Ο οργασμός της αγελάδας

Ο οργασμός της αγελάδας

Είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει θέση πίσω από μια ψηλή, χοντρή και δύστροπη αγελάδα. Θα το ακούσετε όπου να ’ναι και ακόμη και αν δεν το πιστέψετε, όποτε ακούτε το όνομα του πρωθυπουργού δεν θα τον σκέφτεστε ως αυτόν που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, αλλά ως έναν τύπο πίσω από μια ψηλή, χοντρή αγελάδα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ακριβώς στο στάδιο για να εφαρμόσει τη συνταγή του μακαρίτη προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, ο οποίος, προκειμένου να εξουδετερώσει τον αντίπαλό του Μπάρι Γκολντγουότερ, πρότεινε στους συμβούλους του να διαρρεύσει ότι «ο Γκολντγουότερ πήδαγε αγελάδες». 

Οταν οι σύμβουλοί του του αντέταξαν πως κανείς δεν θα το πιστέψει, ο Τζόνσον φέρεται να είπε: «Ναι, αλλά θέλω να δω να το διαψεύδει». Φυσικά ο γερο-Τζόνσον γνώριζε ότι ακόμη και αν κανένας δεν πίστευε τις κατηγορίες, η εικόνα του αντιπάλου του με την υποτιθέμενη αγελάδα ήταν αρκετά ισχυρή για να κάνει κάποιους να τον σκέφτονται μόνο με την ανύπαρκτη πράξη και την αγελάδα.

Το παλιό «για τη Μarfin δεν λέτε τίποτε» μετεξελίχθηκε σε «τι λέτε για τον Μαδούρο;» και σιγά σιγά μετασχηματίζεται σε μια συνεχή κατηγορία προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, χωρίς στοιχεία πολιτικής αναμέτρησης. Ο Κυριάκος οραματίζεται τη γελάδα που θα τον βγάλει από τη δύσκολη θέση και αδιαφορεί για την πολιτική, αφήνοντας κάθε μέρα τον κύκλο του να διαμορφώνει τον στάβλο στον οποίο κυλιέται με μεγάλη άνεση. Ας πάρουμε δύο περιστατικά των ημερών.

Περιστατικό πρώτο. Διαρρέει η πληροφορία ότι το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να προσφέρει τον «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου στη Βόρεια Μακεδονία. Η πληροφορία διαψεύστηκε (αν και είναι απολύτως συμβατό με τις πατριωτικές απαιτήσεις να εξάγουμε πολιτισμό), αλλά ξεκίνησε ένας πόλεμος με κατηγορίες για τους απάτριδες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο πλαίσιο αυτής της πατριωτικής έξαρσης ο γνωστός δεξιός πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός κατέθεσε λουλούδια στα πόδια του «Δρομέα» λίγο προτού επιχειρήσει να μπουκάρει βίαια στο υπουργείο Εργασίας, γεγονός που κατέληξε στο γνωστό βίντεο-ανέκδοτο στο διαδίκτυο που τον εμφανίζει να κάνει εφόρμηση σε λάθος υπουργείο. Οτιδήποτε ξεκινά ως φήμη γίνεται «κορδέλα» μέσα από ακολουθία πρακτικών που προσπαθούν να το εμφανίσουν ως πραγματικό πρόβλημα. Και φυσικά ο «κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός» τον οποίο βρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνεται ανεκτός και σπουδαίος αν εκπροσωπείται από τον Μ. Γιαννακό ο οποίος σπάζει πόρτες υπουργείων.

Περιστατικό δεύτερο. Κάποιος στρατιώτης την ώρα που συμμετείχε σε άσκηση πτώσης με αλεξίπτωτο καταγράφει τον εαυτό του σε βίντεο να τραγουδά το «Μακεδονία ξακουστή». Οπως είναι απολύτως φυσικό –και θα συνέβαινε σε κάθε χώρα– ο στρατιώτης που καταγράφει μια άσκηση του στρατού, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την άσκηση και τους συναδέλφους του, αντιμετωπίζει ποινές. Ο αντιπρόεδρος της καρδιάς του Κυρ. Μητσοτάκη Αδωνης Γεωργιάδης καταγράφει όμως ότι «έδιωξαν τον στρατιώτη που τραγουδούσε το Μακεδονία ξακουστή».

Δεν μιλάμε, δηλαδή, για fake news αλλά για δομημένες καταστάσεις ανηθικότητας οι οποίες παίρνουν τη θέση της πολιτικής και αντικαθιστούν τους πρωταγωνιστές της με ψευδολόγους και καραγκιόζηδες. Το λογικό ερώτημα είναι αν πρόκειται για εγγενές φαινόμενο των ανθρώπων που εκπροσωπούν πλέον τη συντηρητική παράταξη ή για επίκτητο φαινόμενο. Είναι φύση και ίδιον του Κυρ. Μητσοτάκη να φαντασιώνεται τον οργασμό της αγελάδας ή έχει παρασυρθεί σε μεθόδους που η ίδια του η οικογένεια έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν; (Θυμάστε τη φωτογραφία που παρίστανε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συνεργάτη των ναζί;)

Χωρίς να αποκλείεται η λειτουργία της κεκτημένης ταχύτητας στην προσπάθεια να εμφανιστεί η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ ως καμένη γη, είναι μάλλον εμφανές πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κινηθεί πλέον με ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα. Εμφανίζεται με τη βεβαιότητα του μεσσία που επί των ημερών του θα προκληθούν αυτόματες αλλαγές και θαύματα, αλλά η κρίση πλέον δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικαντισμούς παλαιού τύπου από τύπους νέας και άγουρης εσοδείας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να απαντήσει στο «τι» και «πώς» θα τα κάνει και δημιουργεί τεχνητά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν οι αντίπαλοί του.

Πρωτίστως αυτή η πρακτική αποτελεί και παραδοχή ήττας. Δειλά δειλά ο Αδ. Γεωργιάδης εγκατέλειψε τις ιαχές περί δεκάδων μονάδων διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για τις (μόλις) 3,5 μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές. Στο κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου, σε μια εκπομπή αυτοκριτικής διάθεσης, δημοσκόποι παραδέχτηκαν ότι κάνουν λάθη και ζήτησαν συγγνώμη από το κοινό.

Πρόκειται για σημάδια που δείχνουν ότι η ΝΔ έχει πάρει το μήνυμα, ότι δεν ωφελεί να τοποθετούν τόσο ψηλά τον πήχη γιατί τελικώς μπορεί να περάσουν από κάτω. Αν οι ευρωεκλογές, παρότι αποτελούν αναμέτρηση με έντονο το στοιχείο της καταδίκης κάθε κυβερνητικής πολιτικής, οδηγήσουν σε μικρή εκλογική διαφορά, ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως είναι χαμένος στο εσωκομματικό τοπίο υψηλού ρίσκου που έχει δημιουργήσει. Θα του χρεώσουν μαζί με την ήττα, τις προσωπικές επιλογές και τον τρόπο που πολιτεύτηκε από τα παραδείσια νησιά των οικογενειακών offshore έως τα ιδιαίτερα δώματα του καταδικασθέντα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων Νίκου Γεωργιάδη.

Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που ο Κυρ. Μητσοτάκης αναζητά την κτηνοβασία στην πολιτική και την αγελάδα την οποία ελπίζει να προσάψει ως αμαρτία στον Τσίπρα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter