμβόλια επί υπουργίας Αβραμόπουλου).

Ολιγωρία και παλινωδίες

Ιατρικοί κύκλοι επισημαίνουν στο Documento την κυβερνητική ολιγωρία ως προς την οργάνωση των μηχανισμών. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν αφενός μεν ότι οι πιθανοί ασθενείς θα έπρεπε να εξετάζονται από εκπαιδευμένους λοιμωξιολόγους και όχι γενικούς γιατρούς ή ακόμη και ειδικευόμενους, αφετέρου ότι νοσούντες με συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό δεν θα έπρεπε να απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία αλλά σε συγκεκριμένους χώρους οργανωμένους γι’ αυτό τον σκοπό.

Παράλληλα επισημαίνουν τον κίνδυνο ακόμη και έλλειψης σε μάσκες προστασίας στα νοσοκομεία, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, αποτελεί πραγματικότητα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. «Οι περισσότερες μάσκες παράγονται στην Κίνα. Σιγά σιγά λόγω του κλεισίματος των αγορών θα εκλείψουν. Αυτήν τη στιγμή σε μεγάλο νοσοκομείο υπάρχει στοκ περίπου 60.000 μάσκες, με τις οποίες είναι ζήτημα αν θα περάσουμε δύο μήνες. Οι αντιπρόσωποι μας λένε ότι δεν έχουν μάσκες» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, σύντομα πρόκειται να υπάρξει πρωτοβουλία, κατόπιν πρότασης των Ανδρ. Ξανθού και Παύλου Πολάκη, ώστε όσοι έχουν συμπτώματα να ενημερώνονται μέσω τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού για τις κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ενώ ως προς τις μάσκες πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια. Την ίδια στιγμή η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι λόγω έλλειψης προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπάρχουν 100 εξοπλισμένες κλίνες που δεν λειτουργούν. Σε ανακοίνωσή της σημείωνε ότι «το σύστημα προετοιμάζεται υποτίθεται για υγειονομική κρίση και το προσωπικό κάθε ημέρα λιγοστεύει», ενώ κατήγγειλλε εμφατικά πως ακόμη και το νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινήθηκε προκειμένου να ανοίξουν κάποιες ΜΕΘ στη μεγάλη πλειονότητά του είναι ανεκπαίδευτο.

Πλήγμα στην οικονομία

Ισχυρό αναμένεται να είναι το πλήγμα που θα προκαλέσει ο κορονοϊός και στην οικονομία, με τον τουρισμό να έρχεται πρώτος αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της εξάπλωσής του.

«Είμαστε σε στάση αναμονής, έχουμε στείλει οδηγίες από τον ΕΟΔΥ σε όλους τους ξενοδόχους. Πάντοτε υπάρχει ανησυχία. Είναι μεγάλη η ευαισθησία του τουρισμού απέναντι σε τέτοια γεγονότα και θα είναι καταστροφή αν γίνει κάτι» λέει στο Documento η διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αγνή Χρηστίδου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα οι μόνες ακυρώσεις που έχουν γίνει προέρχονται από την Κίνα καθώς η Air China έχει ματαιώσει τις πτήσεις της μέχρι και τον Μάρτιο. «Αν δεν υπάρξει εξάπλωση του ιού, πιστεύουμε ότι τα αντανακλαστικά του τουρισμού θα είναι πολύ γρήγορα. Το έχουμε δει και από άλλες περιόδους κρίσεων» σημειώνει.

«Η χώρα έχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης και δεν συντρέχει λόγος πανικού» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης και συνιστά ψυχραιμία. Προσθέτει επίσης ότι σε εισαγόμενα είδη είναι πιθανό να παρουσιαστεί αρρυθμία, καθώς πολλά έρχονται από την Κίνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter