Όσοι κηρύττουν την υποταγή θα διαψευστούν!

Όσοι κηρύττουν την υποταγή θα διαψευστούν!

Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, την κορύφωση της πάλης ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. 

Πρόκειται για σημαντική επέτειο, τόσο σαν αφορμή για να περνάνε τα γεγονότα από γενιά σε γενιά κόντρα στην παραχάραξη όσο και για να εμπλουτίζονται με διδάγματα οι σημερινοί αγώνες ενάντια στην πολιτική που οδηγεί τον λαό στη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, στην καταστολή και στον αυταρχισμό. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος και της ΚΝΕ που πρωτοστάτησαν στον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ και η ίδρυση της ΚΝΕ το 1968 συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη καθώς και ενάντια στη διαλυτική δράση του οπορτουνισμού του λεγόμενου ΚΚΕ Εσωτερικού, που καλλιεργούσε τη λογική του «μικρότερου κακού» σε εκείνες τις συνθήκες υποστηρίζοντας ακόμη και την επίφαση φιλελευθεροποίησης που επιχείρησε η δικτατορία με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

Τα δύο εμβληματικά συνθήματα που ήταν γραμμένα στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ – Εξω το ΝΑΤΟ» παραμένουν και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρα. Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΝΔ έκανε –απευθυνόμενος σε Αμερικανό στρατηγό– μια απαράδεκτη και προκλητική δήλωση: «Οι άντρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον». Γι’ αυτήν τη δήλωση υπήρξε αφωνία από όλα τα αστικά κόμματα και όχι τυχαία. Γύρω από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επικρατεί μια εξηγήσιμη ομερτά, αφού όλοι πλην ΚΚΕ βρίσκονται στην ίδια μεριά. Η ίδια αφωνία επικράτησε και με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας μαρτυρούν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση. Για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων της χώρας δεν διστάζει να προαναγγείλει πως οι εργαζόμενοι θα ματώσουν για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Η μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την αμερικανική πρεσβεία είναι η καλύτερη απάντηση στη χρυσοπληρωμένη προσπάθεια διάφορων μηχανισμών να ξεπλύνουν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Σε αυτό το έργο «ανταγωνίζονται» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που εξυμνεί το Πολυτεχνείο και τους αγώνες του λαού μας την ίδια ώρα παραχωρούσε –ως κυβέρνηση– νέες βάσεις στο ΝΑΤΟ, γινόταν στρατολόγος του ΝΑΤΟ (με την υπογραφή της νατοϊκής συμφωνίας των Πρεσπών), ξέπλενε μέχρι και τον Τραμπ! Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ διέσυρε, με τρόπο που δεν μπορούσε να το κάνει άλλος, αγωνιστικές αξίες και ιδανικά, ενίσχυσε τη συντηρητικοποίηση.

Η χούντα δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιων σαλεμένων στρατιωτικών. Είχε τη στήριξη ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου, του αστικού πολιτικού

συστήματος, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Προπομπός της επιβολής της χούντας και βασικό συστατικό της ήταν ο αντικομμουνισμός και η επίθεση στο ΚΚΕ. Αποδείχτηκε πως ο αντικομμουνισμός προετοιμάζει το έδαφος για πιο σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του ενάντια στον λαό, στη ζωή, στα δικαιώματά του και στη δράση του.

Και τότε πολλοί έλεγαν πως η δράση ενάντια στη χούντα ήταν μάταιη. Διαψεύστηκαν από τη ζωή. Θα διαψευστούν και σήμερα όσοι κηρύττουν την υποταγή στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Για να αντικρούσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την ένταση της κρατικής και εργοδοτικής βίας και καταστολής, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αυτό που απαιτείται είναι ένα αναγεννημένο εργατικό – λαϊκό κίνημα που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα με στόχο την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό. Το ΚΚΕ σε αυτό τον δρόμο βαδίζει ανυποχώρητα, με πίστη πως τα μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά.

*Ο Νίκος Ρεμπάπης είναι μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter